Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 19, 2011

Noorden van Europa meest beveiligd tegen klimaatverandering

Eén derde van de mensheid dreigt zwaar getroffen te zullen worden door de klimaatverandering. De rijkere landen in het noorden van Europa zullen daarentegen het meest gespaard blijven. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse bedrijf Maplecroft, gespecialiseerd in risico-analyses. De dertig naties met het hoogste risico zijn volgens het rapport allemaal ontwikkelingslanden. Twee derde van die hoogste risico-categorie is terug te vinden in Afrika. Onder meer de Democratische Republiek Congo dreigt zwaar getroffen te worden.

Labels: ,

Vaders overschatten hun impact op gezinsaankopen

Over huishoudelijke aankopen wordt weliswaar veel overleg gepleegd, maar de individuele gezinsleden hebben de neiging om de eigen impact op het beslissingsproces te overschatten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Nederlandse Familie Kenniscentrum. Er wordt opgemerkt dat vooral vaders zich een grotere invloed toemeten dan in werkelijkheid het geval is. Ook moeders en kinderen overschatten hun impact, maar gaan daar volgens de onderzoekers minder ver in dan vaders.

De onderzoekers merken op dat het gezin zich duidelijk tot een zogenaamde decision making unit heeft ontwikkeld, waarbij alle leden in meer of mindere mate invloed hebben op de aankoop van een product. De aard van die impact verschilt volgens de onderzoekers echter van product tot product. Moeders hebben duidelijk de meeste invloed op het aankoopproces van dagelijkse boodschappen, zoals frisdrank of broodbeleg. Maar ook kinderen hebben een sterke invloed op de aankoop van dagelijkse boodschappen. De rol van vaders bij deze aankopen is beperkt.

Bij de aankoop van een auto of van elektrische apparaten zoals een televisietoestel, computer of digitale camera hebben vaders veruit de meeste invloed op het aankoopproces. De invloed van de kinderen is hier ondergeschikt aan de impact van de ouders. Ze hebben alleen een grotere invloed bij aankopen die specifiek voor hen zijn bedoeld, zoals een spelcomputer of videogames. Er wordt nog opgemerkt dat de overschatting van de vaders het sterkste opvalt bij dagelijkse boodschappen, maar dat zou ook gelden voor meer typische mannenproducten, zoals elektrische apparaten.

Vaders schatten hun impact het meest realistisch in bij de aankoop van een nieuwe wagen.

Labels:

Engagement sociale media in Aziatische bedrijven relatief beperkt

Meer dan 80 procent van de grote ondernemingen in Asia-Pacific hebben sociale media ingeschakeld in hun activiteiten, maar slechts een kleine minderheid slaagt erin om de technologie optimaal in te zetten om consumenten te engageren. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Burson-Marsteller over een aantal leidinggevende bedrijven uit de regio. Opgemerkt wordt dat het adoptieniveau in Asia-Pacific gelijkenissen begint te vertonen met het westen, maar moet er op het gebied van engagement nog een lange weg worden afgelegd.

Labels: ,

Helft tablet-gebruikers consumeert dagelijks nieuwsberichten

In de Verenigde Staten heeft 11 procent van de consumenten een tablet-computer. In die groep gebruikt 53 procent het apparaat om dagelijks nieuws te raadplegen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Er wordt aan toegevoegd dat 77 procent van de consumenten dagelijks gebruik gemaakt van zijn tablet. De gemiddelde gebruiksduur bedraagt ongeveer negentig minuten per dag. Opgemerkt wordt dat de nieuwsconsumptie bijna even populair is dan het verzenden en ontvangen van email (54 procent).

Labels: ,

Mobiele platformen vertegenwoordigen 5 procent Europese digitale trafiek

Mobiele apparaten zoals smartphones en tablets waren tijdens het derde kwartaal van dit jaar verantwoordelijk voor 4,6 procent van de digitale trafiek in Europa. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. De onderzoekers merkten op dat in de betrokken landen 91,4 miljoen mobiele gebruikers actief zijn. Dat betekent een stijging met 46 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wereldwijd werd een groei met 38,9 procent opgetekend.

Labels:

Digitaal boek volgend jaar Amerikaans marktleider

De digitale sector wordt volgend jaar wellicht marktleider in de Amerikaanse boekenverkoop. Dat is de conclusie van een rapport van de American Association of Publishers. Daarbij wordt opgemerkt dat e-books tijdens de maand juli van dit jaar een omzet realiseerden van 82,6 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 105,3 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. Alleen de hardcover-sector bleef met een omzet van 91,2 miljoen dollar nog belangrijker dan de e-books.

De groei van de hardcover-sector tegenover de maand juli van vorig jaar bleef echter beperkt tot 33,9 procent. De toenemende populariteit van tablets en e-readers zorgt voor een snelle digitale groei, temeer daar de uitgevers op die evoluties proberen in te pikken. Indien de huidige trends zich verder doorzetten, zullen de e-books in de zomer van volgend jaar ook een grotere omzet realiseren dan de hardcovers.

Op de derde plaats staat de paperback-sector, die echter een terugval met 29,2 procent heeft gekend tot 77,5 miljoen dollar. Ook de massamarkt-productie kende een terugval met 29 procent tot 43,1 miljoen dollar. Bij de religieuze lectuur werd een lichte achteruitgang met 0,2 procent geregistreerd tot 37 miljoen dollar. Gedownloade audioboeken lieten een stijging met 26,7 procent optekenen tot 8,3 miljoen dollar. De fysieke audioboeken lieten een daling met 25,5 procent tot 8,1 procent optekenen.

Labels: ,

Werknemer gefrustreerd omdat afspraken niet worden nagekomen

Afspraken die niet worden nagekomen, zijn een belangrijke oorzaak van ergernis op de werkvloer. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van de rekruteringssite NationaleVacaturebank. De onderzoekers stelden vast dat 40 procent van de werknemers zich stoort aan collega's die gemaakte afspraken niet eerbiedigen. Die frustraties maken volgens de onderzoekers duidelijk dat werknemers het lastig vinden om elkaar over die problemen aan te spreken.

De onderzoekers stellen dat vele werknemers bang zijn om de sfeer te verpesten en daarom collega's niet op hun gedrag durven aanspreken. "Werknemers blijken afspraken ook nauwelijks schriftelijk vast te leggen," voeren de onderzoekers aan. Er wordt opgemerkt dat 67 procent mondelinge afspraken maakt, terwijl één derde de gemaakte afspraken per e-mail bevestigt. Er wordt ook opgemerkt dat 20 procent van de werknemers zich zo verantwoordelijk voelt voor zijn werk dat hij er 's nachts zijn slaap voor laat.

Daarentegen blijkt 14 procent zich totaal niet verantwoordelijk te voelen en thuis nooit aan het werk te denken. "Het is uiteraard belangrijk dat werknemers hun werk ernstig nemen, maar het is even belangrijk dat ze het thuis ook weer kunnen loslaten," stippen de onderzoekers aan. "Als men zich te veel en te lang zorgen blijft maken, gaat dat ten koste van het privéleven en uiteindelijk ook van de prestatie op het werk."

Labels:

Nieuwsoverzicht

De index van de leidende indicatoren in de Verenigde Staten is tijdens oktober met 0,9 procent gestegen tot een niveau van 117,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Conference Board. Het gaat om de hoogste stijging sinds februari dit jaar. Algemeen was verwacht dat de index met 0,6 procent zou groeien. Tijdens de maand september was een stijging met 0,1 procent opgetekend. De index wijst volgens Conference Board op een aanhoudende groei de volgende winter en wellicht zelfs een verbetering tijdens de lente. De index bestaat uit gegevens over onder meer de arbeidsmarkt, de aandelenmarkt en het consumentenvertrouwen en geldt als een barometer voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.


Het aandeel zogenaamde rommelkredieten van de Spaanse banken, een aanwijzing voor hun kwetsbaarheid, heeft tijdens september het hoogste niveau sinds november zeventien jaar geleden bereikt. Dat blijkt is gebleken uit cijfers van de Spaanse centrale bank. De rommelkredieten, voornamelijk woningkredieten die wellicht niet terugbetaald zullen worden, waren tijdens de maand september opgelopen tot 128,08 miljard euro. Dat vertegenwoordigt 7,16 procent van de totale schuldvorderingen is. Tijdens de maand juli was nog een niveau van 6,94 procent opgetekend, maar in augustus was dat al gestegen tot 7,14 procent.


Cyprus gaat de volgende twee jaar de salarissen in de publieke sector bevriezen. Met die maatregel hoopt het land het begrotingstekort te kunnen indammen en voorkomen kan worden dat er een beroep moet worden gedaan op Europese noodhulp. Het overheidstekort van Cyprus komt dit jaar waarschijnlijk uit op bijna 7 procent van het bruto binnenlands product. Dankzij harde maatregelen lijkt dat volgend jaar te worden teruggebracht tot bijna 5 procent, maar het Cypriotische begrotingstekort blijft daarmee boven de Europese limiet van 3 procent. Het land heeft eerder al een goedkope lening gekregen van Rusland om de volgende maanden te kunnen verder draaien. De bezuinigingsplannen komen bovenop de maatregelen die al in het begrotingsvoorstel voor volgend jaar zijn opgenomen.


De eurolanden moeten dringend werk maken van de aangekondigde versterking van de mogelijkheden van het Europese Financiële Stabilitatiefonds (EFSF). Dat heeft Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, gezegd. De leiders van de zeventien eurolanden hebben eerder beslist om de mogelijkheden van het noodfonds op te krikken tot 1.000 miljard euro, maar vooralsnog is dat nog niet gebeurd. Langer wachten is volgens Draghi echter niet meer mogelijk. De omstreden maatregel moet de druk van de financiële markten op de eurozone verlichten, maar intussen stijgt de rente op staatspapier voor steeds meer eurolanden. De Europese Centrale Bank heeft sinds mei vorig jaar al 187 miljard euro uitgegeven voor de aankoop van obligaties van eurolanden.


