Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, July 24, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Britse olieconcern British Petroleum kan mogelijk miljardenclaims verwachten van zijn zakenpartners in het Russische samenwerkingsverband TNK-BP. Dat hebben bronnen rond de Brits-Russische onderneming gemeld. De Russische partners zijn volgens de bronnen opnieuw naar de rechter gestapt. Eerder vochten ze bij de rechter al de onderhandelingen aan die British Petroleum voerde met het Russische olieconcern Rosneft over een aandelenruil en een gezamenlijk olieproject. Volgens de miljardairs heeft de Britse maatschappij daarmee het contract geschonden, omdat alleen via TNK-BP zaken mochten worden gedaan in Rusland. De zakenpartners willen nu 5 miljard dollar tot 10 miljard dollar claimen wegens onbenutte mogelijkheden omdat de beoogde deal met Rosneft niet via TNK-BP liep.


De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,57 miljard dollar. Dat betekent een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 61 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een verlies geleden van 43 miljoen dollar, maar de eerste drie maanden van dit jaar hadden een nettowinst van 510 miljoen dollar laten optekenen. De chipverkoop bleef op hetzelfde niveau als het jaar voordien, maar de grafische activiteiten lieten een terugval optekenen met 17 procent, onder meer door een achteruitgang in de mobiele sector. Die activiteiten bieden volgens het bedrijf echter veel opportuniteiten voor de toekomst.


Het Amerikaanse uitzendconcern Manpower heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 73 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst bijna 33 miljoen euro. Manpower, na het Zwitserse Adecco en het Nederlandse Randstad het derde grootste uitzendconcern van de wereld, realiseerde naar eigen zeggen vooral een groei in Italië, Frankrijk en de regio Asia-Pacific. De omzet van de Amerikaanse groep steeg met 24 procent tot bijna 5,7 miljard dollar. In Zuid-Europa, dat de grootste bijdrage aan de omzet levert, steeg de omzet met 30 procent. Op de Noord-Amerikaanse thuismarkt en in Latijns-Amerika verbeterde de omzet met 13 procent.


De Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationele winst gerealiseerd van 3,3 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 2,3 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een nettowinst geboekt van 3,5 miljard Zweedse kroon. De daling is naar eigen zeggen vooral te wijten aan de stijgende kosten en het effect van de dure Zweedse kroon. Scania merkt op dat vooral in de opkomende markten vrachtwagens met lagere winsten moesten worden verkocht. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar heeft het Zweedse concern 36.568 vrachtwagens geleverd. Dat betekent een stijging met 48 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Nederlandse luchthaven Schiphol heeft tijdens de eerste helft van dit jaar meer dan 23 miljoen passagiers ontvangen. Dat betekent een stijging met 12,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral toe te schrijven aan het toenemende verkeer binnen Europa. Daar werd tijdens de eerste jaarhelft een toename met 16,7 procent geregistreerd. Bij het intercontinentale vervoer werd een stijging met 5,3 procent genoteerd. In totaal werden er op de Nederlandse luchthaven 201.000 vliegbewegingen uitgevoerd. Dat betekent een toename met 10,4 procent tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. Bij het vrachtvervoer werd een stijging met 5,2 procent opgetekend tot 753.000 ton.


Eurotunnel, de exploitant van de kanaaltunnel tussen Groot-Brittannië en Frankrijk, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 396 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt vooral geprofiteerd te hebben van een spectaculaire stijging van het goederenvervoer per spoor. Daar werd een groei met 21 procent opgetekend. Het aantal goederentreinen steeg met 16 procent. Dat is volgens Eurotunnel een signaal dat veel industriële klanten terugkeren. De opbrengsten van de shuttletreinen groeiden met 9 procent. Het aantal passagiers kende een stijging met 3 procent.


Het Amerikaanse concern Schlumberger, dienstverlener voor de energiesector, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,34 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 64 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 62 procent tot 9,62 miljard dollar. Schlumberger profiteerde naar eigen zeggen van een sterke wereldwijde vraag naar diensten voor oliemaatschappijen, gestimuleerd door de hoge olieprijzen. Vooral in Noord-Amerika kende de vraag een sterke toename. Schlumberger maakte ook bekend dat topman Andrew Gould eind juli afscheid neemt van het bedrijf. Hij zal worden opgevolgd door Paal Kibsgaard, op dit ogenblik operationeel directeur van Schlumberger.


Toeleverancier SwePart heeft een faillissementsaanvraag ingediend voor Saab Tools, een divisie van de autogroep Swedish Automobile. Dat is door een woordvoerder van de Zweedse autobouwer bevestigd. Saab Tools, beheerder van instrumenten voor de bouw van wagens, is volgens de woordvoerder een aparte entiteit die dient als onderpand voor de lening van de Europese Investeringsbank (EIB). Op dit moment wordt er volgens de woordvoerder hard gewerkt aan een oplossing. Er wordt volgens Saab ook vanuit gegaan dat die oplossing zal kunnen worden gevonden. Saab zou bij SwePart nog een achterstal hebben van 0,5 miljoen euro. Verwacht wordt dat de Zweedse rechtbank over enkele weken een uitspraak zal doen over de faillissementsaanvraag.


