Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2011

Nieuwsoverzicht

Ontwerper Andrew Ainsworth mag doorgaan met het verkopen van Stormtrooper-helmen in Groot-Brittannië. Dat heeft het hooggerechtshof in Londen beslist. De Brit ontwierp de bekende witte helmen voor de film Star Wars uit de tweede helft van de jaren zeven. Ainsworth werd door filmmaatschappij Lucasfilm echter voor de rechter gedaagd omdat hij de helmen zonder toestemming verkocht op internet. Een rechtbank oordeelde drie en twee jaar geleden al dat de helmen geen kunstwerken zijn en dus niet onder het Britse auteursrecht vallen. Dit betekende dat Ainsworth de plastic kostuumstukken mocht blijven verkopen in zijn thuisland. Lucasfilm ging tegen die uitspraken in beroep, maar ook dat is nu afgewezen.


British American Tobacco (BAT), de tweede grootste sigarettenfabrikant ter wereld, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,44 miljard pond. Dat betekent een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 22 procent tot 2,79 miljard pond. Aan gelijke wisselkoersen boekte de tabaksfabrikant - eigenaar van merken zoals Kent, Dunhill, Lucky Strike en Pall Mall - een omzetgroei van 7 procent. Het bedrijf verhoogde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar de prijzen met 8 procent, waardoor een volumedaling met 1 procent kon worden gecompenseerd. Er wordt ook gewag gemaakt van sterke prestaties in Japan.


Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van Griekenland opnieuw verlaagd. Bovendien blijven de vooruitzichten volgens het bureau negatief. Volgens het ratingbureau moeten leningen aan Griekenland op dit ogenblik gelijkgeschakeld worden met speculatie. Anderhalve maand geleden had Standard & Poor's de rating van Griekenland al een keer verlaagd. Griekenland staat nu amper twee trappen boven het niveau van wanbetaling. Het ratingbureau merkt op dat een herstructurering eigenlijk neerkomt op een gedeeltelijk failliet. Er wordt aan toegevoegd dat een zogenaamde rollover van de banken evenmin als investeringsvriendelijk kan worden beschouwd. Enkele dagen geleden had ook Moody's de rating van Griekenland al verlaagd.


Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn boekjaar een nettoverlies geleden van 197 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 736 miljoen euro. Toen werd wel een eenmalige bate van ruim 1 miljard euro opgetekend uit de verkoop van een belang in reisreserveringsmaatschappij Amadeus. De omzet van de luchtvaartcombinatie steeg met 8,7 procent tot 6,22 miljard euro. Het verlies is volgens de maatschappij te wijten aan de gestegen brandstofprijzen door de onrusten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de natuurramp in Japan. De probleemgebieden leverden een verlies van 100 miljoen euro op. De brandstofkosten lagen 16 procent hoger dan tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.


De Franse regering doet er goed aan extra inspanningen te doen als het Franse begrotingstekort over twee jaar wil teruggebracht zijn tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd. Daarbij wordt opgemerkt dat de Franse regering aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de sanering van de overheidsfinanciën, maar er wordt aan toegevoegd dat er bijkomende maatregelen nodig zijn als de doelstellingen voor de volgende twee jaar realistisch willen blijven. De Franse regering heeft zich ertoe verbonden het begrotingstekort terug te dringen van 7,1 procent eind vorig jaar naar 5,7 procent dit jaar. Volgend jaar moet het tekort teruglopen tot 4,6 procent.


Vliegtuigconstructeur Airbus heeft een overnamebod gedaan op het Deense vliegtuigonderdelenbedrijf Satair. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen dollar. Airbus wil met de overname de productieketen uitbreiden om zijn rendement te verhogen. Het bod wordt gesteund door het bestuur van Satair, dat wel een autonoom bedrijf zou blijven. Het Deense bedrijf zal daardoor ook onderdelen blijven leveren aan Boeing, de Amerikaanse concurrent van Airbus. De onderhandelingen over de overname hebben maanden aangesleept. Er zouden ook gelijkaardige gesprekken plaatsvinden tussen Boeing en een andere grote distributeur. Boeing nam zes jaar geleden al Avail, eveneens producent van vliegtuigonderdelen, over.


Dunkin' Brands, eigenaar van de bekende koffieshopketen Dunkin' Donuts, heeft met een beursgang een bedrag van 422,8 miljoen dollar opgeleverd. De aandelen konden aan een hoger bedrag worden geplaatst dan eerder was voorzien. Het bedrijf wil zijn activiteiten in de Verenigde Staten gevoelig uitbreiden. Dunkin' Donuts wil de volgende twintig jaar zijn aanwezigheid op de Amerikaanse markt verdubbelen. Op dit ogenblik heeft de keten in de Verenigde Staten 6.800 vestigingen. De winkels verkopen vooral koffie en bijhorende snacks, maar de keten wil zijn gamma uitbreiden, zodat ook op andere ogenblikken van de dag klanten zouden kunnen worden aangetrokken.