De raad van bestuur van het Amerikaanse concern PepsiCo raakt het niet eens over de strategie voor de toekomst. Een aantal bestuursleden wil het concern opsplitsen, waarbij de activiteiten rond frisdranken en snacks in afzonderlijke entiteiten zouden worden ondergebracht. Chief executive Indra Nooyi verzet zich echter tegen een dergelijk scenario en benadrukt dat de combinatie vele voordelen inhoudt, aangezien dat samengaan de positie van PepsiCo tegenover de grote supermarktketens, de belangrijkste klanten van het bedrijf, zou versterken. Inmiddels zouden echter al acht van de twaalf bestuursleden voorstander zijn van een opsplitsing.


Japan heeft zich grotendeels hersteld van de aardbeving die het land in maart van dit jaar heeft getroffen. Bovendien vormt de beschadigde kerncentrale van Fukushima niet langer een obstakel voor de Japanse economie. Dat heeft de Japanse premier Yoshikido Noda op de Oost-Aziatische top in Indonesië gezegd. De infrastructuur en de lokale economie in de getroffen zones zijn volgens Noda grotendeels hersteld en talloze bedrijven worden opnieuw bevoorraad. Hij voegde er aan toe dat de drie beschadigde reactoren van de kerncentrale Fukushima zich in een stabiele afkoelingsfase bevinden. De Japanse economie kent na de aardbeving en tsunami een belangrijk herstel. Het proces heeft volgens Noda bovendien aangezet tot innovatie.


Het Amerikaanse concern Heinz, producent van ketchup en diepvriesproducten, heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 237 miljoen dollar. Dat betekent een daling met bijna 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De omzet steeg met 8 procent tot 2,83 miljard dollar, gedreven door inkomsten uit de opkomende markten. Het concern zegt ook de gestegen grondstoffenkosten met prijsverhogingen te hebben kunnen compenseren. William Johnson, chief executive van Heinz, merkte op dat de services voor Amerikaanse en Australische restaurants de minst goede resultaten lieten optekenen. Het verkochte volume kende een daling met 2,9 procent.


Griekenland wil het tekort op de begroting volgend jaar terugbrengen tot 5,4 procent. Dat staat in het begrotingsontwerp van minister van financiën Evangelos Venizelos. Op dit ogenblik bedraagt het Griekse tekort 9 procent. Volgens Venizelos kan het plan echter werken, op voorwaarde dat de banken instemmen met een vrijwillige schuldvermindering met 50 procent bij Griekse obligatieleningen. Venizelos benadrukte dat het van essentieel belang is dat alle toegezegde hervormingen worden doorgevoerd. In de begroting voor volgend jaar worden 57 miljard euro meerinkomsten voorzien tegenover dit jaar. De uitgaven zouden van 71 miljard euro naar 66 miljard euro moeten worden teruggebracht.


De beursbedrijven Deutsche Börse en NYSE Euronext hebben concessies gedaan aan de Europese mededingingsautoriteiten om toestemming te krijgen voor de voorgenomen fusie. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Daarbij werd aangegeven dat de twee beursuitbaters de overlappende delen van bepaalde Europese aandelenderivaten-activiteiten zullen afstoten. Daarnaast zullen ze zeer ruime toegang bieden voor derde partijen bij het Europese systeem voor de afhandeling van financiële transacties. De Europese Commissie zal waarschijnlijk in januari het onderzoek naar de fusie afronden, waarna NYSE Euronext en Deutsche Börse de samenvoeging kunnen afronden. Door de fusie ontstaat de grootste effectenbeurs ter wereld.


Het mediabedrijf Endemol heeft een overnamebod van 1 miljard euro van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner afgewezen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld tegenover de Italiaanse media. Endemol is op dit ogenblik eigendom van Goldman Sachs Capital Partners, het Italiaanse mediabedrijf Mediaset van Silvio Berlusconi Mediaset en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte. Het bedrijf, dat onder meer Big Brother bedacht, wordt echter geconfronteerd met een schuld van ruim 2 miljard euro. Endemol is daarover al enkele maanden in onderhandeling met schuldeisers. De schuldeisers zouden het bod van Time Warner te laag hebben gevonden.


De Japanse autofabrikant Suzuki wil een bemiddelaar inschakelen om een einde te maken aan zijn alliantie met de Duitse branchegenoot Volkswagen. Dat heeft het Japanse bedrijf bekend gemaakt. De twee autobouwers hebben sinds twee jaar een samenwerkingsverband, nadat Volkswagen een belang van bijna 20 procent in Suzuki had genomen. Het idee was dat de twee bedrijven zouden profiteren van elkaars kennis en expertise op het gebied van hybridetechnologie en compacte wagens. In de praktijk is daar evenwel weinig van terecht gekomen. Suzuki zegt dat Volkswagen niet alle beloofde technologie deelt. Ook zouden de Duitse groep tegen de afspraken in zaken doen met andere partijen. Suzuki wil dat Volkswagen het belang in de Japanse groep opnieuw verkoopt.


De Duitse autobouwer BMW is op de beurs voor het eerst in de geschiedenis meer waard geworden dan aartsrivaal Daimler, eigenaar van het merk Mercedes-Benz. Dat heeft BMW vooral te danken aan zijn sterke winstgevendheid. In omzet is Daimler - dat ook vrachtwagens, bussen en industriële motoren produceert - immers nog altijd ongeveer de helft groter dan zijn concurrent. De winstmarges van BMW liggen echter veel hoger dan bij Daimer. Op het gebied van marktaandeel in de sector van de luxewagens is Mercedes-Benz wereldwijd inmiddels teruggezakt naar de derde plaats. Daar moet het BMW en Audi voor zich dulden. Mercedes zegt echter veel te verwachten van de lancering van nieuwe A-klasse en de zuinige Actros-trucks.


Het Vaticaan heeft aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen tegen het kledingmerk Benetton vanwege een advertentie waarin paus Benedictus de soennitische imam Ahmed el Tayyeb van de Egyptische universiteit Al-Azhar op de mond kust. Dat moest volgens Benetton de strijd tegen de haat weerspiegelen. Benetton had eerder al aangekondigd om de bewuste advertentie in te trekken, nadat het beeld massale verontwaardigde reacties uit katholieke hoek had uitgelokt. De advertentie is onderdeel van een wereldwijde reclamecampagne die bestaat uit fotomontages van politieke en religieuze leiders die elkaar zoenen. Het Vaticaan heeft naar eigen zeggen aan zijn advocaten de opdracht te hebben gegeven om het gebruik van de foto te stoppen.


Het Duitse mediaconcern Bertelsmann, dat onder meer eigenaar is van RTL Group, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,7 miljard euro. Dat betekent een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5,3 procent tot 377 miljoen euro. De groei is naar eigen zeggen te danken aan een stijging van de televisie-reclame en de prestaties van programma's zoals The X Factor en American Idol. Er wordt opgemerkt dat alle divisies van het concern, met inbegrip van de uitgevers Random House en Gruner+Jahr, aan de resultaten hebben bijgedragen. Het concern verwacht dat de jaarresultaten een lichte groei zullen kennen tegenover vorig jaar.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft bekend gemaakt zijn vliegtuigen in de toekomst in euro's te zullen verkopen. Het is de eerste keer dat een grote vliegtuigbouwer zich in euro's laat betalen. Er wordt echter opgemerkt dat steeds meer klanten er de voorkeur aan geven om zaken te doen in Europese valuta. Tot nu toe werd in de luchtvaartsector met dollars gewerkt. Ook de Franse leveranciers van het Europese Airbus, zoals Safran en Thales, werden altijd in dollar betaald. Door de zwakke koers van de dollar tegenover de euro werd Airbus echter jarenlang geconfronteerd met een concurrentieel nadeel. Daarom protesteerde het concern ook vaak tegen de sterke euro.


Meer Nieuws

Friday, November 18, 2011

Kinderliedjes in kantoren zorgt voor eerlijk personeel

Volwassenen gedragen zich socialer en eerlijker wanneer ze omgeven worden door knuffelbeesten of andere voorwerpen die aan kinderen doen denken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Harvard University. De voorwerpen zetten volwassenen volgens de Amerikaanse onderzoekers aan om minder snel te liegen en bedriegen. Er wordt aan toegevoegd dat de volwassenen zich in een dergelijke omgeving ook guller gedragen.

Uit het onderzoek blijkt dat een omgeving met speelgoed en gerelateerde voorwerpen 20 procent minder bedrieglijke praktijken worden opgetekend. Onderzoeksleider Sreedhari Desai voegt er aan toe dat de nabijheid van kinderopvangcentra en speelzalen voor peuters de vrijgevigheid van bedrijven stimuleert. Desai merkt dan ook op dat bedrijven voordeel zouden kunnen halen uit het organiseren van kinderopvang. Daardoor zouden ouders zich niet alleen meer ontspannen voelen, maar de aanwezigheid zou ook een positieve impact hebben op het gedrag van andere werknemers.

Sreedhari Desai stelt onder meer dat het ophangen van kinderfoto's in de kantoren of het afspelen van kinderliedjes in de liften een belangrijke impact zou kunnen hebben op het gedrag van het personeel. Desai merkt op dat de maatschappij het individu heeft geconditioneerd om kinderen te associëren met onschuld. Dat zou de achterliggende reden zijn waarom volwassenen in die omgeving hun gedrag veranderen.

Labels:

Armoedestress heeft negatieve impact op studieresultaten

Armoedestress kan een negatieve impact hebben op de studieresultaten van jongeren uit lagere sociale klassen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de New York University. De Amerikaanse onderzoekers merken op dat kinderen uit lagere sociale klassen door dat stressniveau vaak worden geremd in de ontwikkeling van een aantal functies die belangrijk zijn voor de schoolrijpheid. De onderzoekers stelden vast dat deze groep een hoger cortisol-niveau niveau vertoonde dat hun leeftijdsgenoten uit hogere sociale klassen.

