Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 05, 2011

Arabische lingeriewinkels moeten omschakelen op vrouwelijk personeel

Lingeriewinkels krijgen in Saudi-Arabië nog zes maanden om hun mannelijk personeel te vervangen. Anders zullen de winkels een verbod krijgen om nog langer open te blijven. Dat heeft de Saudische regering gezegd. De winkels zeggen echter dat de vervanging voor personeelsproblemen zal zorgen, klanten zal doen afhaken en de winst zal uithollen. De winkels kregen al eerder de opdracht vrouwelijk verkoopspersoneel in te schakelen, maar daar wordt volgens het webmagazine Arabian Business slechts marginaal op ingegaan.

"In Saudi-Arabië moeten vrouwen hun intieme kledij nog altijd bij mannelijk verkoopspersoneel aangschaffen, ondanks vele petities en twee decreten van de overheid die de winkels verplichten om vrouwelijk personeel aan te werven," schrijft Arabian Business. "Het Saudische ministerie heeft er nu mee gedreigd om alle winkels te sluiten die over zes maanden al hun mannelijk personeel nog niet hebben vervangen."

"Het is onmogelijk om de plannen in het gestelde tijdsbestek uit te voeren," merken de winkeliers op. "Het vrouwelijk personeel moet immers van nul worden opgeleid." Er wordt aan toegevoegd dat vrouwen in Saudi-Arabië niet kunnen werken in openbare plaatsen waar ze contact hebben met mannen. Winkels die vrouwelijk personeel aanwerven, moeten niet alleen investeren in een opleiding, maar ook hun uitstalramen ondoorzichtig maken en mannelijke bewakingsagenten inhuren om te beletten dat mannen de winkels zouden kunnen betreden.

Nayomi, één van de grootste lingeriemerken van Saudi-Arabië, zegt de veranderingen doorgevoerd te hebben nadat de overheid zeven jaar geleden de eerste richtlijnen heeft uitgevaardigd. Een woordvoerder merkt echter op dat de omschakeling voor heel wat problemen heeft gezorgd en de keten grote verliezen heeft gekost, onder meer het verlies aan mannelijke klanten, de kosten van beveiliging, de terughoudendheid van consumenten om winkels met ondoorzichtige uitstalramen binnen te gaan en de weigering van vrouwelijk personeel om avondshifts te doen.

Een woordvoerder van het lingeriemerk La Senza zegt echter voorstander te zijn van de omschakeling. "Overal in de wereld worden lingerie-winkels geleid door vrouwen," merkt hij op.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home