Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Duitse krantenconcern Axel Springer, bekend van de kranten Die Welt en Bild, heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een winst gerealiseerd van 288,7 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 10,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11,8 procent tot 1,53 miljard euro. De groei was vooral te danken aan de toename van de advertentie-inkomsten. De omzet uit reclame steeg met 18,6 procent tot 762,3 miljoen euro. In de online divisie werd een groei met 30 procent opgetekend tot 435 miljoen euro. Die activiteit heeft inmiddels een aandeel van 28 procent in de omzet van het concern opgebouwd. Axel Springer, de grootste krantenuitgever van Europa, is actief in vijfendertig landen en geeft meer dan 240 kranten en tijdschriften uit.


De Britse regering wil een gedeelte van de nucleaire opwerkingsfabriek bij Sellafield sluiten omdat die niet meer rendabel is. Bij de betrokken afdeling werken ongeveer achthonderd mensen. De vakbonden zijn hebben verontwaardigd gereageerd op de maatregel, temeer omdat ze vooraf niet over de plannen werden geraadpleegd. Het gaat om een fabriek waar plutonium wordt gerecycled en verkocht aan Japan. Door het kernongeval met de centrale van Fukushima is de vraag uit Japan echter teruggelopen. De mensen die door de maatregel hun baan kwijt raken, kunnen mogelijk elders in het Sellafield-complex aan de slag. Garanties konden daarover echter niet worden gegeven.


De Nederlandse bank ABN AMRO heeft aan de klanten van zijn privatebankingdivisie een brief gestuurd met het aanbod gratis over te stappen naar een concurrent. Dat opmerkelijke aanbod doet de bank op last van de Europese Commissie. De Nederlandse bank moet van de Europese Unie een aantal maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat er geen oneigenlijk concurrentievoordeel wordt gehaald uit de steun van de Nederlandse staat. De bank is onder meer verplicht de volgende twee maanden alle kosten te betalen die met overstappen gepaard gaan. Die belopen voor vermogende klanten in de regel enkele honderden euro’s. ABN AMRO mag ook niet stunten met spaartarieven en geen overnames doen. Concurrenten verwachten echter geen grote uittocht van ABN-klanten.


Het Brits-Nederlands olieconcern Shell is aansprakelijk voor twee lekkages in Nigeria drie jaar geleden. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bekend gemaakt rond een geding voor een Britse rechtbank. Verwacht wordt dat de rechtszaak, die draait rond lekkages in het dorp Bodo in de Niger-delta, nog enkele maanden kan duren. De woordvoerder dat de lekkages onder de operationele verantwoordelijkheid van Shell vallen. Het concern is volgens de woordvoerder verantwoordelijk voor onder meer menselijke fouten en schade door roestende pijpleidingen. Shell zal de schade compenseren, maar een bedrag kon nog niet worden bekend gemaakt. De zaak zou geen impact hebben op een lopend geding in Den Haag van Milieudefensie en Nigeriaanse boeren tegen Shell.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 638 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 13,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 10 procent tot 7 miljard dollar. Dat is het sterkste groeitempo in bijna vier jaar tijd. De winst kon naar eigen zeggen worden opgeschroefd door de stijgende advertentie-inkomsten. Dat was naar eigen zeggen onder meer te danken aan evenementen zoals het huwelijk van de Britse prins William met Kate Middleton en de finale van de universitaire basketbalkampioenschappen in de Verenigde Staten. Filmdivisie Warner Bros profiteerde van het succes van de film The Hangover Part.


De Zweedse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei met 5,3 procent gekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tegenover het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de groei 1 procent. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd een groei met 6,4 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar en 0,8 procent tegenover het kwartaal voordien. Volgens een aantal analisten zullen deze cijfers de Riksbank, de centrale bank van Zweden, aanzetten om in de maand september de rentevoeten op te trekken. Er wordt gesteld dat er zich op de internationale markten weliswaar zwarte wolken opstapelen, maar op het thuisfront alles naar wens verloopt.


Tijdens de maand juni werd in de eurozone een werkloosheidsgraad van 9,9 procent opgetekend. Daarmee werd een status-quo opgetekend tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Tijdens de maand juni vorig jaar bedroeg de werkloosheidsgraad in de eurozone nog 10,2 procent. In de hele Europese Unie bleef de werkloosheidsgraad eveneens stabiel op 9,4 procent. In juni vorig jaar werd een werkloosheid van 9,7 procent opgetekend. Volgens Eurostat telde de Europese Unie in mei 22,5 miljoen werklozen, waaronder 15,6 miljoen in de eurozone. De Europese Unie telde tijdens de maand juni 38.000 werklozen, maar in de eurozone werd een groei met 18.000 eenheden opgemerkt.


Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,5 miljard dollar. Dat betekent een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 19 procent tot 39,4 miljard dollar. Voor het eerst sinds lang was de autogroep in alle regio's winstgevend. Ook de Europese divisie, die al jaren de miljardenverliezen opstapelt, boekte 100 miljoen dollar winst. General Motors verkocht tijdens het tweede kwartaal 2,3 miljoen exemplaren. Dat is een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bovendien verhoogde het bedrijf zijn verkoopprijzen, wat een bedrag van 1 miljard dollar extra inkomsten opleverde.


