Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 29, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 10,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was te danken aan de gevoelig gestegen olieprijs. Een vat Brentolie kostte in het afgelopen kwartaal ongeveer 117 dollar, tegenover ongeveer 78 dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Ook de verbeterde resultaten van de raffinage en marketing droegen bij tot de hogere winst. De productie van ExxonMobil steeg met 10 procent tot 4,396 miljoen vaten per dag, onder meer dankzij de overname van XTO Energy vorig jaar. De omzet steeg met 33,5 procent tot 125,49 miljard dollar.


De Russische zakenman Vladimir Antonov mag geen aandeelhouder worden van Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab. Dat heeft de Europese Investeringsbank (EIB) beslist. Een woordvoerder van Antonov zegt dat de Russische zakenman al enkele weken wist dat hij geen toelating zou krijgen voor een instap. De weigering zou gebeurd zijn onder druk van de Zweedse overheid. Antonov is een vriend van Victor Muller, topman van Swedish Automobile. De Russische zakenman wilde een belang van 30 procent nemen in Swedish Automobile, het vroegere Spyker Cars. Eerder gaf het Zweedse National Debt Office wel toestemming voor de komst van Antonov en ook General Motors, voormalig eigenaar van het Zweedse Saab, had zich akkoord verklaard.


Tijdens de maand juni van dit jaar hebben de luchtvaartmaatschappijen 4,4 procent meer passagiers vervoerd dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van de International Air Transport Association (IATA). Opgemerkt wordt dat het aantal reizigers nog steeds blijft stijgen, maar wel aan een langzamer tempo dan tijdens de heropleving na de economische crisis, toen groeicijfers met 10 procent werden opgetekend. De groeivertraging vindt volgens het rapport zijn oorzaak in een langzamer economisch herstel, gestegen brandstofkosten en in sommige landen hogere belastingtarieven. In mei vervoerden de luchtvaartmaatschappijen nog 7 procent meer passagiers dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het mediaconcern RTL Group koopt John de Mol uit. Dat heeft het mediaconcern bekend gemaakt. Daarbij zullen de aandelen van De Mol in RTL Nederland worden overgenomen. In ruil krijgt De Mol de aandelen van Radio 538, Radio 10 Gold en Slam FM terug. Die belangen had hij in het verleden aan RTL Group verkocht. Talpa, het mediabedrijf van De Mol, heeft onlangs samen met de Finse uitgever Sanoma de Nederlandse televisiezenders van SBS overgenomen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stemde in met de overname, op voorwaarde dat De Mol zijn minderheidsbelang in RTL Nederland zou verkopen. Talpa had een belang van 26,3 procent in RTL Nederland. RTL Group wil naar eigen zeggen wel blijven samenwerken met de Creative Unit van John de Mol.


Telecomproducent Alcatel-Lucent heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,9 miljard euro. Dat betekent een stijging met 2,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De telecomgroep liet tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 43 miljoen euro optekenen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies van 184 miljoen euro geleden. Ben Verwaayen, topman van Alcatel-Lucent, stelt dat het bedrijf op koers ligt om de eerder gestelde doelen te bereiken. Volgens Verwaayen moet Alcatel-Lucent sneller groeien dan de markt als geheel en een operationele marge van meer dan 5 procent laten optekenen.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 8,7 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 4,4 miljard dollar. De groei is vooral te danken aan de hogere olieprijzen. De stijging van de prijs van een vat Brentolie van 78 dollar naar 117 dollar compenseerde een lagere productie. Dat bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van het olieconcern. De omzet steeg met bijna 34 procent tot 121,3 miljard dollar. De productie bedrijf daalde met 2 procent tot 3,046 miljoen vaten olie-equivalent per dag. De daling werd onder meer veroorzaakt door de verkoop van velden en een lagere vraag naar gas vanwege het warme voorjaar.


De kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van Cyprus met twee niveaus verlaagd. Daarmee neemt de vrees toe dat Cyprus na Griekenland, Ierland en Portugal het vierde land wordt dat Europese noodhulp nodig zal hebben. Door de afwaardering steeg de rente die Cyprus op leningen moet betalen. Daarmee neemt de kans toe dat het land bij de Europese Unie moet aankloppen voor steun. Cruciaal in de Cypriotische zorgen staan de banken. De Cypriotische banksector heeft de voorbije jaren relatief goede prestaties laten optekenen, maar zijn teveel verworven met de Griekse economie. De Cypriotische banken hebben veel leningen uitstaan bij Griekse klanten. De Cypriotische regering heeft inmiddels ontslag genomen.


Telecomgroep France Telecom heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,9 miljard euro. Dat betekent een daling met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 1,9 procent tot 22,6 miljard euro. De omzetgroei is vooral te danken aan de goede prestaties in Frankrijk en Spanje en de groeimarkten. Het Franse bedrijf maakte ook bekend zijn Zwitserse activiteiten te willen verkopen. Gesteld wordt dat een definitieve beslissing zal genomen worden op basis van de kwaliteit van de ontvangen biedingen. Volgens waarnemers zou de verkoop France Telecom een bedrag van 1,5 miljard euro zou kunnen opleveren. De eventuele verkoop is het gevolg van een evaluatie van de buitenlandse activiteiten van France Telecom.