Mobiele operator Vodafone heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 11,67 miljard pond. Dat betekent een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vittorio Colao, chief executive van Vodafone, stelt dat het bedrijf het nieuwe boekjaar uitstekend gestart is en goede resultaten laat optekenen, ondanks de moeilijke economische omstandigheden in Zuid-Europa en de impact van het terugeschroeven van de mobiele terminatietarieven. In Afrika, het Midden-Oosten en Asia-Pacific werd een omzetgroei met 5,8 procent opgetekend. In Europa steeg de omzet met 1,2 procent. Er wordt vooral gewag gemaakt van een belangrijke terugval in Spanje, waar een daling met 9,9 procent werd opgetekend.


De nieuwe lagekostenmaatschappij van Singapore Airlines zal voor de uitbouw van zijn vloot van de Boeing 777-200 gebruik maken. De nieuwe budgetvlieger werd eind mei bekend gemaakt en moet volgend jaar operationeel worden. De Boeing 777-200 wordt vaak ingezet voor lijndiensten en langeafstandsvluchten. Het is niet bekend hoeveel toestellen de budgetmaatschappij zal aankopen. Singapore Airlines wil zich met zijn lagekostenmaatschappij niet alleen richten op korte afstanden, zoals gebruikelijk is bij prijsvechters, maar ook op het langeafstandsverkeer. Volgens Singapore Airlines creëert de opkomst van budgetmaatschappijen een grotere vraag naar vliegtuigreizen.


De groei van het uitzendconcern USG People wordt in Nederland sterk geremd door de bezuinigingen bij de overheid. Dat heeft Rob Zandbergen, topman van USG People, in een interview met het persbureau ANP gezegd. De omzet vanuit de publieke sector is volgens Zandbergen met een kwart gedaald, waardoor het uitzendconcern volgens Zandbergen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar nog geen echt herstel kon laten optekenen. De groei in de privésector konden de besparingen bij de overheid volgens Zandbergen niet compenseren. Hij stelde het standpunt van de Nederlandse overheid te kunnen begrijpen, maar als uitzendconcern daar minder gelukkig mee te zijn. Hij voegde er aan toe te verwachten dat het effect van de bezuinigingen zich de volgende maanden zal doorzetten.


De Franse autobouwer Renault wil zijn activiteiten op de Russische markt verder uitbreiden. Het Franse concern heeft daarbij een plan uitgewerkt om zijn Russisch netwerk te versterken en samen met zijn regionale partner OAO Avtovaz nieuwe motoren te gaan produceren. Renault investeerde destijds een bedrag van 1 miljard dollar in de Russische autobouwer Avtovaz. Dat leek destijds een riskante strategie, maar lijkt nu zijn vruchten af te werpen. De nieuwe Russische regelgeving heeft het voor autobedrijven immers minder aantrekkelijk gemaakt om auto-onderdelen vanuit het buitenland te importeren. Met tariefmuren en heffingen wordt het voor fabrikanten aantrekkelijker om de onderdelen in Rusland zelf te produceren.


De Nederlandse printerproducent Océ heeft tijdens het tweede kwartaal een omzet geboekt van 626 miljoen euro. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval heeft volgens Rokus van Iperen, topman van Océ, te maken met de zwakte op de problemen in de Amerikaanse en Europese bouwsector. Daardoor is volgens Van Iperen de vraag naar grootformaat-printers teruggevallen. Daarnaast zou ook het gewijzigde assortiment een invloed gehad hebben op de cijfers. Ook werd de bevoorrading van Océ, dat voor het grootste gedeelte eigendom is van het Japanse Canon, beïnvloed door de aardbeving en tsunami in Japan. Het kwartaalverlies werd van 11 miljoen euro naar 14 miljoen euro verder uitgediept.


Een groep toonaangevende headhunterbedrijven heeft in Londen een plan gelanceerd om meer vrouwen op topposities in het bedrijfsleven te krijgen. In het plan is onder meer voordien dat rekruteerders van hooggekwalificeerd personeel longlists opstellen die voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. De headhunterbedrijven stelden het plan op in reactie op een Brits rapport, dat het aandeel van vrouwen onderzocht in de directies van grote bedrijven die aan de Londense beurs staan genoteerd. De commissie achter het rapport stelde als doel om het huidige aandeel van 14 procent topvrouwen tegen het midden van het decennium op te krikken naar ten minste 25 procent.


Er is voldoende geld ingezameld voor de aanvang van de bouw van een nieuwe beschermende sarcofaag die de radioactieve resten van de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne moet afschermen. De huidige sarcofaag moet dringend worden vervangen. De nieuwe sarcofaag zou over vier jaar geïnstalleerd moeten zijn. Oekraïne kreeg internationale hulp ter waarde van 941 miljoen dollar om de constructie van staal en beton te realiseren. Door de kernramp in het Japanse Fukushima werd door de internationale gemeenschap sneller geld vrijgemaakt voor de nieuwe sarcofaag. Het project zal in totaal ongeveer 1,5 miljard euro kosten. De sarcofaag zelf zou ongeveer 990 miljoen euro kosten. Oekraïne wil ook nucleaire veiligheidssystemen installeren en het gebied rond de centrale saneren.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home