Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 05, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Franse Hof van Justitie van de Republiek heeft beslist een onderzoek te openen naar Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het onderzoek heeft betrekking op een vier jaar oude zaak rond zakenman Bernard Tapie. Er moet nu nagegaan worden of Lagarde zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering van overheidsfondsen en medeplichtigheid. Lagarde besliste vier jaar geleden als Frans minister van financiën drie arbitragerechters in te schakelen om definitief een einde te maken aan een vijftien jaar oud juridisch geschil over Adidas, dat toen door Tapie was verkocht aan Crédit Lyonnais. De arbitragerechters bepaalden dat Tapie nog recht had op een schadevergoeding van 285 miljoen euro van Crédit Lyonnais. Lagarde pleit onschuldig.


De Zwitserse centrale bank heeft onverwacht de rente tot nul procent verlaagd. Er werden bovendien ook plannen bekend gemaakt om 50 miljard frank extra in omloop te brengen. Daarmee speelt de Zwitserse centrale bank in op de klachten van de Zwitserse exporteurs over de dure munt. Daarbij wordt opgemerkt dat de Zwitserse frank massaal overgewaardeerd is. Er wordt aan toegevoegd dat de sterkte van de Zwitserse frank de ontwikkeling van de economie bedreigt. Ook wordt gewezen op het risico van deflatie. De Zwitserse frank had de voorbije periode nieuwe recordkoersen laten optekenen tegenover de euro en de dollar.


Het Japanse parlement heeft ingestemd met de oprichting van een noodfonds dat de slachtoffers van de kernramp in Fukushima moet vergoeden. De Japanse overheid zal in een eerste fase voor 2.000 miljard yen (18 miljard euro) aan obligaties uitgaven om in het fonds te investeren. Dat komt overeen met een bedrag van 18 miljard euro. De uiteindelijke omvang van het noodfonds zal echter gevoelig hoger liggen. Naast Tepco, de uitbater van de getroffen kerncentrale, zullen ook andere elektriciteitsproducenten die hun stroom halen uit nucleaire energie, bijdragen aan het compensatiefonds. Concrete cijfers over bijdragen en vergoedingen zijn nog niet bekend.


Italië heeft onmiddellijk nood aan een actieplan om de groei aan te zwengelen en de markten gerust te stellen. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in het parlement gezegd. De herlancering van de economie is volgens Berlusconi een essentiële doelstelling. Italië is de voorbije periode onder vuur komen te liggen op de financiële markten. In zijn toespraak gaf Berlusconi aan dat de Italiaanse economie sterke fundamenten heeft. De banken hebben volgens hem voldoende liquiditeiten en zijn solvabel, terwijl de Italiaanse gezinnen niet teveel schulden hebben en Italië volgens de premier ook een solide politiek systeem heeft. Hij gaf wel aan dat het belastingsysteem zo snel mogelijk moet worden hervormd, zodat het systeem gunstiger wordt voor gezinnen, bedrijven en werknemers.


José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft in een brief aan de leiders van de lidstaten van de Europese Unie voorgesteld om het steunfonds voor de noodlijdende eurolanden te herevalueren. Volgens Barroso treft de schuldencrisis niet langer alleen de kwetsbare eurolanden. Het Europese Stabiliteitsfonds (EFSF), dat in mei vorig jaar werd opgericht om eurolanden met financiële problemen bij te staan, bevat 750 miljard euro. Dat is echter onvoldoende om landen zoals Italië te helpen. Barroso wil met een evaluatie nagaan of de fondsen voldoende uitgerust zijn om het risico op besmetting te beheren. Ook de omvang van het fonds zou daarbij volgens hem moeten worden bekeken.


De Europese Centrale Bank gaat opnieuw staatspapier inslaan. Dat heeft Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, laten verstaan. Trichet zei ook nog dat de banken extra cash kunnen krijgen als de schuldencrisis rond de euro uitbreidt. De maatregelen die gehanteerd werden op het hoogtepunt van de schuldencrisis, zijn hiermee weer helemaal terug. De voorbije maanden lagen de aankopen van overheidsobligaties zo goed als stil, maar het programma is volgens Trichet nooit stopgezet. Met de maatregel hoopt de centrale bank de druk op Spaans en Italiaans staatspapier te verlichten. Beide landen kampen met hoge schulden en zware economische problemen en zagen de rente die ze moeten betalen om zich te herfinancieren de voorbije periode gevoelig oplopen.


Een grote Amerikaanse investeerder is van plan grootaandeelhouder van de Zweedse autofabrikant Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, te worden. Het geld dat hiermee gemoeid is, zou Saab de kans geven de fabriek weer op te starten. Dat heeft een bron binnen Saab tegen de Zweedse zakenkrant Dagens Industri gezegd. Saab hoopt volgens de bron de deal uiterlijk volgend weekend af te kunnen sluiten. De voorbije twee weken was Victor Muller, de Nederlandse topman van Saab, in de Verenigde Staten om investeerders voor de noodlijdende autofabrikant te zoeken. Inmiddels raakte bekend dat het investeringsfonds GEM Global Yield Fund een belang in Swedish Automobile heeft gekocht, waarmee Saab in elk geval de lonen van de kantoormedewerkers zou kunnen betalen.


De afspraken van de eurotop vorige maand moeten zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Dat heeft José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gezegd. In dat akkoord is een nieuw reddingspakket voor Griekenland voorzien. Ook de middelen van het Europese noodfonds voor landen in moeilijkheden werden versterkt. De afspraken zullen echter pas in september door de nationale overheden worden goedgekeurd. Barroso noemde verder ook de negatieve reacties van de financiële markten op de situatie in Spanje en Italië ongegrond. Hij wees daarbij op de inspanningen van de twee landen om hun economie en begroting op orde te brengen.