De Franse groep Danone, producent van voedingsmiddelen, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,7 miljard euro. Dat betekent een groei met 16,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 2,7 procent tot 861 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan het uitstekende lenteweer. Daardoor kende onder meer de verkoop van water een gevoelige stijging. De zuiveldivisie, de grootste tak van het bedrijf, boekte een omzetgroei met 6 procent tot 5,67 miljard euro. Daarnaast groeide de omzet van water, met onder meer het merk Evian, met 16,6 procent tot 1,67 miljard euro.


De Amerikaanse autobouwer Ford investeert 906 miljoen dollar in de bouw van een tweede fabriek in India. De nieuwe fabriek, die wordt gevestigd in de westelijke Indiase staat Gujarat, moet werk bieden aan 5.000 mensen. De nieuwe vestiging, die het noorden van het land makkelijker moet kunnen bevoorraden, krijgt een capaciteit van 240.000 wagens en 270.000 motoren per jaar. De productie zou over drie jaar moeten kunnen worden opgestart. Ford heeft al een Indiase fabriek in de zuidelijke regio rond Chennai. Op dit ogenblik duurt het nog tien dagen om auto's vanuit het zuiden van het land naar de noordelijke staat Punjab te vervoeren.


Volkswagen, de grootste autobouwer van Europa, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gemaakt van 6,5 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 1,9 miljard euro. De omzet steeg met 25,8 procent tot 77,8 miljard euro. De productie steeg met 14,3 procent tot meer dan vier miljoen exemplaren. Voor het hele jaar verwacht Volkswagen dat de omzet en de winst duidelijk hoger zullen uitvallen dan vorig jaar. Maar Martin Winterkorn, topman van de Duitse autobouwer, waarschuwde dat de ontwikkeling tijdens het tweede halfjaar zwakker dreigt uit te vallen als gevolg van onder meer wisselkoerseffecten en duurdere grondstoffen.


De Europese Commissie heeft de steun voor tuinders wegens de EHEC-crisis verhoogd tot 227 miljoen euro om aan alle aanvragen van lidstaten te kunnen voldoen. Oorspronkelijk was 210 miljoen euro uitgetrokken als compensatie voor de verliezen die telers leden wegens de EHEC-uitbraak. Het gaat om vergoedingen van verliezen in de periode van de laatste week van de maand mei tot eind juni. Door de crisis stortten de prijzen van komkommers, tomaten, paprika's, sla en courgettes kelderden in omdat consumenten de producten niet meer kocht. Volgens de Europese Commissie blijken de financiële gevolgen van de crisis iets groter dan verwacht. De verhoging van de steun wordt gepast geacht, gezien de ernstige verstoring van de markt en de schade voor de sector.


De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst geboekt van 768 miljoen Zwitserse frank. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 1,59 miljard Zwitserse frank. De terugval was vooral te wijten aan de prestaties van de zakendivisie, die door het ongunstige beursklimaat zijn winst met 71 procent zag dalen. Ook de sterke Zwitserse frank, die tegenover de euro en vooral de dollar op recordhoogte noteert, had een negatieve impact op de resultaten. De bankgroep stipt aan dat de dure Zwitserse munt de winst voor belastingen in het tweede kwartaal met 348 miljoen Zwitserse frank heeft afgeroomd. Er werden ook saneringen voor 1 miljard Zwitserse frank aangekondigd. Daardoor zullen tweeduizend banen worden geschrapt.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 941 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 787 miljoen dollar. De omzet steeg met 6 procent tot 16,5 miljard dollar. De betere resultaten zijn onder meer te wijten aan een toename van de leveringen van vliegtuigen. Tijdens het voorbije kwartaal werden 118 toestellen geleverd. Dat is een stijging met vier eenheden tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de inkomsten uit de dienstverlening aan luchtvaartmaatschappijen kenden een toename. De waarde van het orderboek bedraagt naar eigen zeggen 323 miljard dollar. Voor het hele jaar mikt Boeing op een omzet van 68 miljard dollar tot 71 miljard dollar.


De Spaanse financiële groep Banco Santander heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,23 miljard euro. Dat betekent een daling met 38 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is te wijten aan het aanleggen van een reserve van 620 miljoen euro voor mogelijke claims van Britse verzekeringsklanten. Een aantal banken wordt in Groot-Brittannië beticht van een koppelverkoop van dure kredietverzekeringen. De Spaanse bank kondigde ook aan de beursgang van zijn Britse en Argentijnse dochters voor onbepaalde tijd uit te stellen. Dat heeft onder meer te maken met het ongunstige beursklimaat en onzekerheid over de financiële regelgeving in de Verenigde Staten.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home