Labels: ,

Berichten over Russische inkomenskloof fel overdreven

De inkomensongelijkheid in Rusland ligt in lijn met de internationale normen op het gebied van bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Renaissance Capital. Het rapport maakt volgens de consulent duidelijk dat de verhalen over de gigantische Russische inkomenskloof niet met de werkelijkheid overeenstemmen. Opgemerkt wordt dat de inkomensongelijkheid in Rusland ongeveer op hetzelfde niveau ligt als in China, maar gevoelig beter scoort dan in Brazilië.

Labels: ,

Geen enkel voedingsproduct immuun voor contaminaties

Bezorgdheid over voedselveiligheid is voor de consumenten vaak een reden om producten met een lokaal, organisch of natuurlijk label te kopen. Een uitbraak van salmonella in organische eieren in de Amerikaanse staat Minnesota eerder deze herfst heeft volgens waarnemers echter duidelijk gemaakt dat geen enkel voedingsproduct immuun is voor contaminaties. Bovendien wordt erop gewezen dat kleine producenten vaak minder strikt worden opgevolgd dan grote voedingsbedrijven.

Labels: , , ,

Mobiel media goed platform voor getrouwheidsprogramma's

Mobiele getrouwheidsprogramma's kunnen de tevredenheid van de klant en de winstgevendheid gevoelig opdrijven. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Aberdeen Group. Met mobiele programma's kan men volgens de onderzoekers de consument tijdens en na het hele aankoopproces bereiken. De positieve impact die mobiele getrouwheidsprogramma's hebben, verklaren volgens Aberdeen Group de grote interesse van onder meer retailer, bankiers en luchtvaartmaatschappijen voor de programma's.

Labels: ,

Televisieverkoop verwacht wereldwijde groei met 10 procent

Volgend jaar zullen wereldwijd 226 miljoen televisietoestellen worden verkocht. Dat betekent een groei met 10 procent tegenover dit jaar. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Digitimes. De grootste groei zal volgens de onderzoekers worden opgetekend in China, waarvan vooral locale merken zoals Gensyn, TCL, Haier en Changhong zouden profiteren. Niet alle fabrikanten zijn echter even optimistisch over de verwachte groei.

Dit jaar zullen volgens Digitimes wereldwijd ongeveer 200 miljoen televisietoestellen worden verkocht. Dat cijfer ligt echter 25 procent lager dan door de fabrikanten oorspronkelijk in het vooruitzicht was gesteld. Ook voor volgende jaar zijn niet alle producenten optimistisch. Vooral Japanse fabrikanten vrezen voor de impact van de wisselkoersen en de moeilijke economische situatie in de ontwikkelde landen. Opgemerkt wordt dat Sony voor volgend jaar geen groei meer verwacht. Sharp heeft zijn productieprognose naar beneden bijgesteld tot ongeveer 12 miljoen lcd-toestellen.

Er zou vooral een vraag zijn naar televisietoestellen met een toegang door draadloos internet. Dit jaar zou 27 procent van de nieuwe toestellen toegang bieden tot het internet en online diensten. Volgens onderzoek van DisplaySearch zou dat tegen het midden van het decennium gestegen moeten zijn tot 54 procent. Dan zouden wereldwijd ongeveer 155 miljoen exemplaren met online toegang moeten kunnen worden verkocht.

Labels:

Collega's bepalend voor geluksgevoel op werkvloer

Collega’s blijken in belangrijke mate bepalend te zijn voor het geluksgevoel van het individu op de werkvloer. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van het trainingsbureau Van Harte & Lingsma. Er wordt aan toegevoegd dat ook humor en een goed evenwicht tussen werk en privéleven een belangrijke impact hebben op het geluksgevoel op de werkvloer. Slechte leidinggevenden, negatieve medewerkers of een slechte band met collega’s vormen de belangrijkste bedreiging voor het geluksgevoel op het werk.

Uit het onderzoek blijkt dat werknemers zich in het algemeen gelukkig voelen op de werkvloer. Daarbij geeft 75 procent zijn geluksgevoel een cijfer van minstens 70 procent. De onderzoekers merken op dat drie op de vijf werknemers er ook niet tegenop zien om na de vakantie opnieuw aan het werk te gaan. Ook blijkt 66 procent dagelijks plezier te maken op het merk. Mannen willen ook voldoende uitdaging vinden in het werk. Dat is minder belangrijk voor vrouwen, die meer waarde hechten aan de werkdruk.

De onderzoekers stelden vast dat dertigers zich op het werkvloer het minst gelukkig voelen. Er wordt daarbij opgemerkt dat dertigers vaak een druk gezinsleven en professionele ambities proberen te combineren, wat tot extra werkstress leidt en deze groep minder voldoening vindt op de werkvloer dan andere collega's. Er wordt ook opgemerkt dat vrouwen het meest vatbaar zijn voor een negatieve sfeer op de werkvloer.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Een team inspecteurs van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat eind november naar Italië. Dat gebeurt op uitnodiging van de Italiaanse regering. Dat heeft een woordvoerder van de instelling bekend gemaakt. Er werd aan toegevoegd dat er op de missie geen geen vertegenwoordigers van de Europese Commissie of de Europese Centrale Bank (ECB) aanwezig zullen zijn. Italië aanvaardde op de top van de G-Twintig in Cannes dat het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie strikt toezien op de engagementen op het vlak van het inperken van het begrotingstekort. Later werd beslist dat toezicht mee te laten ondersteunen door de Europese Centrale Bank.


De Amerikaanse federale overheidsschuld is opgelopen tot meer dan 15.000 miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse schatkist bekend gemaakt. Omgerekend is dat een schuld van 48.000 dollar per Amerikaanse inwoner. De schuldratio is opgelopen tot 99 procent van het bruto binnenlands product. De republikeinse senator Mitch McConnell verklaarde in een reactie dat de schuldenberg de Verenigde Staten sterk doen lijken op Griekenland'. Het overleg tussen democraten en republikeinen over de afbouw van de schulden zit muurvast. Als er niet snel een akkoord wordt bereikt, volgen er van bij het begin van het nieuwe jaar automatisch besparingen.


In verscheidene Italiaanse universiteitssteden is het tot rellen gekomen tussen jongeren en de ordediensten. De ongeregeldheden ontstonden nadat protestmarsen van de jongeren tegen de technocratenregering van Mario Monti uit de hand gelopen waren. De studenten protesteerden tegen de toekomstige besparingen en scandeerden slogans tegen de bankiersregering van Monti en eisten investeringen in het onderwijs. De demonstranten wijzen erop dat de regering van Monti niet is verkozen. In de regering van Monti zetelt bovendien Corrado Passera, tot nu toe topman van de Italiaanse bank Intesa San Paolo. De demonstranten stellen dat de financiële crisis net aan de banken is te wijten.


De rente die Spanje moet betalen om te lenen op tien jaar, is gestegen tot meer dan 7 procent. Dat is de hoogste rentevoet in veertien jaar. Bovendien gaat het om een psychologische drempel die eerder al landen zoals Ierland en Portugal ertoe heeft gebracht om internationale hulp te vragen. De Spaanse regering benadrukte echter een internationaal reddingsplan nodig te hebben. De Spaanse minister van economie Elena Salgado benadrukte dat de schuld perfect houdbaar is. De financiering van de staatsschulden is volgens haar gegarandeerd. Salgado gaf toe dat men uiteraard liever van een lagere rente zou willen genieten, want de fundamenten van de Spaanse economie tonen volgens haar dat het land betere voorwaarden verdient.


De Britse overheid heeft de bank Northern Rock verkocht aan Virgin Money van ondernemer Richard Branson. Dat heeft het Britse ministerie van financiën bekendgemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 747 miljoen pond. Northern Rock was de eerste grote Europese bank die door de kredietcrisis in moeilijkheden was geraakt. Drie jaar geleden diende de bank genationaliseerd te worden. De Britse regering betaalde toen 1,4 miljard Britse pond voor Northern Rock. Virgin Money probeerde vier en twee jaar geleden al eens tevergeefs Northern Rock over te nemen. Virgin Money zou over een tweetal jaar een beursnotering willen realiseren.



Angola staat klaar om zijn voormalige kolonisator Portugal te helpen de financiële crisis te overwinnen. Dat heeft de Angolese president José Eduardo dos Santos verklaard tijdens een ontmoeting met de Portugese premier Pedro Passos Coelho. De Angolese president voerde aan de financiële crisis in de eurozone met belangstelling te volgen en stelde dat Angola bereid is om Portugal op dit moeilijke moment van financiële crisis te helpen. Het is volgens de Angolese president om op dit ogenblik de goede relaties te gebruiken die tussen de beide landen bestaan. Onder meer zouden Angolese bedrijven kunnen deelnemen aan de privatisering die in Portugal wordt doorgevoerd.



Het internetbedrijf Google heeft zijn nieuwe onlinemuziekwinkel Google Music gelanceerd. Daarmee mengt het internetbedrijf zich na een aanvankelijke aarzeling toch op de digitale muziekmarkt. Google Music is voorlopig enkel in de Verenigde Staten beschikbaar. De muziekdienst laat klanten toe om naar keuze songs te kopen en vervolgens te downloaden of streamen. De dienst is geïntegreerd in Android, het besturingssysteem van Google. Dat levert Google een voordeel op tegenover concurrent Apple, want diens klanten kunnen hun muziek niet op alle apparaten beluisteren. Apple lanceerde acht jaar geleden al zijn legale downloaddienst. Sindsdien zijn er al diverse andere concurrenten op de markt gekomen.



De Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air gaat bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een order voor 230 toestellen van het type B737 kopen. Met het order is een bedrag gemoeid van 21,7 miljard dollar. Lion Air realiseert daarmee de grootste commerciële bestelling uit de geschiedenis van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Het contract werd bekendgemaakt bij aankomst van de Amerikaanse president Barack Obama in Indonesië voor een top met Zuidoost-Aziatische leiders, bedoeld om de markt voor Amerikaanse producten te stimuleren. Lion Air is een privémaatschappij die het vooral opneemt tegen Garuda, de nationale maatschappij van Indonesië. Lion Air mikt vooral op binnenlandse vluchten.



De nieuwe regering van de Griekse premier Lucas Papademos moet nog 57 miljard euro inkomsten vinden om tegen eind volgend jaar opnieuw een overschot op de begroting te kunnen realiseren. Bovendien moet nog eens een bedrag van 19 miljard euro aan bijdragen en ondersteuning voor de lege pensioenkassen gevonden worden. Volgens waarnemers zou er echter een mirakel nodig zijn om Griekenland in staat te stellen die doelstellingen te bereiken. Er wordt op gewezen dat ook dit jaar de inkomsten de vooropgestelde doelstellingen niet bereiken. Volgens de jongste ramingen zal de Griekse economie dit jaar een inkrimping met bijna 6 procent kennen.



De Hongaarse regering heeft bij het Internationaal Monetair Fonds om een nieuw steunplan verzocht. Dat heeft de Hongaarse minister van economie bekend gemaakt. Het Internationale Monetair Fonds ontkende echter onmogelijk dat om een steunplan werd gevraagd en merkte op dat er enkel routine-gesprekken worden gevoerd. Hongarije was na de bankencrisis van drie jaar geleden het eerste Europese land dat bij de instelling steun zocht. Vorig jaar kwam in Hongarije de controversiële premier Viktor Orban aan de macht. Orban verkoos geen beroep meer te doen op de instelling, maar inmiddels is gebleken dat Hongarije niet zonder hulp kan.


Werknemers van twee Chinese bedrijven die speelgoed produceren voor het Amerikaanse bedrijf Mattel, werken in gevaarlijke en mensonwaardige omstandigheden die niet voldoen aan de Chinese wetten. Dat blijkt uit een rapport van de organisaties China Labor Watch en Peuples Solidaires. In het rapport worden de bedrijven Jida Toy uit Shenzhen en Grand Plastic Cement uit Dongguan geviseerd. Onder meer wordt gewag gemaakt van lange werkdagen, gevaarlijke werkomstandigheden en onduidelijke arbeidscontracten. Bovendien zouden de salarissen extreem laag worden gehouden. Werknemers die voor betere arbeidsomstandigheden actie voerden, zouden zijn ontslagen.


Een groep van 138 Amerikaanse miljonairs is bereid om meer belastingen te betalen. Dat hebben ze gezegd in een brief aan het Amerikaanse parlement en president Barack Obama. Er werd aan toegevoegd dat een dergelijke maatregel alleen maar positieve gevolgen kan hebben. De betrokkenen hebben zich verzameld in de actiegroep Patriottische Miljonairs voor Fiscale Kracht. De Amerikaanse democraten zijn voorstander van hogere belastingen voor de hogere inkomens, maar stuiten daarbij op zwaar verzet van de republikeinen. Grootverdieners betalen in de Verenigde Staten relatief minder belasting dan lage inkomens, dankzij ze belastingsmaatregelen die door voormalig president George W. Bush werden doorgevoerd.


Het Zwitserse bankconcern UBS zal nog slechts een portefeuille van 145 miljard Zwitserse frank aan risicovolle beleggingen aanhouden. Dat heeft Sergio Ermotti, de nieuwe chief executive van de Zwitserse bank, bekend gemaakt. Het bedrag komt overeen met een som van ongeveer 117 miljard euro. Daarmee zou Ermotti de portefeuille risicovolle beleggingen halveren. De bank wil daarmee een punt zetten achter een desastreuze periode, te wijten aan de wereldwijde financiële crisis en problemen bij de instelling zelf. Ermotti is de opvolger van Oswald Grübel, die na een bankschandaal moest vertrekken. In mei volgend jaar wordt Axel Weber, de gewezen president van de Duitse centrale bank, voorzitter van het Zwitserse concern.


Private investeerders verwachten dat over enkele weken een overeenkomst zal zijn gesloten voor een afschrijving van 50 procent op Griekse schulden. Dat heeft Charles Dallara, directeur van het Institute of International Finance (IIF) gezegd. Dallara gaf daarbij aan dat er een speciaal crediteurencomité is gevormd. De zetelende partijen bezitten 70 procent tot 80 procent van de leningen die Griekenland bij de private sector heeft lopen. Dallara verwacht dat een afschrijving van 50 procent een belangrijk verschil zal maken in het herstellen van het vertrouwen van de financiële markten in Griekenland. Hij sloot echter een grotere afschrijving dan 50 procent op de Griekse schulden uit.


Nigeria heeft aan de Britse luchtvaartmaatschappijen British Airways en Virgin Atlantic boetes opgelegd van respectievelijk 135 miljoen en 100 miljoen dollar. Dat heeft een woordvoerder van de Nigeriaanse regering bekend gemaakt. Volgens de Nigeriaanse overheid hebben British Airways en Virgin misbruik gemaakt van hun dominante marktpositie door te hoge prijzen te rekenen voor vliegtickets. De maatschappij moeten daarvoor ook een compensatie betalen aan de gedupeerde passagiers. Nigeria en Groot-Brittannië hebben al geruime onenigheid over de verdeling van de landingsrechten op de Londense luchthaven Heathrow.


Meer Nieuws

Thursday, November 17, 2011

Moeders steeds invloedrijker in sociale media

Vrouwen en moeders worden steeds actiever en invloedrijker in sociale media. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de bureaus NM Incite en Nielsen. Moeders die actief in sociale media participeren zijn volgens de onderzoekers 81 procent meer geneigd dat de gemiddelde populatie om een online fan of volgeling van een merk te worden. Bovendien is deze groep ook 86 procent meer geneigd om een status-update te publiceren en 84 procent meer geneigd om een commentaar of content te publiceren.

Er wordt aan toegevoegd dat deze zogenaamde social mothers ook gemakkelijk bereid zijn om advies en besprekingen te delen. "Social mothers zijn 85 procent meer geneigd dan de gemiddelde populatie om frequent advies te verstrekken over producten voor lichaamsverzorging en cosmetica," merken de onderzoekers op. "Ook blijken ze 28 procent meer geneigd te zijn om advies te verstrekken over online shopping en 6 procent meer geneigd om een productbespreking te publiceren."

De onderzoekers stellen verder dat social mothers zich bijzonder prijsbewust opstellen. Daarbij wordt opgemerkt dat deze groep 56 procent meer geneigd is dan de gemiddelde populatie om coupons te downloaden. Er wordt aan toegevoegd dat social mothers ook meer geneigd zijn om online te shoppen voor consumptieproducten. Dat geldt vooral voor cosmetica (86 procent), huidverzorging (85 procent), haarverzorging (75 procent) en parfum (68 procent).

Social mothers blijken ook actieve mobiele gebruikers te zijn. Daarbij wordt opgemerkt dat 50 procent van deze groep met mobiele platformen op sociale media actief zijn, tegenover 39 procent bij totale vrouwelijke populatie en 37 procent bij de algemene bevolking.

Labels:

Farmville kan kritisch denkvermogen studenten verbeteren

Aan de Missouri University of Science and Technology is een opleidingsprogramma opgezet rond FarmVille, een game op het sociale netwerk Facebook. Bedoeling is dat het populaire game aan de studenten nieuwe methodes aanbiedt om complexe technologische problemen te benaderen. Farmville beloont zijn spelers voor een succesvolle teelt met virtuele oogsten en veestapels, maar aan de Amerikaanse universiteit wordt het game gebruikt om studenten aan te leren om betere zakelijke en technologische beslissingen te nemen.

Ivan Guardiola, professor technologie-management aan de Amerikaanse universiteit en docent van de Farmville-cursus, merkt op dat het game een unieke mogelijkheid biedt om studenten te confronteren met een evoluerend probleem, hun beslissingsgedrag te bestuderen en hen de mogelijkheid te bieden om conflicterende en concurrentiële doelstellingen in een omgeving van voortdurende verandering aan te pakken. Studenten proberen zoveel mogelijk virtueel geld te verdienen en de meeste expertise op te doen.

"Het is aan de student om te bepalen hoeveel grond er bewerkt wordt, welke teelten en geplant wordt, hoeveel planten er gezaaid worden en wanneer er geoogst zal worden," merkt Guardiola op. "De beslissing ligt volledig bij de speler." Volgens Guardiola kan het game het kritisch denkvermogen van de studenten verbeteren, aangezien de deelnemers gedwongen worden om met ambigue situaties om te gaan. Ook zou gebleken zijn dat het engagement van de studenten tegenover de leermaterie gevoelig verbetert.

Labels: ,

Eén op drie Nederlanders wil eigen webshop openen

Bijna één op drie Nederlanders zegt binnen een periode van vijf jaar met een eigen webshop te willen starten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau SSI Nederland in opdracht van Winkeltje.nl, aanbieder van webshop-software. De betrokkenen denken daarbij vooral aan de online verkoop van kleding, boeken, games en muziek en film. De ondervraagden hopen met een webshop in eerste instantie een bijverdienste te kunnen genereren. Slechts 3 procent zou van plan zijn om zijn huidige baan volledig op te zeggen.

Er wordt opgemerkt dat mannen in het algemeen optimistischer staan tegenover het opzetten van een webshop dan vrouwen. Mannen zouden onder meer verwachten minder tijd kwijt te zijn aan het opzetten en onderhouden van een webshop. Ook zouden ze de inkomsten hoger inschatten. Mannen verwachten tussen vijf en tien uur per week te zullen besteden aan het beheer van een webshop en denken 5.000 euro per maand te zullen verdienen. Vrouwen verwachten daarentegen minstens twintig uur aan de webshop te zullen besteden en verwachten tussen 100 euro en 1.000 euro inkomsten.

