Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2011

Internationaal ruimtestation krijgt zeemansgraf

Wanneer het International Space Station uit dienst genomen wordt, zal het worden teruggehaald om in de dampkring van de aarde te verbranden en in zee te storten. Dat heeft Vitaly Davydov, onderdirecteur van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos gezegd. Het ruimtestation kan volgens Davydov onmogelijk in de ruimte blijven rondzwerven. Daarvoor is het station te groot en te complex, wat tot heel wat problemen zou kunnen leiden. Verwacht wordt dat het ruimtestation tot het einde van het decennium operationeel zal blijven.

Ruimteschroot wordt een steeds groter probleem. De voorbije maand werd het ruimtestation nog bedreigd door een stuk ruimteschroot, dat op gevaarlijk korte afstand passeerde en de bemanning verplicht om in de reddingssloep te schuilen. Ook het Russische ruimtestation Mir kreeg tien jaar geleden, na een dienst van anderhalf decennium, een zeemansgraf in de Stille Oceaan. Oorspronkelijk was voorzien dat het International Space Station tijdens de eerste helft van dit decennium uit dienst zou worden genomen, maar nadien werd beslist om de levensduur van het station te verlengen.

Over een opvolger van het ruimtestation kon Davydov naar eigen zeggen op dit ogenblik weinig informatie geven. Het is volgens hem ook nog niet duidelijk of er nood zal zijn aan een ruimtestation in de onmiddellijke omgeving van de aarde, al gaf hij toe dat er nog heel wat taken kunnen worden uitgevoerd. Davydov sloot echter niet uit dat een nieuw station zou gebruikt worden als een basis voor de bouw van ruimtetuigen die de verdere ruimte zouden moeten exploiteren. Hij merkte wel op dat de exploratie van de ruimte niet zonder bemande vluchten kan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home