Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2011

BBC krijgt voorbeeldig wetenschappelijk rapport

De wetenschappelijke verslaggeving van de British Broadcasting Corporation (BBC) heeft een hoge kwaliteit en wordt ook kwantitatief op een goed niveau onderhouden. Dat is de conclusie van een onafhankelijk rapport van genetica-professor Steve Jones. Er wordt echter wel opgemerkt dat de openbare omroep wel een onderscheid moet maken tussen bewezen feiten en opinies. Daarbij wordt gesteld dat pogingen om een evenwicht te vinden gratis publiciteit boden aan marginale opinies.

"De wetenschappelijke verslaggeving van de Britse openbare omroep wordt gekenmerkt door een voorbeeldige accuraatheid," voert het rapport aan. Er wordt aan toegevoegd dat één op vier nieuwsonderwerpen betrekking hadden op wetenschappen. Daarbij werd opgemerkt dat vooral de programma's Panorama (BBC One) en Today (Radio 4) een bijzonder sterke wetenschappelijke content aanboden. Fran Unsworth, hoofd nieuwsgaring bij de Britse omroep, stelde in een reactie bijzonder opgetogen te zijn met het resultaat van het rapport.

Professor Jones merkte wel op dat bij een eensgezindheid over de wetenschappelijke content teveel aandacht werd besteed aan tegenstemmen die weinig waarde te bieden hadden, wat volgens het rapport tot een vals evenwicht kon leiden. "Het aanbrengen van deze oppositie zou bij het publiek de perceptie kunnen creëren dat het onderwerp controversiëler is dan in het werkelijkheid het geval is," stipte professor Jones aan. Daarbij verwees hij onder meer naar de klimaatverandering, genetische gemanipuleerd voedsel en mazelen-vaccins.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home