Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 06, 2011

Ontbossing Amazone-gebied in Brazilië opnieuw versneld

De ontbossing van het Amazone-gebied in Brazilië is opnieuw versneld. Dat blijkt uit een rapport van het National Institute for Space Research. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de maand juni 312 vierkante kilometer tropisch woudgebied werd vernield. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover de maand voordien. In mei was 268 vierkanten kilometer woudgebied verdwenen, maar in april werd een vernieling van 477 vierkante kilometer opgetekend.

Het verdwijnen van tropische woudgebieden tijdens de maand april was echter grotendeels te wijten aan de Braziliaanse staat Mato Grosso, die een belangrijk landbouwgebied vormt. Daar verdween meer dan 400 vierkante kilometer. Op de klimaattop in Kopenhagen twee jaar geleden had Brazilië beloofd om de ontbossing van het Amazone-gebied tegen het einde van het decennium met 80 procent terug te dringen.

Brazilië telt 5,3 miljoen vierkante kilometer jungle en bosgebieden, waarvan het grootste gedeelte in het Amazone-bekken. Slechts een oppervlakte van 1,7 miljoen kilometer geniet staatsbescherming. De rest van het gebied is in privébezit of heeft geen duidelijke eigenaar. De massale ontbossing heeft van Brazilië één van de grootste producenten van broeikasgassen ter wereld gemaakt. Zeven jaar geleden bereikte de ontbossing er een piek van 27.000 vierkante kilometer.

Het voorbije jaar was dat teruggevallen tot 6.500 vierkante kilometer, dankzij het satellietsysteem, waardoor op dagelijkse basis nieuwe gegevens over de ontbossing kunnen worden verzameld. Het systeem kan echter slechts oppervlaktes van minstens 25 hectaren detecteren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home