Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2011

Nieuwsoverzicht

De reële autoprijzen in de Europese Unie zijn vorig jaar met 2,5 procent gedaald. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. De nominale prijzen van auto's - het bedrag dat de consument moet neertellen, rekening houdend met kortingen en belastingen - ging vorig jaar in de Europese Unie gemiddeld omhoog met 0,3 procent. Maar rekening houdend met de inflatie daalden de prijzen. Uit de cijfers blijkt ook dat de prijsverschillen van auto's tussen de lidstaten afnemen. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, toonde zich opgenomen met de resultaten. Hij zegt de evolutie te zien als een bewijs dat de grensoverschrijdende mededinging in de Europese Unie functioneert.


Miljardair George Soros stopt als hedgefondsmanager. Hij geeft de 1 miljard dollar die buitenstaanders in zijn fonds hebben gestoken, terug en belegt voortaan alleen nog maar voor zichzelf. Dat hebben de zoons van Soros aan de beleggers gemeld. De tachtigjarige Soros verwierf in het begin van de jaren negentig bekendheid, toen hij één miljard verdiende door te speculeren op een waardedaling van het Britse pond. Volgens zijn zoons is zijn besluit om na een kleine veertig jaar te stoppen als fondsmanager ingegeven door nieuwe, strengere Amerikaanse regels voor fondsmanagers. De nieuwe regels zijn minder streng voor fondsen die niet voor buitenstaanders beleggen. Het Soros Fund Management beheert nu ruim 25 miljard dollar. Dat geld is al overwegend afkomstig van de familie Soros.


Autofabrikant Chrysler heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 370 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 172 miljoen dollar. Het grotere verlies werd veroorzaakt door een eenmalige last van 551 miljoen dollar gerelateerd aan de aflossing van een schuld. De autofabrikant - eigenaar van merken als Dodge, Ram en Jeep - heeft eerder dit jaar een bedrag van 7,6 miljard dollar aan schulden afgelost die het bedrijf had uitstaan bij zowel de Amerikaanse als de Canadese regering. Zonder de financieringskosten had het bedrijf naar eigen zeggen een nettowinst gemaakt van 181 miljoen dollar. In het tweede kwartaal heeft Chrysler de verkoop namelijk met 30 procent zien stijgen naar 13,7 miljard dollar.


Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van ruim 1 miljard pond. In dezelfde periode vorig jaar was nog sprake van een verlies van 304 miljoen pond. Maar toen werden de resultaten gedrukt door een schikking over een mogelijk verband tussen gebruik van het medicijn Avandia en hartklachten. De omzet in het tweede kwartaal daalde met 4 procent tot ruim 6,7 miljard pond. De omzet daalde wel minder hard dan in de twee voorgaande kwartalen, toen deze met respectievelijk 10 procent en 11 procent afnam. De dalende omzet is het gevolg van het aflopen van patenten op bepaalde geneesmiddelen. Hierdoor kunnen concurrenten goedkopere versies van het medicijn aanbieden.


De Italiaanse autofabrikant Fiat heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,3 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 90 miljoen euro. De omzet steeg met 40 procent tot 13,15 miljard euro. De verbetering in resultaten is vooral te danken aan de integratie van de cijfers van het Amerikaanse merk Chrysler. Fiat nam twee jaar geleden het bestuur van Chrysler over en kreeg toen een belang van 20 procent in het bedrijf. Fiat heeft inmiddels 53,5 procent van de aandelen van zijn Amerikaanse sectorgenoot in handen. De Italiaanse autofabrikant verhoogde ook zijn winstverwachting voor het hele jaar tot 1,7 miljard euro. Eerder ging Fiat uit van een winst van 300 miljoen euro.


Autobouwer Saab kan door geldtekort zijn kantoorpersoneel voor onbepaalde tijd geen loon uitbetalen. Dat heeft Saab, dochterbedrijf van Swedish Automobile, bekend gemaakt. De betalingen zijn volgens het bedrijf opgeschort omdat al toegezegde fondsen niet op tijd zijn binnengekomen. Saab voegde er aan toe alle noodzakelijke maatregelen te nemen om deze fondsen te innen. Het is niet de eerste keer dat Saab bij zijn werknemers in gebreke moet blijven. Na een eerste salarisstop eind juni, dreigden Zweedse vakbonden met juridische acties. Dit liep een paar dagen later af met een sisser, toen een Chinese investeerder een bestelling plaatste van enkele honderden auto's. Ondertussen hebben acht schuldeisers zich gemeld bij het Zweedse Rijksschuldenkantoor voor een incassoprocedure.


Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft de Verenigde Staten en Europa opgeroepen haast te maken met het oplossen van hun schuldencrises. Als die niet snel worden bestreden dreigt volgens Lagarde de wereldeconomie opnieuw in de problemen te komen. Lagarde wil dat Amerikaanse politici snel een akkoord sluiten over de verhoging van het plafond voor de Amerikaanse staatsschuld. Een schok in de Verenigde Staten kan volgens de financiële topvrouw ernstige gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Europese leiders hebben volgens Lagarde afgelopen week goede stappen gezet in de bestrijding van hun schuldencrisis, maar ze voegt er aan toe dat het werk nog niet is gedaan.


