Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2011

Snelheidscamera's leveren economie grote besparing op

Het plaatsen van snelheidscamera's in stedelijke agglomeraties redt niet alleen talloze levens, maar zorgt ook voor belangrijke financiële besparingen. Dat is de conclusie van een financiële analyse van cijfers over verkeersongevallen op de belangrijke toegangswegen tot de Spaanse metropool Barcelona. De onderzoekers stelden dat de installatie van de camera's op twee jaar tijd het aantal verkeersongevallen met 364 eenheden heeft doen dalen. Bovendien daalde het aantal gewonden met 507 eenheden.

"Verwondingen vormen in de leeftijdscategorie tot vijfenveertig jaar wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak," merken de onderzoekers van het Agència de Salut Pública de Barcelona op. "Verkeersongevallen veroorzaken meer vroegtijdige overlijdens dan hartziekten of kanker. Jaarlijks komen wereldwijd 1,3 miljoen mensen bij verkeersongevallen om het leven. Daarnaast worden tussen twintig en vijftig miljoen mensen geconfronteerd met een blijvende invaliditeit."

Volgens de onderzoekers leidde het installeren van de snelheidscamera's op twee jaar tijd tot een netto besparing van 6,8 miljoen euro. Het grootste gedeelte daarvan was afkomstig door het vermijden van medische onkosten en schade aan eigendommen. "Het gaat om een zeer conservatieve berekening," merken de onderzoekers op. "In werkelijkheid moet wellicht rekening gehouden worden met een besparing van mogelijk 23 miljoen euro." De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten eerder onderzoek in Canada en Groot-Brittannië bevestigen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home