De ondervraagden noemen een goede service de belangrijkste voorwaarde om met een webshop succes te hebben, gevolgd door een lage prijs en een optimale aanwezigheid in zoekmachines. Daarentegen wordt er weinig belang gehecht aan adverteren. Dat is volgens Winkeltje.nl een verrassend antwoord, want er wordt opgemerkt dat reclame op een aantal gespecialiseerde platforms een uitstekende strategie is gebleken om relevante bezoekers aan te trekken.

Op dit ogenblik zouden er in Nederland ruim 25.000 webwinkels actief zijn. Jaarlijks worden er 6.500 nieuwe online shops geopend.

Labels:

Hewlett-Packard meest duurzame vertegenwoordiger elektronicasector

De Amerikaanse groep Hewlett-Packard is de duurzaamste vertegenwoordiger van de elektronicasector. Dat is de conclusie van een rapport van milieubeweging Greenpeace. Het Amerikaanse concern toont volgens Greenpeace aan dat het voor elke producent mogelijk is om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven en het gebruik van hernieuwbare energie op te drijven. Bedrijven kunnen volgens de milieugroep niet meer aanvoeren dat duurzamer produceren onmogelijk is. In de lijst van Greenpeace wordt Hewlett-Packard gevolgd door Dell, Nokia, Apple en Philips.

Hewlett-Packard haalt in het rapport van Greenpeace een score van 59 procent. Het Amerikaanse concern wordt onder meer geprezen voor de normen op het gebied van uitstoot die aan de leveranciers worden opgelegd. Ook wordt opgemerkt dat Hewlett-Packard inspanningen doet om een sterke klimaatwetgeving in te voeren. Wel wordt aangegeven dat het bedrijf nog meer inspanningen moet doen voor de inzameling van afgeschreven elektronica. Ook moet er volgens Greenpeace nog meer gebruik gemaakt worden van milieuvriendelijke energie.

Dell eindigt met een score van 51 procent op de tweede plaats. Er wordt opgemerkt dat het bedrijf een maximale score laat optekenen voor het rapporteren van de uitstoot, maar er wordt aan toegevoegd dat op vele andere criteria nog belangrijke verbeteringen kunnen worden gerealiseerd, zoals het gebruik van duurzame energie en het doorknippen van de banden met organisaties die lobbyen tegen het invoeren van striktere normen op het gebied van energiebesparing.

Greenpeace merkt verder op dat Nokia van een eerste naar een vierde plaats is gedaald (49 procent). Het is voor de eerste keer in drie jaar dat de ranglijst niet door Nokia wordt aangevoerd, wat volgens de milieubeweging aantoont dat de inspanningen van het Finse bedrijf op het gebied van duurzaamheid aan het afkalven zijn. De vijftiende en laatste plaats wordt ingenomen door Research in Motion (16 procent), vooraf gegaan door Toshiba en LG Electronics (28 procent) en Acer (29 procent).

Labels: ,

Internet wordt ook kanaal voor dagelijkse boodschappen

De consument doet ook voor zijn dagelijkse boodschappen steeds meer beroep op het internet. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Duitse bureau Bitkom. Opgemerkt wordt dat bij de consumenten vooral jongere mannen de belangrijkste pijlers van deze trend vormen. Bij de aanbieders wordt de evolutie in eerste instantie gedragen door de grote winkelketens en verkopers van specialiteiten.

E-commerce was volgens Bitkom lange tijd vooral gebouwd op boeken, kleding en huishoudelijke toestellen. Dagelijkse boodschappen gebeurden nog steeds vooral in de fysieke winkel. De Duitse onderzoekers merken echter een belangrijke kentering op. Begin dit jaar bleek volgens Bitkom 9 procent van de consumenten af en toe online levensmiddelen te kopen. Tijdens de tweede helft van dit jaar is dat echter opgelopen tot 12 procent.

Bij jonge mannen zou volgens Bitkom 13 procent het voorbije jaar online levensmiddelen gekocht te hebben. Bij vrouwen bedraagt dat slechts 10 procent. Er wordt aan toegevoegd dat 18 procent nog nooit levensmiddelen op het internet heeft aangekocht, maar het niet onmogelijk acht in de toekomst ook voor die aankopen beroep te zullen doen op het internet. Er wordt aan toegevoegd dat er weinig drempels lijken te bestaan voor de groei van de online levensmiddelensector.

Labels: ,

Vertienvoudiging in mobiel dataverkeer verwacht

Het mobiele datagebruik zal wereldwijd de volgende vijf jaar een vertienvoudiging kennen. Dat is de conclusie van een rapport van hardwarefabrikant Ericsson. Op dit ogenblik hebben over de hele wereld 900 miljoen mensen een mobiel data-abonnement, maar over vijf jaar zullen er volgens het rapport 5 miljard gebruikers worden geteld. Er wordt echter aan toegevoegd dat de wereldbevolking nog altijd een belangrijke kloof zal kennen in het mobiele datagebruik.

In het rapport wordt opgemerkt dat het dataverkeer van smartphones dit jaar is verdrievoudigd tegenover vorig jaar. De grote groei voor de volgende jaren zal volgens Ericsson vooral te danken zijn aan de toenemende videoconsumptie. Steeds meer consumenten bekijken immers online video op mobiele apparaten, wat gevoelig meer data verbruikt dat een mobiel bezoek aan websites of internet-telefonie. Voor mobiele video wordt vooral gebruik gemaakt van tablets, maar ook smartphones laten een steeds grotere kwaliteit optekenen.

Er blijft volgens de onderzoekers echter nog een belangrijke culturele kloof in het gebruik van mobiele data. Daarbij wordt opgemerkt dat over vijf jaar verstedelijkte gebieden het gros van het mobiele dataverkeer zullen blijven genereren. Daarbij wordt opgemerkt dat slechts 1 procent van de landmassa van de aarde verantwoordelijk zal zijn voor 60 procent van het totale verkeer aan mobiele data. Opgemerkt wordt dat 69 procent van de activiteiten in de sector op dit ogenblik buiten het traditionele mobiele telefoonverkeer vallen.

Labels:

Inrichting kantoor kan productiviteit beïnvloeden

De inrichting van het kantoor is voor vele werknemers heel belangrijk. Voor een niet onbelangrijk gedeelte van de personeelsleden zorgt een goede kantoorinrichting zelfs voor een grotere productie. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van de recruteringssite NationaleVacaturebank. De onderzoekers stellen dat de enquête ondernemers tot nadenken moet aanzetten. De meeste werkgevers staan er immers niet bij stil dat de kantooromgeving een belangrijke inbreng kan hebben op bedrijfsniveau.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de kantoorinrichting voor 83 procent van de werknemers belangrijk is, waarbij opgemerkt wordt dat 42 procent van de ondervraagden aangeeft zelfs productiever te worden van een goede kantoorinrichting. Ook bleek dat bijna 20 procent van de werknemers zich vrolijker voelen wanneer er veel kleur is op kantoor. Volgens 10 procent van de ondervraagden heeft kunst op kantoor een inspirerende werking.

Bij een goede inrichting van een kantoor wordt in de eerste plaats gedacht aan planten (26 procent), gevolgd door kleur (17 procent) en kunst (10 procent).

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Arthur Levinson, voorzitter van het biotechbedrijf Genentech, wordt bij het technologiebedrijf Apple voorzitter van de raad van bestuur. Daarmee wordt Levinson de opvolger van de overleden Steve Jobs. Levinson is al sinds het begin van deze eeuw bestuurder bij Apple. Daarnaast werd ook bekend gemaakt dat Roger Iger, chief executive van Walt Disney, bestuurder wordt bij Apple. Ook hij heeft al langer banden met Apple. Steve Jobs was destijds immers aandeelhouder van de animatiestudio Pixar, die aan Disney werd verkocht. Daardoor werd Jobs aandeelhouder van Disney en kreeg hij ook een zetel in het bestuur van het entertainmentbedrijf. Tim Cook blijft chief executive van Apple.


Alexandre de Juniac wordt voorzitter en chief executive van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat heeft de raad van commissarissen van Air France bevestigd. De Juniac neemt de plaats in van Jean-Cyril Spinetta, die de functie tijdelijk had waargenomen na het plotselinge vertrek van chief executive Paul-Henri Gourgeon. De benoeming van de Juniac gaat onmiddellijk in werking. De Fransman is ook kandidaat om op termijn de volledige luchtvaartgroep Air France-KLM te gaan leiden. De Juniac is een gewezen topambtenaar van het Franse ministerie van financiën en privésecretaris van toenmalig Frans minister van economie Christine Lagarde. Hij werkte ook voor het defensiebedrijf Thales.


Portugal gaat de privatisering van een aantal belangrijke overheidsbedrijven versnellen om de staatsfinanciën te saneren. Tegen januari zouden de privatiseringen van het elektriciteitsconcern EDP en netbeheerder REN zullen tegen afgerond moeten zijn. Dat heeft Vitor Gaspar, Portugees minister van financiën, bekend gemaakt. In de loop van volgend jaar zal de privatisering volgen van onder meer de luchtvaartmaatschappij TAP, de staatspost CTT, het luchthavenbestuur ANA, spoorwegmaatschappij CP Carga en een klein gedeelte van het olieconcern Galp. De privatiseringen gebeuren in het kader van een saneringsprogramma dat met de internationale financiers werd afgesproken.


