Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 29, 2011

Exportverbod Laotiaans hout massaal overtreden

Ondanks een exportverbod, halen Vietnamese bedrijven illegale hout uit de bosgebieden van buurland Laos om de meubelindustrie in Europa en de Verenigde Staten te bevoorraden. Dat heeft het Britse Environmental Investigation Agency (EIA) gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat het Vietnamese leger betrokken is bij de omkoping van Laotiaanse ambtenaren en het hout op massale schaal transporteert naar verwerkingsfabrieken in Vietnam. De feiten worden door de Vietnamese regering en de Vietnamese legertop ontkend.

"Laos bezit één van de laatste intacte tropische wouden van de regio," merkt het persbureau Associated Press op. "Op het einde van de jaren negentig voerde het land een exportverbod op hout in. Ook werd aangekondigd dat de beschermde gebieden worden uitgebreid. Anderzijds wordt er geregeld melding gemaakt van massale boskap, die vaak in verband wordt gebracht met grote damprojecten en de aanleg van landbouwgronden."

"Vietnam lijkt wel gebieden van Laos te annexeren om zijn eigen industrie te bevoorraden," aldus het rapport. "De enige winnaars in Laos zijn corrupte ambtenaren en zakenlieden." Het Environmental Investigation Agency onderzoekt wereldwijde milieucriminaliteit. Een woordvoerder van de Vietnamese regering stelt echter dat er van smokkel geen plaats is en het land een grote zorg draagt voor de milieubescherming. De Vietnamese regering heeft in het verleden echter toegegeven dat zijn bosbouw-industrie niet duurzaam is.

Vietnam exporteert ongeveer 4 miljard dollar houtproducten per jaar. De binnenlandse houtkap werd tijdens de tweede helft van de jaren negentig verboden. Vanuit Laos zouden ook de houtindustrie in China en Thailand worden bevoorraad.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home