De Amerikaanse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar ING Bank. De Nederlandse bank wordt ervan verdacht sanctieregimes tegen Cuba, Iran en Syrië te hebben geschonden. Een woordvoerder van van de Nederlandse financiële groep bevestigde dat ING een verzoek heeft ontvangen om informatie aan te leveren en dat het concern medewerking zal verlenen aan het onderzoek. Onduidelijk is nog wanneer het onderzoek is afgerond. De Amerikaanse sanctieregimes verbieden bedrijven die in de Verenigde Staten actief zijn, zaken te doen met staten die op schurkenlijsten staan, zoals Cuba, Iran en Syrië. Vijf jaar geleden moest ABN Amro een boete van 80 miljoen dollar betalen plus 500 miljoen dollar om verdere strafvervolging af te kopen voor transacties met Iran en Libië.


De online retailer Amazon.com heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,91 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 51 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 207 miljoen euro naar 191 miljoen euro. Lage tarieven, de groei van de portfolio en innovatie zijn naar eigen zeggen de belangrijkste pijlers voor de omzetgroei bij Amazon. Vooral de verkoop van de Kindle zou sterke prestaties laten optekenen. Concrete cijfers werden daarover niet bekend gemaakt. Er wordt wel opgemerkt dat de investeringen in de distributie en technologie op de winstcijfers wegen, maar dat zou in de toekomst moeten kunnen leiden tot betere marges.


De Russische consumenten hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar meer geld uitgegeven dan ze verdiend hebben. Dat blijkt uit een rapport van het Russische ministerie van economie.
Tijdens het eerste semester van dit kwamen de uitgaven van de bevolking met 52,3 miljard roebel boven de inkomsten uit. Dat komt overeen met een bedrag van 1,3 miljard euro. Het jaar voordien lagen de inkomsten nog 155 miljard roebel hoger dan de uitgaven. Vooral in de maand januari gaven de Russen meer geld uit dan ze verdienden, wat niet abnormaal is tijdens de feestperiode van kerstmis en nieuwjaar, maar eenzelfde fenomeen werd ook tijdens de maanden maart en mei opgetekend. Nog volgens de studie lenen de Russen steeds meer en sparen ze steeds minder.


Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,1 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een omzet geboekt van 20,1 miljard dollar. De nettowinst daalde met bijna 200 miljoen tot 1,53 miljard euro. ArcelorMittal verscheepte de voorbije drie maanden 22,2 miljoen ton staal. Dat is ongeveer een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern verwacht echter dat de verschepingen tijdens de tweede helft van dit jaar hoger zullen uitvallen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Lakshmi Mittal, topman van het staalconcern, liet in een toelichting weten dat de resultaten werden gesteund door de hogere verkoopprijzen van staal. ArcelorMittal vertegenwoordigt 6 procent van de wereldwijde staalproductie.


De Franse autoconstructeur PSA Peugeot-Citroen heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 31,1 miljard euro. Dat betekent een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat voor de autodivisie daalde echter van 525 miljoen euro naar 405 miljoen euro. Die daling is naar eigen zeggen helemaal toe te schrijven aan de natuurrampen in Japan en de hogere prijs van grondstoffen. Voor de hele PSA Groep steeg het bedrijfsresultaat met 1,8 procent tot 1,15 miljard euro. Voor het hele jaar verwacht de Franse autogroep een grotere winst dan vorig jaar. Topman Frederic Saint-Geours verwacht dat in het najaar de negatieve gevolgen van de aardbeving zullen wegebben.


Diamantproducent De Beers heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 3,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Beers boekte tijdens de eerste jaarhelft de grootste omzet uit zijn geschiedenis. De stijging was te danken aan prijsverhogingen en een grotere vraag naar diamanten vanuit de Verenigde Staten, China en India. De Beers gaat ervan uit dat de hogere prijzen aanhouden en de kerstaankopen zoals gewoonlijk tot een piek in de verkoop leiden. De operationele winst steeg met 55 procent tot 1,18 miljard dollar. De Beers produceert één derde van de ruwe diamanten in de wereld en is voor 45 procent in handen van de mijngroep Anglo American.


Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van de Finse telefoonfabrikant Nokia met twee stappen verlaagd. Fitch en Standard & Poor's, de twee andere grote ratingbureaus, voerden vorige maand voor Nokia al een ratingverlaging door. Moody's heeft de kredietwaardigheid van Nokia nu twee niveaus boven de rommelstatus bepaald. Het besluit van Moody's volgt op de bekendmaking van een fors verlies van Nokia over het tweede kwartaal en de ommekeer die het bedrijf probeert te bewerkstelligen in de samenwerking met Microsoft. Nokia legt het op het gebied van smartphones, waarop de winstmarges hoger zijn dan op eenvoudige mobieltjes, al jaren af tegen onder meer Apple. Door de samenwerking met Microsoft hoopt Nokia het tij te keren.


De Chicago Mercantile Exchange (CME), de belangrijkste derivatenbeurs van de wereld, heeft aangekondigd zijn onderpandeisen voor Amerikaans staatspapier te verstrengen. De verscherping van de onderpandregels weerspiegelt de bezorgdheid van de derivatenbeurs over de Amerikaanse budgettaire situatie. Daarbij wordt niet alleen gewezen op de stijgende overheidsschuld, maar wordt ook rekening gehouden met de politieke patstelling over een verhoging van het Amerikaanse schuldplafond. Door de verstrenging worden ook de Amerikaanse schatkistcertificaten niet langer meer voor 100 procent als onderpand aanvaard. Er wordt een korting van 0,5 procent aangerekend. Ook voor ander staatspapier worden grotere kortingen opgelegd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home