De Litouwse overheid heeft de controle overgenomen van de Bank Snoras, nadat uit onderzoek was gebleken dat er problemen waren met de solvabiliteit van de financiële instelling. De beslissing werd volgens een woordvoerder van de overheid genomen om het geld van spaarders veilig te stellen en het vertrouwen in het bankensysteem te handhaven. Bank Snoras zou onder meer opdrachten van de centrale bank om de operationele risico's te beperken, hebben genegeerd en zich aan het toezicht hebben proberen te onttrekken. Ook bestaat het vermoeden dat er valse informatie aan toezichthouders werd verstrekt. Bank Snoras is eigendom van zakenman Vladimir Antonov, die vooral bekend is van zijn banden met Victor Muller, topman van Swedish Automobile.


Een Parijse rechtbank heeft de noodlijdende Franse rederij SeaFrance failliet verklaard. Daardoor dreigen meer dan duizend banen verloren te gaan. Er waren weliswaar twee overnamebiedingen gedaan, maar die zouden onvoldoende hoog zijn geweest. De veerboten van SeaFrance blijven tot eind januari varen tussen Calais en Dover. Potentiële kopers kunnen zich nog wel aanbieden. SeaFrance kwam drie jaar geleden door de financiële crisis in de problemen. Ook wordt het bedrijf al jaren geplaagd door concurrentie van de Kanaaltunnel. Vorig jaar werd de onderneming onder curatele geplaatst. SeaFrance is de enige Franse maatschappij die tussen Frankrijk en Groot-Brittannië vaart, maar passagiers hebben ook de mogelijkheid om met andere maatschappijen de oversteek te maken.


De Franse bankgroep BNP Paribas heeft bekend gemaakt bijna 1.400 banen te zullen schrappen. Ruim duizend ontslagen zouden in het buitenland vallen. De maatregel is volgens de maatschappij een gevolg van de crisis en zou enkel op werknemers van de investeringsbank CIB slaan. Het concern heeft wereldwijd bijna 200.000 mensen in dienst. Volgens Baudouin Prot, chief executive van BNP Paribas, is de reorganisatie nodig om aan de nieuwe kapitaalvereisten te kunnen voldoen. De investeringsbank van BNP Paribas telt 21.500 werknemers in 53 verschillende landen, maar heeft te lijden onder de negatieve impact van de schuldencrisis. De omzet van de divisie zou tijdens het derde kwartaal met 40 procent zijn teruggevallen tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De inflatie in de eurozone is in oktober stabiel gebleven op 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. In de hele Europese Unie lag de inflatie in oktober met 3,4 procent net boven het niveau van de maand september, toen een cijfer van 3,3 procent werd opgetekend. De laagste inflatiecijfers werden opgetekend in Zweden (1,1 procent), Ierland (1,5 procent) en Malta (2,4 procent). De hoogste cijfers werden daarentegen geregistreerd in Groot-Brittannië (5 procent), Estland (4,7 procent) en Slovakije (4,6 procent). België bevindt zich met 3,4 procent in de middenmoot. De inflatie in de eurozone blijft boven de grens van 2 procent die de Europese Centrale Bank op middellange termijn nastreeft.


De verkoop van nieuwe wagens in Europa is tijdens de maand oktober met 1,8 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Europese Vereniging van Autoconstructeurs (ACEA) gemeld. In september werd nog een lichte stijging van 0,7 procent genoteerd. De daling is onder meer te wijten aan de vertraagde groei van de vraag in Duitsland, de belangrijkste automarkt in Europa. In Duitsland werd nog een groei met 0,6 procent opgetekend, tegenover 8 procent tijdens de maand voordien. De zwaarste terugval werd opgetekend in Ierland (51,8 procent), Portugal (40,5 procent) en Griekenland (35,7 procent). Ook in Italië en Spanje werd respectievelijk een daling met 5,5 procent en 6,7 procent opgetekend. In Frankrijk steeg de verkoop met 2,4 procent.


De nieuwe Griekse regering onder leiding van centraal bankier Lukas Papademos heeft met een ruime meerderheid het vertrouwen van het Griekse parlement gekregen. Onmiddellijk na de stemming had Papademos al overleg met Charles Dallara, topman van het Institute of International Finance (IIF), over de halvering van de Griekse schuldenlast. Er volgt ook overleg met de Europese leiders over hun financiële steun en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Daarbij moet Papademos echter wel afrekenen met Antonis Samaras, de leider van de conservatieve partij. Samares blijft weigeren om een schriftelijk engagement voor de geëiste veranderingen te ondertekenen. Samaras blijft zich ook verzetten tegen de afgesproken maatregelen.


Het Japanse bedrijf Olympus, producent van camera's en optische apparatuur voor de medische sector, heeft zijn schuldeisers een plan voorgelegd om zijn schulden met 260 miljard yen te verlagen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro. Daarmee wil de onderneming de banden met zijn financiers intact houden. Olympus zou onder meer onderdelen willen verkopen om schulden af te betalen en willen putten uit bestaande kapitaalreserves. Daarmee moet de schuldenberg over drie jaar zijn teruggebracht zijn tot bijna 409 miljard yen. Olympus is verwikkeld in een omvangrijk schandaal, waarbij het jarenlang verliezen op beleggingen verdoezelde met behulp van acquisities en betalingen aan adviseurs. Het bedrijf hield er ook een dubbele boekhouding op na.


Portugal boekt goede vooruitgang bij het terugdringen van het begrotingstekort en het verbeteren van zijn economische concurrentiekracht en kan daarom rekenen op de uitbetaling van de derde tranche van het internationale hulppakket. Dat heeft de Portugese regering bekendgemaakt. Portugal kreeg in mei van dit jaar een steunpakket van 78 miljard euro van de Europese Unie en het International Monetair Fonds toegewezen. Het land voert in ruil voor de internationale noodsteun een aantal zware bezuinigingen door om het begrotingstekort terug te dringen. Portugal kan bij de derde tranche rekenen op een bedrag van 8 miljard euro.


Het toezicht op de spoorwegen in de Europese Unie moet gevoelig verbeteren. De regels rond de geliberaliseerde spoorwegmarkt moeten scherper worden gesteld. Dat is gezegd in het Europees Parlement. Alle fracties waren het erover eens dat de regulatoren moeten worden versterkt. Het parlement vindt onder meer dat de nationale toezichthouders boetes moeten kunnen uitdelen als er te weinig concurrentie is op een traject of als een beheerder van een netwerk een exploitant voortrekt. De Europese Commissie komt volgend jaar met voorstellen voor een verdere hervorming van de spoorwegmarkt. Uiteindelijk moet er een Europees toezichthouder voor de spoorwegsector worden gecreëerd.


De Chinese centrale bank heeft aangekondigd zijn monetaire beleid te zullen aanpassen. Dat werd gezegd in een reactie op de licht terugvallende groei van de Chinese economie. De bank stelde in een verklaring het beleid geleidelijk bij te zullen stellen wanneer de tijd daarvoor gekomen is. Er werd aan toegevoegd dat een beslissing afhankelijk zal zijn van de ontwikkeling van de wereldeconomie. De Chinese centrale bank heeft het voorbije jaar de rente verhoogd en restricties opgelegd aan banken om de inflatie te bestrijden en de oververhitte huizenmarkt te kalmeren. Het beleid heeft de inflatie inderdaad teruggedrongen, maar heeft op sommige plekken ook geleid tot scherpe dalingen van de vastgoedprijzen en afnemende economische activiteit.


Door het schrikbeeld van het uiteenvallen van de eurozone hebben rijken uit onder meer Italië, Griekenland en Spanje een gedeelte van hun vermogen geïnvesteerd in Londens vastgoed. Dat hebben makelaars in de Britse hoofdstad gezegd. Volgens de internationale makelaar Knight Frank is Londen een bestemming geworden om geld buiten de eurozone onder te brengen. Er wordt gewag gemaakt van een echte trend. Volgens de makelaar hadden vastgoedtransacties in Londen tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een waarde van 7,8 miljard Britse pond. Daarvan zouden Italiaanse, Griekse en Spaanse beleggers ruim 5 procent voor hun rekening hebben genomen. De beleggers zouden hun geld niet langer op de bank of in aandelen willen vastzetten.


Het Amerikaanse bankconcern Citigroup treft voorbereidingen om negenhonderd banen te schrappen bij zijn investeringsdivisie. Dat hebben een aantal bronnen gemeld tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. Het gaat om 5 procent van het personeelsbestand van de divisie. De maatregel maakt mogelijk deel uit van een breder plan om in totaal wereldwijd drieduizend banen te schrappen. Dat betekent 1 procent van het totale personeelsbestand. Er zouden over de ontslagen, die volgend jaar zouden kunnen worden doorgevoerd, echter nog geen definitieve beslissing zijn genomen. Toch zouden een aantal personeelsleden van het voornemen al op de hoogte zijn gebracht.


Meer Nieuws

Wednesday, November 16, 2011

Sportieve interesse Amerikaans publiek verspreid over brede waaier

Hoewel het Amerikaans voetbal de meest populaire sport van de Verenigde Staten blijft, ligt de sportieve interesse van het Amerikaanse publiek verdeeld over een brede waaier van sporten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Scarborough Sports Marketing. Opvallend daarbij is de hoge score van het turnen en het ijsschaatsen, al heeft dat wel in belangrijke mate te maken met een grote populariteit bij het vrouwelijke publiek.

Labels:

Mobiele tekstberichten blijven in populariteit stijgen

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar heeft 70,5 procent van de consumenten met zijn mobiele telefoon een tekstbericht verstuurd. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het bureau ComScore. Tijdens het tweede kwartaal haalde het verzenden van tekstberichten nog een score van 69,5 procent. Op de tweede plaats staan browsers met een score van 42,1 procent, tegenover 39,8 procent tijdens het kwartaal voordien. Applicaties komen op een derde plaats met een score van 41,6 procent, tegenover 38,6 procent tijdens het kwartaal voordien.

