Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2011

Europese luchtvervuiling verder afgenomen

De luchtvervuiling is in Europa twee jaar geleden verder afgenomen. Dat heeft vooral te maken met de lagere vraag naar energie, waardoor de emissies van krachtcentrales in landen zoals Bulgarije, Polen, Roemeniƫ en Spanje zijn teruggevallen. Dat blijkt uit een rapport van het European Environment Agency (EEA). Er wordt opgemerkt dat de grootste daling werd opgetekend bij de uitstoot van zwaveloxyde, waar een daling met 21 procent werd opgetekend. Maar ook bij stikstofoxide en stofpartikels werd een daling met ongeveer 10 procent opgetekend.

"Hoge concentraties van stilstofoxyde kunnen ontstekingen van de luchtwegen en een verminderde longfunctie veroorzaken," aldus het webmagazine Euractiv. "Stofpartikels zijn eveneens schadelijk voor het ademhalingssysteem." In het rapport wordt echter opgemerkt dat de Europese luchtkwaliteit nog altijd laag kan blijven, vooral in stedelijke gebieden, al wordt opgemerkt dat de cijfers een bevestiging lijken te zijn van een duurzame daling bij de meeste vormen van luchtvervuiling.

Daarbij wordt opgemerkt dat de emissie van zwaveloxyde in de Europese Unie sinds het begin van de jaren negentig met 80 procent is gedaald. Ook bij koolstofmonoxide werden een achteruitgang met 55 procent opgetekend, terwijl de uitstoot van stikstofoxyde met 44 procent is teruggevallen. Er wordt aan toegevoegd dat de uitstoot van stikstofoxyde door het Europese verkeer met 42 procent is gedaald. Toch blijft het verkeer de belangrijkste bron van stikstofoxide en koolstofmonoxyde.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home