Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 07, 2011

Geheugen heeft referentiekader van tijd en plaats nodig

Om het geheugen optimaal te kunnen laten werken, moeten verschillende gebieden in de hersenen kunnen samenwerken. Daardoor wordt het gemakkelijker om zich iets te herinneren wanneer men ook naar een locatie of een tijdsbestek kan refereren. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Physiology and Pharmacology aan de University of Bristol. Zonder die samenwerking zou het volgens de onderzoekers onmogelijk zijn om zich te herinneren waar men bepaalde onderwerpen heeft gelegd en wanneer men die het laatste heeft gezien.

"Er was al langer aangetoond dat er drie hersengebieden een specifieke rol hebben in het verwerken van het geheugen," merken de onderzoeksleiders Clea Warburton en Gareth Barker op. "Bepaalde gebieden blijken cruciaal te zijn om te bepalen of een object bekend dan wel nieuw is, terwijl een andere gedeelte van het breid belangrijk is voor de herkenning van locaties en navigatie en nog een ander gebied geassocieerd wordt met hogere hersenfuncties."

"Maar die verschillende functies zijn niet naast elkaar actief," aldus Clea Warburton. "Het bestaan van het hersencircuit is een belangrijke ontdekking. We bestuderen nu hoe de geheugen-informatie in dat circuit wordt verwerkt, in de hoop dat er meer duidelijk kan worden verkregen over de werking van het interne bibliotheek-systeem van de menselijke hersenen. Het bestaan van het circuit kan ook belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van personen met geheugen-problemen, zoals bij de ziekte van Alzheimer.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home