Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 26, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), producent van de Blackberry-telefoons, is van plan om 2.000 banen te schrappen. Dat is ongeveer 11 procent van het personeelsbestand. De afslanking past in het reddingsplan dat het Canadese bedrijf uit de problemen moet helpen. Na de ontslagronde zullen er ongeveer 17.000 mensen werkzaam blijven bij de telecomfabrikant. Op vrijwel alle afdelingen vallen er gedwongen ontslagen. Het gaat al enkele tijd minder goed met Research In Motion. Winst en omzet dalen en onlangs hebben ook een aantal applicatie-ontwikkelaars hun samenwerking met het Canadees bedrijf opgezegd. De Blackberry krijgt steeds meer concurrentie van de iPhone en telefoons met het Android-besturingssysteem.


De Amerikaanse chipproducent Texas Instruments heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 672 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 12,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is volgens Rich Templeton, chief executive van Texas Instruments, vooral te wijten aan de extra kosten die werden veroorzaakt door de aardbeving in Japan. In het afgelopen kwartaal wist Texas Instruments het herstel van de schade van zijn fabrieken in Japan sneller dan gepland op te lossen, waardoor de productie in het land nu voor op schema ligt. De omzet daalde van 3,5 miljard dollar naar 3,46 miljard dollar.


Mark Zuckerberg, de oprichter en gedelegeerd bestuurder van de sociale netwerksite Facebook, is de meest invloedrijke mediapersoonlijkheid van de wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van de Britse krant The Guardian. Vorig jaar stond Zuckerberg nog op een zevende plaats. Op de tweede plaats staat Jack Dorsey, topman van de microbloggingsite Jack Dorsey. Vorig jaar was Dorsey in de rangschikking niet op te nemen. De derde plaats wordt ingenomen door Larry Page van Google, gevolgd door Mark Thompson (BBC) en Steve Jobs (Apple), die vorig jaar nog op de eerste plaats stond. Rupert Murdoch, topman van News Corp, daalde van een vierde naar een zesde plaats.


Een toetreding tot de World Trade Organization (WTO) zal Rusland niet kunnen aanzetten om te stoppen met het subsidiëren van zijn landbouw. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev gezegd. Er wordt al achttien jaar onderhandeld over een toetreding van Rusland tot de internationale handelsorganisatie. Verwacht wordt dat die toetreding dit jaar afgerond zou kunnen worden. Rusland is de grootste economie van de wereld die nog geen lid is van de handelsorganisatie. Volgens een aantal waarnemers tonen de opmerkingen van Medvedev aan dat Rusland niet echt gelooft in een systeem van vrije wereldhandel, waarvoor de World Trade Organization werd opgericht.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten het schuldenplafond snel moeten verhogen en de schulden onder controle moeten krijgen omwille van de wereldeconomie. De organisatie deed de oproep als onderdeel van een beschouwing over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Daarin concludeert de organisatie dat het langzame herstel kan doorzetten, maar dat de schulden een punt van zorg zijn. Er is nog steeds geen akkoord over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De deadline daarvoor ligt begin augustus. Vanaf die datum kunnen de Verenigde Staten volgens de nu geldende limiet geen nieuwe financiële verplichtingen aangaan.


De Spaanse bank Bankia gaat de voetballers Cristiano Ronaldo en Kaká als onderpand gebruiken om nog liquiditeiten te krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB). Bankia, een conglomeraat van een reeks Spaanse spaarkassen, heeft beslist obligaties uit te geven. Die uitgifte moet verlopen via een fonds dat ongeveer 772,85 miljoen euro aan middelen bezit. Als waarborg voor dat bedrag gebruikt Bankia een reeks leningen die de voorbije jaren heeft toegekend. Tot de lijst van begunstigden behoort ook voetbalclub Real Madrid, die twee jaar geleden bij Caja Madrid een lening afsloot om de Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo en de Braziliaanse spelverdeler Kaká te kunnen aantrekken. Daarbij werd een lening toegekend van 76,5 miljoen euro.


De Nederlandse financiële groep ING incasseert 2,62 miljard euro cash voor de verkoop van het grootste gedeelte van Insurance Latam, waarin het concern zijn Latijns-Amerikaanse verzekeringsactiviteiten heeft ondergebracht. De Nederlandse groep verwacht dat de verkoop van Insurance Latam aan de Columbiaanse holding GrupoSura een nettoresultaat van 1 miljard euro zal opleveren. De activiteiten bedienen ruim 10 miljoen klanten in vijf landen en hebben 7.000 mensen in dienst. De opbrengst van de verkoop dient om de staatssteun van de Nederlandse overheid helemaal terug te betalen. Met de transactie doet het concern ook een belangrijke stap in de afsplitsing van zijn verzekeringsdivisie, die door de Europese Commissie werd opgelegd.


