Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 07, 2011

Israƫlische wetenschappers ontwerpen test voor date-rape drugs

Wetenschappers aan de School of Chemistry aan de Tel Aviv University hebben naar eigen zeggen een sensor ontwikkeld die bijzonder accuraat de aanwezigheid van een date-rape drug in dranken kan detecteren. Onderzoekers Fernando Patolsky en Michael Ioffe voeren aan dat hun toepassing in real-time en met 100 procent zekerheid kan aanduiden of er in een geserveerde drank verdachte producten zijn gemengd. De test is volgens Patolsky en Joffe heel goedkoop te produceren en zou ook geen neveneffecten hebben, zodat producenten geen goedkeuring van de autoriteiten nodig zouden hebben.

"De controle is ook heel eenvoudig uit te voeren," merken Patolsky en Joffe op. "Het is voldoende om een klein staafje in de drank onder te dompelen om onmiddellijk zekerheid te bieden. De drugs reageren met het chemische product op het staafje. Een verkleuring geeft aan of er met de drank is geknoeid." De onderzoekers voegen er aan toe dat de tests zowel opgaan voor cocktails als voor frisdranken en andere dranken. De experimenten hebben volgens Patolsky en Joffe tot nu toe ook nog geen enkele keer een vals positief resultaat opgeleverd.

De onderzoekers wijzen erop dat hun test erin slaagt om gamma-hydroxybutyraat (GHB) en ketamine, de twee meestgebruikte date-rape drugs, te detecteren. Patolsky en Joffe voegen er aan toe te werken aan een uitbreiding die ook werkzaam zou zijn tegen rohypnol, een andere populaire date-rape drug. De voorlopige resultaten zijn volgens de onderzoekers bijzonder positief. De test zou over anderhalf jaar commercieel op de markt kunnen worden gebracht. Daarvoor wordt gezocht naar financiering.

Overwogen wordt om de test bij een positief resultaat een signaal te laten sturen naar de mobiele telefoon van de gebruiker, zodat de aanwezigheid van een date-rape drug discreet zou kunnen worden getest. Het staafje zelf zou kunnen lijken op een lepeltje om in de drank te roeren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home