Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, August 09, 2011

Nieuwsoverzicht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft naar aanleiding van de schuldencrisis aangekondigd actief te zullen tussenkomen op de obligatiemarkt. Daarbij zouden Italiaanse en Spaanse staatsleningen worden opgekocht. Aangekondigd werd dat de Europese Centrale Bank zijn programma om op de secundaire markt obligaties te kopen, zou gaan activeren. De Europese Centrale Bank meldde ook tevreden te zijn tegen de bezuinigingen en hervormingen die in Spanje en Italië werden aangekondigd. De beslissing van de Europese Centrale Bank is controversieel. Een aantal economen wijst erop dat daardoor weer rust op de financiële markten kan worden gecreëerd, maar anderen voeren aan dat de instelling zich hiermee voor politieke doelstellingen laat gebruiken.


Er bestaat een grote kans dat de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten de volgende zes maanden nogmaals wordt verlaagd. Dat heeft John Chambers, directeur van kredietbeoordelaar Standard & Poor's, gezegd. Het ratingbureau heeft voor de eerste keer de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd. Volgens Chambers blijft het negatief advies voor de Verenigde Staten mogelijk vierentwintig maanden van kracht. Indien de financiële positie van het land verder verslechtert of de politieke onenigheid tussen de republikeinen en democraten groter wordt, is er volgens Chambers 33 procent kans op een volgende verlaging van de kredietwaardigheid. Chambers zei ook dat het nog lang kan duren voordat de Verenigde Staten opnieuw de hoogste status zou krijgen.


Aan het European Financial Stability Facility (EFSF) mag niet geraakt worden. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering bekend gemaakt. Daarmee staat de Duitse regering loonrecht tegenover José Manuel Barroso, die aanstuurt op een evaluatie van het Europese noodfonds. Door een uitbreiding van het noodfonds zou men volgens verschillende partijen beter kunnen reageren op de Europese schuldencrisis. Op dit ogenblik beschikt het noodfonds over een bedrag van 440 miljard euro. De woordvoerder van de Duitse regering benadrukt echter dat tijdens de eurotop van vorige maand is beslist om niet aan het Europese noodfonds te raken en ook het beschikbare bedrag ongewijzigd te laten.


Ratingbureau Moody’s vindt een ratingverlaging voor de Verenigde Staten voorbarig. Steven Hess, hoofdanalist van het ratingbureau, wijst erop dat de Amerikaanse volksvertegenwoordigers nog een plan moeten opstellen om het begrotingstekort te verminderen. Ondanks de conflictueuze politieke context en de moeilijkheden om een akkoord te vinden, werden er volgens Hess toch afspraken gemaakt, wat voor Moody's beschouwd kan worden als een keerpunt in het begrotingsbeleid. Mogelijk zouden de vooruitzichten wel van stabiel naar negatief mogelijk kunnen worden bijgestuurd. Sectorgenoot Fitch heeft nog een beslissing genomen, maar volgens een aantal bronnen moet op korte termijn geen verandering worden verwacht.


De Franse nutsgroep GdF Suez gaat een strategisch partnership aan met fonds China Investment Corporation (CIC). Het Chinese staatsfonds zal een belang van ongeveer 30 procent nemen in de divisie exploratie-productie van het Franse concern. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 2 miljard euro tot 3 miljard euro. Met de instap van het Chinese staatsfonds hoopt GdF Suez vooral zijn activiteiten in de regio Asia-Pacific te kunnen versterken. Het Chinese staatsfonds zou kunnen deelnemen aan investeringen van GdF Suez in de regio. China blijft daarvan uitgesloten, want het staatsfonds mag niet in eigen land investeren. Tot dusver werkte GDF Suez in het Verre Oosten vooral samen met Japanse groepen zoals Marubeni of Mitsubishi.


Autoconstructeur Honda Motor heeft in de Verenigde Staten ongeveer 1,5 miljoen auto's teruggeroepen. Volgens de Jpaanse autoproducent is een update nodig van de software van de automatische versnellingsbakken. Honda zei dat het gaat om bepaalde modellen van de Accord, CR-V en Element. De Japanse automaker roept om dezelfde reden 760.000 exemplaar terug in China. De autoproducent kreeg klachten over een abnormaal geluid en bepaalde defecten aan de automatische transmissie. Daarnaast worden ook 135.142 exemplaren teruggeroepen in Canada. Honda benadrukt dat het om beperkte problemen zonder dieperliggende oorzaken gaat.


De industriële productie in Duitsland is tijdens de maand juni onverwacht met 1,1 procent gedaald ten opzichte van de maand voordien. In de Duitse verwerkende industrie nam de productie met 0,9 procent af, terwijl in de bouw een toename met 4,5 procent werd opgetekend. In de energiesector steeg de productie met 0,7 procent. Volgens het ministerie hangt de productiedaling in juni vooral samen met het relatief grote aantal vakantiedagen. De vooruitzichten voor de Duitse industrie zijn volgens het ministerie nog steeds goed dankzij de hoge orderontvangst. Er werd aan toegevoegd dat de productie tijdens de maand met 0,9 procent is gestegen. Eerder was voor die maand een groei gemeld van 1,2 procent.