Labels: ,

Besteding bezoeker couponsites ligt 13 procent hoger

Bezoekers aan couponsites spenderen gemiddeld 13 procent meer dan de gemiddelde online consument. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het bureau Forrester Research. Er wordt opgemerkt dat de bezoekers aan couponsites de voorbije twaalf maanden gemiddeld 1.576 dollar online hebben besteed, tegenover een gemiddelde van 1.397 dollar in de hele groep van online shoppers. Bovendien zeggen de bezoekers van couponsites de volgende twaalf maand gemiddeld 1.651 dollar online te zullen besteden. Dat is 16 procent meer dan het gemiddelde van de totale groep online shoppers.

Labels: , ,

QR-code nog altijd onbekend bij relatief grote groep

Een relatief groot gedeelte van het publiek heeft nog geen idee wat QR-codes zijn en op welke manier de technologie functioneert. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het marketingbureau Russell Herder. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat 72 procent van de Amerikaanse consumenten een QR-code hebben gezien, maar nog altijd bijna 30 procent geeft toe niet te weten waarover het gaat. Bovendien kan ook bijna 20 procent van de geregelde gebruikers van het mobiele internet niet aangeven wat een QR-code is.

Labels: ,

Diesel-uitstoot nefast voor navigatiesysteem werkbijen

Er moet mogelijk een verband worden gezocht tussen de stofdeeltjes van de diesel-uitstoot en het terugvallen van het wereldwijde bijenbestand. Dat zeggen wetenschappers van de University of Southampton. De onderzoekers, onder leiding van ecoloog Guy Poppy en neurowetenschapper Tracey Newman, stellen ervan overtuigd te zijn dat nanopartikels in de uitstoot van dieselmotoren mogelijk een invloed hebben op de hersenen van de bijen en hun ingebouwde navigatie-systeem beschadigen.

Labels: ,

Meer dan 90 procent Zuid-Koreaanse scholieren heeft mobiele telefoon

Meer dan 90 procent van de schoolkinderen in Zuid-Korea is in het bezit van een mobiele telefoon. Gemiddeld wordt met het gebruik van de mobiele telefoon gestart wanneer het kind tien jaar en vier maand oud is. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Dankook University. De onderzoekers stellen dat mobiele telefoons in het middelbaar onderwijs aan een penetratiegraad van 96 procent komen. In de basisschool daalt dat cijfer tot 83 procent. De gemiddelde telefoonkosten bedragen 23 dollar per maand.

Labels: ,

Duurzaamheid is voor financieel directeur geen onbekend begrip

Hoewel men er vaak vanuit gaat dat financiële directeuren weinig verbondenheid voelen met inspanningen op het gebied van duurzaamheid, blijkt die perceptie niet met de werkelijkheid te kloppen. Bovendien blijkt de chief financial officer zich steeds meer in het centrum van het duurzaamheidsbeleid van de onderneming te bevinden. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Deloitte. Daaruit blijkt dat één op drie chief financial officers aangeeft volledig betrokken te zijn bij alle aspecten van de duurzaamheidsstrategie van hun bedrijf.

Labels:

Nieuwsoverzicht

Autoconstructeur PSA Peugeot Citroën wil volgend jaar in Frankrijk meer dan vierduizend banen schrappen. Dat hebben de vakbonden bij de Franse autoconstructeur gezegd. De groep had eind oktober aangekondigd dat er in Europa enkele duizenden banen zouden worden geschrapt. De ontslagen vormen een onderdeel van een besparingsplan van ongeveer 800 miljoen euro. Vooral de divisies onderzoek en ontwikkeling en productie zouden door de herstructurering worden getroffen. De helft van de ontslagen zouden vallen bij externe partners. De autosector vertegenwoordigt rechtstreeks en onrechtstreeks ongeveer een kwart van de Franse tewerkstelling. PSA Peugeot Citroën heeft in Frankrijk 100.000 werknemers.


De Franse bankgroep Société Générale wil volgend jaar honderden banen schrappen op zijn thuismarkt. Dat heeft Frédéric Oudéa, topman van Société Générale, gezegd tijdens een ontmoeting met de vakbonden. Vooral de investeringsbank zou worden getroffen. Volgens de vakbonden zijn er nog geen concrete cijfers bekend gemaakt, maar zou de directie maatregelen willen onderzoeken om naakte ontslagen zoveel mogelijk te kunnen vermijden. Société Générale is de derde grootste bank van Frankrijk, maar wordt zwaar getroffen door de schuldencrisis. Door aanhoudende geruchten over problemen bij de instelling is de aandelenkoers van de Franse bankgroep de voorbije periode gevoelig gedaald.


Julian Assange, oprichter van Wikileaks, hoopt bij het Britse Supreme Court beroep te kunnen aantekenen tegen zijn uitlevering aan Zweden, waar hij wordt verdacht van seksueel misbruik van twee vrouwen. Een Britse rechtbank besliste eerder dat Assange, die al meer dan een jaar in Groot-Brittannië onder huisarrest leeft, uitgeleverd moest worden. Het protest van Assange tegen die uitspraak werd begin november in beroep verworpen. De raadslieden van Assange moeten de rechters er nu proberen van te overtuigen dat het dossier van maatschappelijk belang is en door het Supreme Court zou moeten behandeld worden. Begin volgende maand zou een beslissing worden genomen over dat laatste beroep van Assange tegen de uitwijzing.


Het bruto binnenlandse product van de eurozone is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gestegen tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de Europese dienst voor de statistiek. Ook tijdens het tweede kwartaal werd al een groei met 0,2 procent opgetekend. Tegenover dezelfde periode vorig jaar werd tijdens het derde kwartaal een economische groei met 1,4 procent opgetekend. Duitsland en Frankrijk lieten de beste prestaties optekenen en registreerden tegenover het tweede kwartaal van dit jaar een groei met respectievelijk 0,5 procent en 0,3 procent. Ook Estland behoorde tot de drie grootste stijgers. In Nederland en Cyprus werd daarentegen een inkrimping van de economie geregistreerd.


Het besturingssysteem Android van Google heeft op de smartphone-markt tijdens het derde kwartaal van dit jaar een belang van 52,5 procent opgebouwd. Dat betekent een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Gartner. Op de tweede plaats staat Symbian met een aandeel van 16,9 procent, gevolgd door Apple (15 procent), Research in Motion (11 procent), Bada (2,2 procent) en Microsoft (1,5 procent). In totaal werden er tijdens het derde kwartaal ruim 115 miljoen smartphones verkocht. Dat betekent een stijging met 42 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Smartphones vertegenwoordigden 26 procent van de totale verkopen van mobiele telefoons.


In Thailand hebben twintig parlementsleden van de regeringspartij gevraagd voor een spoedzitting over een nieuwe hoofdstad. De betrokkenen willen dat de Thaise hoofdstad zou worden verplaatst naar een regio die minder vatbaar is voor overstromingen dan Bangkok. Elk jaar wordt Thailand door overstromingen, maar dit jaar werd het land getroffen door de ergste watersnood in een halve eeuw. In de motie van de parlementsleden wordt erop gewezen dat Bangkok, gelegen in de delta van de Menam-rivier, elk jaar twintig centimeter wegzakt. In combinatie met de stijgende zeespiegel zou dat in de toekomst volgens de parlementsleden kunnen leiden tot het volledig verdwijnen van de stad.


In Griekenland is een eerste industrieel opgepakt wegens achterstallige schulden aan de belastingen. Het zou gaan om één van de bekendste industriëlen van het land. De man zou de Griekse overheid nog een bedrag van 2,3 miljoen euro schuldig zijn. Er werd aangekondigd dat nog meer fraudeurs zullen worden gearresteerd. De Griekse regering heeft een ultimatum afgekondigd. Iedereen die meer dan 150.000 euro schuld heeft aan de fiscus, moet zich melden om zijn verplichtingen te voldoen. Er wordt aan toegevoegd dat de namen van weigeraars publiek zullen worden gemaakt, zodat iedere Griekse burger kan achterhalen wie de belastingen heeft proberen te omzeilen.


De gesprekken over de verkoop van de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab worden verder gezet. Dat heeft een woordvoerder van Saab bevestigd. De oorspronkelijke deadline is weliswaar verstreken, maar dat is volgens de woordvoerder geen bezwaar. De Chinese autogroepen Pang Da en Youngman willen het Zweedse automerk voor 100 miljoen euro overnemen van de Nederlandse eigenaar Swedish Automobile. De gesprekken worden echter bemoeilijkt door de Amerikaanse autogroep General Motors, die als gewezen eigenaar van Saab nog rechten heeft op de technologie die in een aantal modellen van het Zweedse automerk wordt gebruikt. General Motors is niet erg enthousiast om die technologie in Chinese handen te laten komen.


De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een winst gerealiseerd van 248 miljoen pond. Dat betekent een stijging met 31,5 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat de winstgroei in belangrijke mate te danken is aan het toegenomen aantal zakenreizigers. In totaal kende het aantal passagiers een stijging met 11,8 procent. De omzet van EasyJet, na Ryanair de grootste budgetmaatschappij van Europa, steeg met 16 procent tot 3,45 miljard pond. Het bedrijf waarschuwt wel dat de ongunstige economische omstandigheden en de hoge brandstofkosten een impact zouden kunnen hebben op de resultaten van het nieuwe boekjaar.