De retailgroep Mediamarkt-Saturn heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 44 miljoen euro geleden. De terugval is volgens het Duitse moederconcern Metro Group te wijten aan de dalende verkopen. Er werd opgemerkt dat er besparingen zullen worden doorgevoerd. Op drie jaar tijd zouden de kosten met 500 miljoen euro moeten worden teruggeschroefd. In dat kader zullen in Europa 3.000 banen worden geschrapt. Er zouden vooral banen moeten sneuvelen in de administratieve afdelingen. De kostenbesparingen moeten Mediamarkt-Saturn volgens het moederbedrijf toelaten om onder meer de groeiende concurrentie van het internet op te vangen.


De Britse petroleummaatschappij British Petroleum heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 5,6 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte British Petroleum nog een verlies van 17 miljard dollar, maar het concern moest tijdens die periode afrekenen met het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. De verbeterde resultaten zijn in belangrijke mate het gevolg van de hogere olieprijs. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar bedroeg de prijs van een vat Brentolie op ongeveer 78 dollar. Dat is inmiddels gestegen tot 117 dollar. De omzet van de Britse maatschappij steeg met 37 procent tot 103,8 miljard dollar. De productie daalde met 11 procent tot 3,4 miljoen vaten per dag.


Deutsche Bank heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,2 miljard euro. Dat betekent een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens het eerste kwartaal boekte Deutsche Bank nog een recordwinst van 2,06 miljard euro. De lagere cijfers voor het tweede kwartaal zijn naar eigen zeggen het gevolg van de volatiele sfeer van de eurocrisis en een groeivertraging van wereldeconomie. Deutsche Bank liet vooral een groei optekenen in de retailbanking en het vermogensbeheer. Op basis van die goede cijfers in beide takken behoudt Deutsche Bank zijn verwachtingen dat op het einde van het jaar 10 miljard euro winst zal worden geboekt.


Het Nederlandse telecomconcern KPN heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 414 miljoen euro. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 2 procent tot 3,29 miljard euro. Volgens het telecomconcern moet de omzetdaling worden toegeschreven aan verplichte tariefverlagingen, tegenwind van regelgeving en het veranderende gedrag van de Nederlandse mobiele klanten. Het telecombedrijf gaf in april al een gevoelige winstwaarschuwing voor de rest van het jaar omdat de inkomsten uit het telefoonverkeer veel sterker dalen dan het bedrijf had verwacht. Klanten kiezen steeds vaker voor communicatiemiddelen via internet, die de telecombedrijven veel minder geld opleveren.


De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 2,4 miljard dollar. Dat betekent een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ford laat daarmee wel voor het achtste kwartaal op rij winstcijfers optekenen. De omzet van de Amerikaanse autoproducent steeg van 31,3 miljard dollar tot 35,5 miljard dollar. Ford profiteerde vooral van de hogere prijzen en stijgende verkoop in Noord-Amerika. Het marktaandeel van de autobouwer nam zowel in de Verenigde Staten als Europa toe. In Canada blijft Ford marktleider. Er werd ook een meerverkoop van 40 procent opgetekend in Turkije, terwijl in Rusland een groei met 30 procent werd opgetekend.


Het Amerikaanse vervoerbedrijf United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,06 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 12,2 miljard dollar naar 13,2 miljard dollar. Alle activiteiten van de groep droegen naar eigen zeggen bij tot de goede kwartaalresultaten. In totaal werden er door UPS tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 957 miljoen pakketten bezorgd. In Europa en China zette de sterke groei in pakketverzending door in een hoger tempo dan op de Amerikaanse thuismarkt, waar ongeveer een status-quo werd opgetekend. Kurt Kuhen, chief executive van UPS, merkte wel op dat het bedrijf het sterkste kwartaal uit zijn geschiedenis beleefde.


De Zwitserse zakenbank UBS heeft tijdens het het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,02 miljard Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 878 miljoen euro. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een winst geboekt van 2 miljard frank. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd een winst van 1,81 miljard frank opgetekend. UBS waarschuwt er ook voor dat de nieuwe kapitaalvereisten en regelgeving - in combinatie van verslechterende economische vooruitzichten - zullen wegen op de toekomstige inkomsten. UBS wil de volgende twee tot drie jaar tussen 1,5 miljard frank en 2 miljard frank kosten besparen en schrapte zijn winstdoelstelling over drie jaar. Er zou ook een ontslagronde volgen, al is niet bekend hoeveel banen zouden sneuvelen.


De Britse economische groei is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar vertraagd tot 0,2 procent. Dat heeft het Britse Bureau voor Nationale Statistieken (ONS) gemeld. De groeivertraging zou onder meer te maken hebben met uitzonderlijke gebeurtenissen zoals de extra vakantiedag voor het huwelijk van prins William en Kate Middleton in april. In het eerste kwartaal bedroeg de Britse groei nog 0,5 procent. Naast het prinselijk huwelijk zou ook het warme weer in april een rol gespeeld hebben, omdat daardoor de vraag naar gas en elektriciteit daalde. Daarnaast deed de tsunami in Japan in maart de bevoorrading haperen. Tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar groeide de Britse economie met 0,7 procent. Dat is het laagste percentage sinds het eerste kwartaal van vorig jaar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home