Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Finse bedrijf Nokia is tijdens het tweede kwartaal van dit jaar op de markt van de smartphones voorbijgestoken door zowel Apple als Samsung. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Strategy Analytics. Nokia was ruim twaalf jaar lang onafgebroken wereldwijd marktleider op het gebied van mobiele telefoons. Het Finse bedrijf stond lange tijd sterk met zijn goedkope telefoons, maar krijgt nu klappen door de toenemende populariteit van de meer geavanceerde smartphones. In het tweede kwartaal werd er wereldwijd een record van 110 miljoen smartphones verkocht. Dat is ruim 75 procent meer dan het jaar voordien. De iPhone van Apple is met een aandeel van 18,5 procent marktleider geworden, gevolgd door Samsung (17,5 procent) en Nokia (15,2 procent).


De Amerikaanse economie heeft zich de voorbije maanden zwakker ontwikkeld dan eerder werd gedacht. Dat bleek uit nieuwe schattingen van het Amerikaanse ministerie van handel. In het tweede kwartaal groeide de Amerikaanse economie met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee was de groei aanzienlijk zwakker dan het percentage van 1,8 waar economen gemiddeld op rekenden. Er bleek echter ook dat de Amerikaanse economie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar slechts een groei met 0,4 procent heeft gekend, terwijl eerder nog een toename met 1,9 procent was gemeld. Bovendien werd de groei van het laatste kwartaal van vorig jaar van 3,1 procent naar 2,1 procent bijgesteld.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 7,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 30 procent tot 69 miljard dollar. De omzet ging met 30 procent omhoog naar 69 miljard dollar. Net zoals zijn sectorgenoten heeft Chevron, de tweede grootste oliemaatschappij van de Verenigde Staten geprofiteerd van de gevoelig hogere olieprijzen. Ook was er sprake van hogere winstmarges bij de raffinage van olie. Chevron liet tijdens het tweede kwartaal een dagproductie van 2,69 miljoen vaten optekenen. Tijdens dezelfde periode jaar bedroeg het productieniveau 2,75 miljoen vaten per dag.


De Britse premier David Cameron heeft een onderzoekscommissie geïnstalleerd om de verantwoordelijkheden in het afluisterschandaal rond de tabloid News of the World vast te leggen. De commissie moet volgens Cameron echter ook een onderzoek voeren naar naar de cultuur, de praktijken en de ethiek van de pers. De onderzoekscommissie zal worden geleid door de bekende rechter Brian Leveson. Die wil naar eigen zeggen de duur, omvang en diepte van het probleem in kaart brengen. Leveson wees er op dat ook andere Britse media verdacht worden van bedenkelijke praktijken, zoals het ongeremd inschakelen van privé-detectives en acteurs, het gebruik van aliassen en het installeren van verborgen camera’s. De commissie zou in september volgend jaar een rapport moeten voorleggen.


Het Amerikaanse farmabedrijf Merck gaat een groot aantal banen schrappen om extra kosten te besparen. Het bedrijf wil de activiteiten verder stroomlijnen na de overname van rivaal Schering-Plough twee jaar geleden ter waarde van 41 miljard dollar. De volgende vier jaar moet 12 procent tot 13 procent van de werkgelegenheid geschrapt worden. Exacte cijfers over het banenverlies werden niet bekendgemaakt, maar Merck telde aan het einde van juni wereldwijd 91.000 werknemers. De ingreep moet een besparing opleveren van 4 miljard dollar tot 4,6 miljard dollar per jaar. Merck boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst van 2 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 752 miljoen dollar. De omzet steeg met 7 procent tot 12,2 miljard dollar.


De Europese Commissie heeft bekend gemaakt een diepgaand onderzoek te starten naar staatssteun voor het Britse postbedrijf Royal Mail. Het onderzoek draait om de geplande overname van de pensioenverplichtingen van Royal Mail en de aanpassing van de schuldenlast van het postbedrijf. De Europese Commissie betwijfelt of daarbij voldoende maatregelen zijn genomen om concurrentievervalsing te voorkomen. De Britse regering wil Royal Mail op termijn privatiseren, maar moet daarvoor naar eigen zeggen eerst de financiële situatie van het bedrijf op orde brengen. De overheid wil daarom circa 8 miljard pond aan pensioenverplichtingen overnemen van Royal Mail. Daarnaast worden schulden ter waarde van 1,7 miljard pond herschikt.


In de Verenigde Staten hebben veertien toplui uit de financiële wereld de politici opgeroepen om alsnog tot een akkoord te komen over een verhoging van het schuldplafond in de Verenigde Staten. Ze waarschuwen voor gevolgen als de Verenigde Staten hun topkredietrating zouden verliezen, wat volgens analisten steeds waarschijnlijker wordt. Bij de ondertekenaars zijn onder meer Lloyd Blankfein en Jamie Dimon, respectievelijk toplui van Goldman Sachs en JP Morgan. Een ratingverlaging zou volgens de bankiers zware klap zijn voor het vertrouwen van ondernemers en investeerders. Daardoor zouden volgens de bankiers de intresten oplopen, waardoor de waarde van de dollar onder druk zou komen en de effectenmarkten zwaar getroffen zouden kunnen worden.