Het Amerikaanse bedrijf Kimberly Clark, producent van onder meer luiers en papieren zakdoeken, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet gerealiseerd van 5,3 miljard dollar. De omzet lag 8 procent hoger dan tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar. De nettowinst liep echter met 17 procent terug naar 432 miljoen dollar. Het bedrijf wijt de lagere winst aan extra kostenstijgingen van grondstoffen en verpakkingsmateriaal. De onderneming verwacht nog eens 200 miljoen dollar extra te moeten uitgeven aan grondstoffen. Eerder dacht Kimberly Clark over het hele jaar 450 miljoen dollar tot 550 miljoen dollar te moeten besteden aan grondstoffen. Het bedrijf wil de hogere kosten compenseren door te bezuinigen op overhead en gunstige wisselkoersen.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een winst gerealiseerd van 139,3 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ryanair merkt op dat de brandstofkosten met 49 procent zijn gestegen. Dat kon echter worden gecompenseerd door een toename van het aantal passagiers met 18 procent en door een stijging van de inkomsten per passagier met 11 procent. De omzet steeg met 29 procent naar 1,2 miljard euro. In totaal vervoerde Ryanair tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar 21,3 miljoen passagiers. Eén jaar eerder werd het passagiersvervoer gedrukt door de uitbarsting van een IJslandse vulkaan. De hiermee gepaard gaande aswolk ontregelde toen wekenlang het Europese vliegverkeer.


Japan gaat proberen gas te winnen uit afzettingen van methaanhydraat, dat in het algemeen als brandend ijs wordt aangeduid. Het zou volgens de Japanse zakenkrant Nikkei wereldwijd de eerste keer zijn dat een offshore experiment naar gaswinning uit methaanhydraat wordt uitgevoerd. Methaanhydraat kristalliseert op de zeebodem, door de hoge druk en lage temperatuur. De test zou worden uitgevoerd ten zuidwesten van Tokio en is over twee jaar gepland. De Japanse overheid wil 10 miljard yen investeren in het project. Dat komt overeen met een bedrag van 88 miljoen euro. Sinds het ongeval met de kerncentrale van Fukushima in maart dit jaar, is Japan op zoek naar andere energiebronnen.


Het Amerikaanse internetbedrijf Airbnb heeft met een financieringsronde een bedrag van 112 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf, dat een platform voor bed and breakfast heeft ontwikkeld, zegt de nieuwe middelen te zullen gebruiken om zijn personeelsbestand op te schroeven en zijn activiteiten op de internationale markt uit te breiden. Airbnb werd drie jaar geleden opgericht en ontvangt inmiddels 30 miljoen bezoekers per maand. Er werden al meer dan 2 miljoen overnachtingen geboekt op de website van het bedrijf. Door de nieuwe financieringsronde wordt de waarde van Airbnb geraamd op een bedrag van 1,3 miljard dollar. Tot de investeerders behoren onder meer Andreessen Horowitz en Jeff Bezos van Amazon.


Het Italiaanse concern Fiat Industrial, producent van vrachtwagens en tractoren, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 239 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 83,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern is ontstaan door een afsplitsing van autoconstructeur Fiat en omvat de merken Case New Holland en Iveco. De omzet van Fiat Industrial steeg tijdens het tweede kwartaal van 10,6 procent tot 6,28 miljard euro. De goede resultaten laten de groep naar eigen zeggen toe om de verwachtingen voor het lopende jaar naar boven bij te stellen. Verwacht wordt dat de jaaromzet nu in de buurt van 24 miljard euro zal liggen. Bij de vorige schatting werd nog uitgegaan van een totaal van 22 miljard.


In de Chinese stad Kunming heeft de lokale overheid twee valse Apple-winkels gesloten. Het gaat niet om onlinewinkels, maar om echte filialen die het logo van Apple gebruikten zonder vergunning. De winkels kwamen onder de aandacht na een bericht van een Amerikaanse blogger. In Kunming bleken er vijf dergelijke nepwinkels te bestaan. De winkels bleken echter wel allemaal officiële Apple-producten te verkopen. De twee winkels werden uiteindelijk gesloten omdat ze geen officiële vergunningen konden voorleggen, maar niet omdat ze zich ten onrechte profileerden als officiële Apple Stores. De andere drie winkels blijven voorlopig gewoon open. Apple heeft in Peking en Shanghai samen vier officiële Chinese winkels.


Bedrijven die nog geld tegoed hebben van een niet-betalende onderneming uit een andere lidstaat van de Europese Unie, moeten de rekeningen van die schuldenaar zonder waarschuwing kunnen blokkeren. Op die manier wil de Europese Commissie vermijden dat frauders hun geld eenvoudig van de ene naar de andere lidstaat kunnen overboeken en zo hun betalingsplicht ontlopen. Volgens schattingen van de Europese Commissie ondervinden ongeveer 1 miljoen kleine ondernemingen problemen met grensoverschrijdende schuldvorderingen. Op die manier gaat jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro aan onbetaalde schulden in rook op. Lange en complexe juridische procedures vormen vaak een onoverkomelijke drempel om achter het verschuldigde geld aan te gaan.


De Nederlandse online financiële groep BinckBank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 41,8 miljoen euro inkomsten geboekt. Dat betekent een daling met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst werd nagenoeg gehalveerd tot 6,2 miljoen euro. Koen Beentjens, topman van BinckBank, meldde dat de koersen op de aandelenbeurzen door de problemen in de eurozone en de macro-economische onzekerheden een daling hebben laten optekenen, wat tot gevolg had dat beleggers een afwachtende houding aannamen en minder handelden. Door de onzekerheid zegt het bedrijf ook geen verwachtingen voor het hele jaar mee te kunnen geven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home