Het Finse mediabedrijf Sanoma heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 689,7 miljoen euro. Dat betekent een daling met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is vooral te wijten aan de uitgeverij-activiteiten op de Finse thuismarkt. De nettowinst daalde van 235,4 miljoen euro naar 97,5 miljoen euro. Het mediabedrijf verwacht over het hele jaar een omzet te zullen realiseren die op het niveau van vorig jaar ligt. Eerder was gewag gemaakt van een lichte groei. Dat heeft volgens Sanoma te maken met de overname van SBS, die een maand later plaatsvond dan eerder was voorzien. Daarnaast waren er extra investeringen in nieuwe ontwikkelingen in het voorjaar en de zwakke vooruitzichten voor de verkoop van magazines in Finland.


Het Nederlandse magazine Fancy, dat zich vooral richt op tienermeisjes, wordt uit de markt gehaald. Dat heeft een woordvoerster van uitgever Sanoma Media bekend gemaakt. Het allerlaatste nummer zal in november worden uitgebracht. Het magazine werd de voorbije jaren geconfronteerd met dalende oplages. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd nog een oplage van 37.000 exemplaren geregistreerd. Drie jaar geleden had Fancy nog een oplage van bijna 70.000 exemplaren. Fancy was en voortzetting van het muziektijdstrift Popfoto en verscheen in het midden van de jaren negentig voor het eerst op de markt. Met de redacteuren zou worden gepraat over hun toekomst binnen de uitgeverij.


Het Duitse televisieconcern Prosiebensat1 heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 81,8 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 51,2 miljoen euro. De omzet steeg met 6,5 procent tot 692,2 miljoen euro. De groei is volgens het Duitse concern te danken aan zijn Scandinavische televisiedivisie, videogames en applicaties voor mobiele telefoons. Het Duitse concern heeft de inkomsten van de verkoop van zijn Belgische en Nederlandse activiteiten om zijn schulden terug te schroeven. Over de resterende schulden werden met de crediteuren nieuwe voorwaarden afgesproken. Over het hele jaar verwacht een enkelcijferige omzetgroei.


De Zweedse autobouwer Saab heeft met negen dagen vertraging de lonen van zijn 1.600 bedienden voor de maand juli uitgekeerd. Dat hebben de bediendenvakbonden Svenska Ingenjörer en Unionen bekend gemaakt. Unionen, die bij Saab ruim duizend leden telt, maakte bekend een einde te maken aan het aanmaningsproces dat had kunnen leiden tot een faillissementsaanvraag voor het Zweedse automerk. De 2.100 fabrieksarbeiders van Saab kregen hun salarissen wel op tijd. In juni had het automerk ook al problemen met de salarisbetalingen. Saab hoopt eind augustus de fabriek in het Zweedse Trollhättan weer op te starten. Die ligt sinds april grotendeels stil wegens een gebrek aan onderdelen door het uitblijven van betalingen aan toeleveranciers.


Voor het eerst sinds de tweede helft van de jaren veertig is de Amerikaanse staatsschuld groter geworden dan het bruto binnenlandse product. Nadat het Amerikaanse Congres het schuldplafond had verhoogd, werd door het ministerie van financiën een bedrag van 238 miljard dollar ontleend. Daardoor was de Amerikaanse staatsschuld gestegen tot een bedrag van 14.580,7 miljard dollar, terwijl het bruto binnenlandse product eind vorig jaar 14.526,5 miljard bedroeg. Tegen eind dit jaar zou de Amerikaanse schuldgraad oplopen tot 102 procent van het bruto binnenlands product. Andere landen in die categorie zijn onder meer Japan (229 procent), Griekenland (152 procent), Italië (120 procent) en IJsland (103 procent).


Gedurende veertien dagen verschijnt er geen papieren versie van La Tribune. Dat heeft de Franse zakenkrant op zijn voorpagina aangekondigd. De krant blijft wel beschikbaar voor zijn abonnees, maar enkel in digitale versie voor smartphone, tablet en computer. Een selectie van de artikels is vanaf achter uur ’s morgens beschikbaar zijn op de website of via de mobiele toepassingen. De maatregel moet de Franse zakenkrant helpen om te besparen. La Tribune wordt al langere tijd geconfronteerd met financiële problemen. Begin dit jaar moest de krant nog bescherming vragen tegen zijn schuldeisers. La Tribune is in handen van Valérie Decamp, tevens directeur van de krant. Vorig jaar nam zij voor 1 symbolische euro de controle over van de ondernemer Alain Weill.


Het Brits-Nederlandse concern Unilever heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 22,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 9 procent tot 2,41 miljard euro. De verkochte volumes stegen met 2,2 procent. Daarnaast werd ook een gemiddelde prijsverhoging van 3,5 procent doorgevoerd. Samen met kostenbesparingen konden daardoor de duurdere grondstoffen worden gecompenseerd. Volgens Unilever werden de resultaten gedragen door de opkomende markten en West-Europa. Unilever zegt marktaandeel te blijven winnen in de groeilanden. Het bedrijf gaf geen vooruitzichten voor het hele jaar.


Het milieubedrijf Veolia Environnement heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 67 miljoen euro. Dat was onder meer te wijten aan waardeverminderingen op een aantal activiteiten in de Verenigde Staten, Marokko en Italië. Daarnaast werd ook een boekhoudkundige fraude van 90 miljoen euro, daterend van de laatste drie jaar van het voorbije decennium, ontdekt. Tijdens de eerste helft van vorig jaar werd nog een winst gerealiseerd van 374,2 miljoen euro. Het bedrijf stelde zijn verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bij. Het bedrijf verzorgt wereldwijd afvaldiensten voor ongeveer 50 miljoen mensen. Daarnaast wordt ook de waterbevoorrading voor ongeveer 110 miljoen mensen beheerd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home