Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, August 07, 2011

Helft aardwarmte afkomstig van radioactief verval

Nagenoeg de helft van de warmte van de aarde is afkomstig van het radioactieve verval van materialen in de aardkern. Dat is de conclusie van een internationaal experiment van het ondergrondse Kamioka Observatory in het Japanse Toyama. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de totale warmteproductie van de aarde ongeveer 44 terawatt bedraagt. In het Kamioka Observatory werd vastgesteld dat 29 terawatt wordt geproduceerd door het radioactieve afval van uranium, thorium en andere materialen.

"De andere helft van de aardwarmte komt van andere materialen die over bleven wanneer de aarde werd gevormd en van andere warmtebronnen," merken de onderzoekers op. De aardwarmte is de oorzaak van de bewegingen van aardplaten, magnetische velden, vulkanen en verschuivingen van de zeebodem. Onderzoeker Glenn Horton-Smith, professor natuurkunde aan de Kansas State University, merkt op dat de resultaten van het onderzoek helpen om het model van de aardkern te doorgronden.

"Een beter inzicht in de bronnen van de aardwarmte en zijn oorsprong heeft ook een belangrijke impact op modellen voor het magnetische veld," geeft Horton-Smith nog aan. "Het onderzoek biedt ook betere inzichten over de veranderingen die materialen in de aarde ondergaan bij natuurlijke nucleaire reacties. Berekend is dat natuurlijke nucleaire reacties een maximale kracht van 5 terawatt hebben. Dat betekent dat hitte van nucleaire reactors relatief klein is in vergelijking met de hitte die afkomstig is van gewoon radioactief verval."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home