De Duitse autofabrikant Audi heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 22,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 91 procent tot 2,5 miljard euro. Rupert Stadler, topman van Audi, merkte op dat de autofabrikant de positieve trend van vorig jaar tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met groot succes te hebben kunnen verder zetten. In totaal verkocht Audi tijdens de eerste helft van dit jaar 653.000 exemplaren. Dat betekende een groei met 18 procent tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar. Vooral China speelde een belangrijke rol in de toenemende verkoop.


Het Europese defensieconcern EADS, het moederbedrijf van onder meer Airbus en Eurocopter, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 109 miljoen euro. Dat betekent een daling met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 8 procent tot 21,9 miljard euro. De lagere winst was vooral het gevolg van negatieve wisselkoerseffecten. Airbus leverde tijdens de eerste helft van dit jaar 258 toestellen af. Bij Eurocopter was er sprake van 205 exemplaren. Bij raketbouwer Ariane werd één exemplaar opgeleverd. Het aantal nieuwe orders steeg met 89 procent tot 58,1 miljard euro. Daarmee kwam het totale orderboek uit op een bedrag van 453 miljard euro.


In Italië hebben opnieuw geruchten de ronde gedaan over een mogelijk ontslag van minister van economie Giulio Tremonti. Aanleiding waren de oproep in de media en vanuit de linkse oppositie aan Tremonti om meer duidelijkheid te scheppen over een corruptieschandaal waarin zijn gewezen adviseur Marco Milanese betrokken is geraakt. Milanese had opgemerkt dat hij wekelijks 1.000 euro van Tremonti had gekregen voor de huur van een appartement in Rome. Tremonti ontkent de geruchten. Hij benadrukt dat hij het huurcontract voor de bewuste woning heeft opgezegd. Tremonti is nog de enige Italiaanse minister die het vertrouwen van de financiële markten geniet.


Het kredietratingbureau Moody's heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 189 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 56 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van het ratingbureau stegen met 27 procent tot 605,2 miljoen dollar. Raymond McDaniel, chief executive van Moody's, gaf aan dat het tweede kwartaal in alle sectoren een groei heeft opgeleverd. Vooral de bedrijfsobligaties hebben volgens McDaniel goede prestaties laten optekenen. Ook de analyse-divisie blijft volgens hem sterk presteren. McDaniel gaf wel aan te verwachten dat de tweede helft van het jaar een minder sterke groei zal laten optekenen.


De Duitse autobouwer Volkswagen bekijkt de mogelijkheid om toe te treden tot de Formule Eén. Een dergelijke stap zal eventueel pas over zeven jaar worden gezet. Op dat ogenblik wil Volkswagen de grootste autobouwer van de wereld geworden zijn. Wolfgang Dürheimer, topman van Volkswagen, stelde dat de Duitse autogroep in ieder geval voldoende merken heeft die een stap naar de Formule Eén zouden kunnen overwegen. Tot de Volkswagen-groep behoren onder meer Audi, Lamborghini, Porsche, Skoda, Bugatti en Seat. Vorig jaar nog merkte Volkswagen op dat de Formule Eén eerst meer stabiliteit zou moeten vertonen en een beter imago zou moeten opbouwen vooraleer een eventuele instap zou worden overwogen.


Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,25 miljard euro. Dat betekent een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is naar eigen te wijten aan de politieke onrust in Libië, die de bevoorrading met olie en gas heeft verstoord. Die problemen hebben volgens Paolo Scaroni, chief executive van Eni, alle divisies van het Italiaanse energieconcern geraakt. De productie viel tijdens het tweede kwartaal van 15 procent terug. De Italiaanse maatschappij haalde in maart al het personeel terug uit Libië. De productie blijft beperkt tot één veld dat produceert voor elektriciteit in Libië zelf, maar de export via pijpleidingen ligt stil.


De Franse oliemaatschappij Total heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,73 miljard euro. Dat betekent een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf werd naar eigen zeggen geconfronteerd door ongunstige wisselkoerseffecten, het wegvallen van een gedeelte van de productie in Libië en de Noordzee en zwakte bij de raffinage-activiteiten. De omzet nam echter met 9 procent toe naar 45 miljard euro. Dat was te danken aan de hogere olieprijzen. Christophe de Margerie, chief executive van Total, toonde zich naar eigen omstandigheden tevreden met de prestaties die onder moeilijke omstandigheden werden neergezet.


Het ratingbureau Moody's verwacht de kredietwaardigheid van Spanje met één niveau te verlagen. Het bureau zegt dat een lagere waardering gerechtvaardigd is door de grotere kwetsbaarheid van de financiën van het land. Spanje loopt volgens Moody's risico's door de aanhoudende stijging van financieringskosten. Vooral de afspraken over nieuwe financiële steun aan Griekenland leggen volgens Moody's een grotere druk de Spaanse regering. Moody's dreigde ook de rating van vier Spaanse banken te verlagen, waaronder de grootste bank in de eurozone Santander. De drie andere banken zijn BBVA, CaixaBank en La Caixa. Volgens Moody's vloeit dit voort uit het plan om Spanje een lagere rating voor zijn kredietwaardigheid te geven.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home