Het kredietratingagentschap Moody's heeft de Amerikaanse kredietrating behouden op het hoogste niveau, maar verbindt er wel een negatief perspectief aan. Dat heeft Moody's bekend gemaakt na het akkoord over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De Verenigde Staten zouden volgens het bureau hun toprating kunnen verliezen indien onder meer de budgettaire discipline in het volgende jaar zou verzwakken of als de conjunctuur aanzienlijk zou verslechteren. Tot nu toe hanteerde Moody's een stabiel perspectief voor de Amerikaanse kredietrating. Ook het agentschap Fitch behield zijn toprating voor de Verenigde Staten. Dankzij de verhoging van het schuldenplafond is het risico op een Amerikaanse wanbetaling volgens Fitch uiterst gering geworden.


Het Amerikaanse schuldakkoord is onvoldoende om de Amerikaanse financiële problemen op te lossen en betekent slechts uitstel van executie. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua, de spreekbuis van de Chinese communistische partijtop, gezegd. De Verenigde Staten moeten volgens Xinhua met meer verantwoordelijke en effectieve maatregelen komen om de Amerikaanse begroting in balans te krijgen. Xinhua zegt zich ook zorgen te maken over een verlammende tendens om de economie te politiseren. Er wordt gezegd dat het niet aan te raden ruzie te maken wanneer men op de rand van de afgrond staat. De centrale bank van China verwelkomde daarentegen de overeenkomst, maar merkte wel op dat China zijn buitenlandse valutareserves verder zal diversificeren.


De Arabische bouwgroep Saudi Binladin Group heeft een contract binnengehaald voor de bouw van de Kingdom Tower in Jeddah. Het gebouw moet met 1.001 meter een nieuw hoogterecord vestigen. Met het project is een investering gemoeid van 4,6 miljard rial. Dat komt overeen met een bedrag van 860 miljoen euro. De toren vormt een onderdeel van de nieuwe Kingdom City, een ontwikkeling van 23 miljoen vierkante meter kantoren, retail en woningen op een terrein van 530 hectaren. Kingdom City zal een totale investering van ongeveer 75 miljard rial vertegenwoordigen. De toren moet over vijf jaar gerealiseerd zijn. Kingdom City moet over tien jaar volledig operationeel zijn.


De Franse bank Société Générale heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 747 miljoen euro. Dat betekent een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang is onder meer te wijten aan een provisie van 395 miljoen moest worden genomen in het kader van het aangekondigde steunpakket voor Griekenland. Societe Generale is actief in Griekenland via zijn dochterbedrijf Geniki Bank, dat nog steeds verliest lijdt, ondanks belangrijke investeringen om de divisie te reorganiseren. Frederic Oudea, chief executive van SocGen, zegt dat het moeilijk zal worden om de doelstellingen van volgend jaar te halen. Eerder had SocGen bekend gemaakt volgend jaar een nettowinst van 6 miljard euro te willen realiseren.


In Zuid-Afrika hebben mijnwerkers uit de goudindustrie een nieuw loonakkoord gesloten. Met de werkgevers werd loonsverhoging afgesproken die dubbel zo hoog ligt dan de inflatie. De mijnwerkers hadden het werk neergelegd nadat bleek dat de werkgevers niet geneigd waren om op een loonsverhoging van 10 procent tot 20 procent in te gaan. De inflatie is in Zuid-Afrika opgelopen tot ongeveer 5 procent. De arbeiders in de goudmijnen eisen 14 procent meer loon, terwijl de werkgevers niet meer dan 9 procent extra aanbieden. Stakingen zijn niet uitzonderlijk in Zuid-Afrika, maar de opeenstapeling van vakbondsacties dreigt de economie zwaar te treffen. Bovendien knagen de steeds hogere lonen volgens de werkgevers aan de competitiviteit.


De Europese Commissie heeft zijn goedkeuring gehecht aan de miljardenovername van de Zwitserse geneesmiddelenproducent Nycomed door Takeda, het grootste farmaceutische concern van Japan. De concurrentie in Europa komt volgens de Europese Commissie door de fusie niet in gevaar. Er werd vooral gekeken naar de markt van geneesmiddelen voor brandend maagzuur. Er werd echter geconcludeerd dat het gecombineerde marktaandeel van de twee bedrijven niet hoog is.De Japanse groep had de overname ter waarde van 9,6 miljard euro al in mei aangekondigd. Met de overname van Nycomed hoopt Takeda beter toegang te krijgen tot de groeilanden. Daarnaast wil het Japanse concern ook zijn omzet in Europa verdubbelen.


De groep Sodexo neemt de Franse onderneming Lenôtre over van het concern Accor. Daarover is tussen beide partijen een overeenkomst ondertekend. De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. De verkoop kadert binnen de strategie van Accor, dat zich steeds meer op de hotelsector wil toeleggen. Lenôtre werd in de jaren zestig door banketbakker Gaston Lenôtre opgericht en bezit onder meer het driesterrenrestaurant Pré Catelan nabij Parijs. Daarnaast bestaan de activiteiten van Lenôtre uit boutiques, recepties en evenementen. De leiding over Lenôtre blijft in handen van Patrick Scicard, die al sinds het midden van de jaren negentig aan het hoofd van de onderneming staat.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home