Kraft Foods gaat het grootste deel van zijn Amerikaanse activiteiten afsplitsen van de rest van de groep. In totaal gaat het om activiteiten met een omzet van 16 miljard dollar. De voedingsgroep denkt door de opsplitsing sterker te kunnen groeien en hogere winstmarges te kunnen realiseren. De nieuwe vennootschap zou de Amerikaanse dranken, kaas en bereide maaltijden omvatten, samen met andere voedingsproducten, maar zonder de snacks en foodservices. De andere activiteiten zouden bestaan uit het huidige Kraft Foods Europe, de groeimarkten en in Noord-Amerika zowel de snacks als de confectiemerken. Die activiteiten zouden een omzet van 32 miljard omzet vertegenwoordigen. De splitsing zou voor het einde van volgend jaar doorgevoerd worden.


Deutsche Telekom heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,5 miljard euro. Dat betekent een daling met 6,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 26,7 procent terug tot 348 miljoen euro. De terugval was onder meer te wijten aan 600 miljoen euro provisies die werden aangelegd voor een herstructurering die vooral Duitsland zou treffen. Het Duitse concern wordt al langere tijd geconfronteerd met een toegenomen concurrentie en een strengere regulering van de telecommarkt. Onder meer heeft het concern problemen in Zuidoost-Europa, waar Deutsche Telekom een belang heeft in het Griekse Hellenic Telecommunications Organization. Op de Duitse thuismarkt bleef de winst nagenoeg stabiel.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 24,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de bankactiviteiten werd een terugval met bijna 20 procent opgetekend tot 1,3 miljard euro. Bij de verzekeringsdivisie werd echter een stijging met 18 miljoen euro naar 673 miljoen euro opgetekend. Volgens Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING Groep, zijn de economische omgeving en de toestand op de financiële markten nog steeds onzeker. ING blijft volgens hem daarom scherp letten op de kosten. Er wordt geen interimdividend uitgekeerd.


De Nederlandse verzekeringsgroep Delta Lloyd Groep heeft tijdens de eerste helft van dit jaar 2,9 miljard euro premie-inkomsten gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de cijfers werd geen rekening gehouden met de resultaten op de Duitse markt, aangezien het concern zich volledig uit Duitsland wil terugtrekken. De operationele winst steeg met 28 procent tot 213 miljoen euro. Niek Hoek, topman van Delta Lloyd, merkte op dat de verzekeringsgroep verder blijft werken aan kostenbeheersing. Oorspronkelijk was voorzien dat de operationele kosten volgend jaar tot maximaal 850 miljoen euro zouden moeten worden teruggebracht. Die doelstelling zal volgens Hoek eerder gerealiseerd kunnen worden.


Sergio Marchionne (59), topman van de autobouwers Fiat en Chrysler, gaat over vier of vijf jaar met pensioen. Dat heeft Marchionne zelf bekend gemaakt. Een opvolger heeft Marchionne naar eigen zeggen nog niet op het oog, maar hij gaf wel aan er altijd vanuit gegaan te zijn dat die persoon binnen het bedrijf gevonden zou worden. Marchionne maakte zich ook sterk dat zijn vertrek de toekomst van de twee autobouwers niet in het gedrang zal brengen. De combinatie Fiat-Chrysler zal volgens de topman tegen dat tijdstip minstens tot de zes grootste autogroepen van de wereld zou behoren. Hoe de alliantie daarna zou evolueren, hangt volgens Marchionne af van zijn opvolger.


De Britse bankgroep Northern Rock heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van 78,8 miljoen pond. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 140 miljoen pond. Northern Rock gaf verder aan dat er verder wordt gewerkt aan plannen om de bank eventueel terug te verkopen aan de privésector. Northern Rock moest drie jaar geleden genationaliseerd worden om te vermijden dat de bank door de gevolgen van de financiële crisis zou instorten. De Britse overheid injecteerde toen een bedrag van 1,4 miljard pond in de bank. Dat belang is op dit ogenblik nog 1,1 miljard pond waard. Bij de potentiële overnemers voor de bank circuleren de namen van de investeringsmaatschappijen JC Flowers en Virgin Money van zakenman Richard Branson.


Het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM), de producent van de BlackBerry-smartphones, heeft vijf nieuwe modellen gelanceerd. Het was al een jaar geleden dat het Canadese bedrijf nog nieuwe apparaten op de markt had gebracht. Twee van de nieuwe toestellen werken exclusief met een aanraakscherm, wat Research In Motion lange tijd heeft afgehouden. Door het succes van concurrenten iPhone en Android werd het Canadese bedrijf echter verplicht om zijn visie bij te stellen. Research In Motion hoopt met de nieuwe toestellen de daling van het marktaandeel te kunnen stopzetten. Op dit ogenblik heeft het bedrijf op de Amerikaanse markt nog een aandeel van 12 procent.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home