De Italiaanse staatsschuld moet jaarlijks met 30 miljard euro teruggebracht worden. Dat heeft Arrigo Sadun, bestuurder van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), in een Italiaanse kranteninterview gezegd. Da Italiaanse schuld is opgelopen tot 1.900 miljard euro. De instelling gaat de Italiaanse saneringsinspanningen controleren, maar er is nog niet bepaald op welke manier dat zal worden aangepakt. Daarover zal volgens Sadun pas meer duidelijkheid kunnen worden gecreëerd na overleg met de nieuwe Italiaanse regering. De bestuurder liet nog weten niet op de hoogte te zijn van een eventuele Italiaanse aanvraag voor een noodlening van 44 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


Als de eurozone niet in een diepe schuldencrisis zou zitten, hadden de financiële markten zich al lang op de Verenigde Staten gericht. De Verenigde Staten worden immers geconfronteerd met een veel hogere staatsschuld den Europa. Dat heeft de Nederlandse minister van financiën Jan Kees de Jager op zijn weblog gezegd. Zonder de Europese problemen zouden de Verenigde Staten het volgens de Jager nu al bijzonder zwaar te verduren hebben gekregen. Hij stelde dan ook dat Europa als een soort bliksemafleider fungeert voor de Verenigde Staten. De Nederlandse politicus benadrukte ook dat de financiële markten soms heel irrationeel reageren. Er komt bij een strategie volgens hem dan ook heel wat psychologie kijken.


De Nederlandse economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent ingekrompen tegenover het kwartaal voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee is Nederland de enige grote Europese economie die een inkrimping heeft gekend. Er wordt opgemerkt dat de bezuinigingen van de Nederlandse overheid en de terughoudendheid onder de consumenten een grotere rem op de economie zetten dan in andere landen. De inkrimping van de Nederlandse economie zou voor één derde te wijten zijn aan de daling van de overheidsbestedingen. Volgens de Nederlandse regering moet de oorzaak echter gezocht worden bij problemen in de rest van de wereld. Nederland is immers bijzonder gevoelig voor de fluctuaties in de wereldeconomie.


In München heeft het gerecht een inval gedaan in de kantoren van Deutsche Bank. De inval paste in een onderzoek naar Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank. Ook de woning van Ackermann werd doorzicht. De huiszoekingen vormen een onderdeel van een klacht tegen Deutsche Bank die mediamagnaat Leo Kirch negen jaar geleden neerlegde tegen Deutsche Bank. Een toenmalige topman van de financiële instelling had op televisie de solvabiliteit van de mediagroep in vraag gesteld. De mediagroep van Kirch ging inderdaad failliet, maar de problemen waren volgens Kirch te wijten aan de uitspraken van Deutsche Bank. Het gerecht verdenkt Ackermann tijdens het proces meineed gepleegd te hebben. Leo Kirch overleed in juli van dit jaar.


De Europese Commissie heeft besloten om dan toch niet te pleiten voor een tijdelijke opschorting van de rating van de kredietwaardigheid van Europese landen die in financiële problemen verkeren. Tijdens de discussie over de voorstellen voor een nieuw regelgevend kader voor de ratingagentschappen bleek de onenigheid binnen de Europese Commissie te groot. Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, stelt persoonlijk wel voorstander te blijven van een tijdelijke opschorting, maar zegt dat men de tijd moet nemen om iedereen daarvan te overtuigen. Centraal in de voorstellen van Barnier staat het idee om de afhankelijkheid van ratingagentschappen te verminderen. De agentschappen zouden ook meer transparantie aan de dag moeten leggen.


De Griekse economie is tijdens het derde kwartaal van dit jaar met 5,2 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het Griekse statistische bureau. In het rapport zijn ook de cijfers van alle kwartalen sinds het midden van het vorige decennium herzien. Dat is vooral het gevolg van correcties in de overheidsboekhouding over dezelfde periode. Daarbij wordt opgemerkt dat de Griekse economie tijdens het laatste kwartaal van drie jaar geleden voor de eerste keer een inkrimping liet optekenen (1,3 procent). Op uitzondering van de eerste drie maanden van vorig jaar, werd sindsdien in elk kwartaal een daling tegenover het jaar voordien opgetekend.


Meer Nieuws

Tuesday, November 15, 2011

Illegale kaviaarmarkt blijft actief in Roemenië en Bulgarije

Roemenië en Bulgarije zijn nog altijd het toneel van stroperij en illegale handel in kaviaar. Dat blijkt uit een rapport van het World Wildlife Fund (WWF). Er wordt gewaarschuwd dat de praktijken een zware bedreiging vormen voor de soort. In de Europese Unie werden tijdens het voorbije decennium 52,5 kilogram illegale kaviaar uit beide landen, met een marktwaarde van minstens 6.000 euro per kilogram, ontdekt. Er wordt echter opgemerkt dat de reële hoeveelheden in werkelijkheid gevoelig hoger liggen.

"Elke illegale handel betekent een onaanvaardbaar risico voor de kaviaar, die zwaar wordt bedreigd," merkt onderzoeksleider Katalin Kecse-Nagy op. De Zwarte Zee vormt één van de belangrijkste steur-visgebieden van de wereld. Alleen de Kaspische Zee is nog een belangrijker centrum van kaviaar-productie. De Donau, één van de belangrijkste aanvoerkanalen en delta's van de Zwarte Zee, is cruciaal voor de vissoort. Volgens de World Sturgeon Conservation Society is de Donau het enige grote Europese riviergebied waar de bescherming van de steur nog altijd mogelijk is.

De vangst en export van steur en steurproducten van wilde origine werd vijf jaar geleden in Roemenië verboden. Het moratorium geldt voor een periode van tien jaar. In Bulgarije is een moratorium van één jaar afgekondigd. Het World Wildlife Fund heeft aan de Roemeense en Bulgaarse regering aanbevolen om de beteugeling van de illegale vangst harder aan te pakken. Ook wordt een grotere controle door de Europese Unie gevraagd, terwijl tevens aangestuurd wordt op een grotere bewustwording bij consumenten en handelaars.

Labels: , , ,

Amerikaanse luchtvaart verontwaardigd over steun buitenlandse concurrentie

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen protesteren tegen de subsidies die door de Amerikaanse regering worden toegekend aan buitenlandse concurrenten die toestellen aankopen bij constructeur Boeing. In een brief aan Fred Hochberg, voorzitter van de Export-Import Bank, wordt door de Amerikaanse Air Transport Association (ATA) gevraagd dat de ondersteuning van internationale klanten van Boeing zou worden stopgezet. Onder meer wordt gevraagd dat een bedrag van 3,4 miljard dollar leengaranties voor Air India zou worden geschrapt.

"De steun van de bank voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vormt een bedreiging voor de Amerikaanse carriers," merkte Michael Kellogg, juridisch adviseur van de Air Transport Association, op in een schrijven aan de Export-Import Bank. In de brief werd vooral gemikt op Air India. Dat is immers een staatsonderneming, die geconfronteerd wordt met constante verliezen en management-problemen. Om die redenen zou de maatschappij volgens Kellogg moeten uitgesloten worden van Amerikaanse financiële hulp.

De Export-Import Bank werd voor de tweede wereldoorlog opgericht om de buitenlandse aankopen van Amerikaanse producten te helpen financieren. De juridisch directeur van de Export-Import Bank merkte in een antwoord op dat de financiële instelling bij zijn beslissingen en processen blijft. De Export-Import Bank heeft een bedrag van 3,4 miljard dollar aan leengaranties toegewezen aan de Indiase luchtvaartmaatschappij.

Labels: ,

Schotland dreigt met whisky-oorlog tegen halal-drank

De Schotse whiskyproducenten dreigen met acties tegen het bedrijf ArKay, dat aangekondigd heeft om begin december dit jaar de eerste alcoholvrije whisky op de markt te zullen brengen. Het bedrijf merkt op dat zijn product als een halal-product is erkend, waardoor de drank marktmogelijkheden ziet in moslimlanden en het Midden-Oosten. De Scotch Whisky Association heeft echter furieus gereageerd en waarschuwt dat zijn productie wettelijk is beschermd, zodat ArKay zijn product niet als whisky mag promoten.

ArKay voert aan het eerste bedrijf te zijn dat alcohol-vrije whisky produceert. De onderneming voegde er aan toe dat zijn product uiterlijk perfect op whisky gelijkt en ook dezelfde smaak heeft als het traditionele product. Woordvoerders van de Scotch Whisky Association merken echter op dat het niet mogelijk is om een alcohol-vrije whisky te produceren. Er wordt aangevoerd dat ArKay de reputatie van whisky probeert te exploiteren met een uiterst onverantwoordelijke marketing.

ArKay is eigendom van het bedrijf Scottish Spirits uit de Amerikaanse staat Florida. De alcohol-vrije whisky wordt geproduceerd in de fabrieken van het bedrijf in Panama. Het bedrijf wil voor de verkoop van zijn product samenwerken met verdelers over de hele wereld. Officieel staat het product geregistreerd als een frisdrank en voldoet aan de vereisten van de Amerikaanse Food and Drug Administration en de European Ecomic Community.

Labels: , , ,

Jacht plaatselijke dorpelingen bedreiging voor orang oetan

Dorpelingen op het Indonesische gedeelte van Borneo doden minstens 750 orang oetans per jaar. Een aantal dieren worden gedood om de oogsten te beschermen, terwijl andere gejaagd worden om hun vlees. Dat blijkt uit een rapport van een groep natuurorganisaties, waaronder Nature Convervancy, het World Wildlife Fund en de Association of Indonesian Primate Experts and Observers. Die praktijken zijn volgens de onderzoekers een groter gevaar voor het voortbestaan van de soort dan eerder was gedacht.

De dorpelingen op Borneo jagen vaak op orang oetans om hun oogsten te beschermen. Indonesië, waar ongeveer 90 procent van de totale wildpopulatie van orang oetans leeft, was minder dan vijftig jaar geleden volledig bedekt met regenwouden, maar de helft daarvan is inmiddels gerooid voor timmerhout, pulp en papier en meer recent palmolie-plantages. Dat heeft ertoe geresulteerd dat de resterende 60.000 orang oetans in een versnipperde, gedegradeerde biotoop moeten leven en daardoor vaak in conflict komen met mensen.

"Het onderzoek wijst echter ook uit dat de orang oetans ook diep in het regenwoud worden gejaagd," merken de onderzoekers op. De wetenschappers zeggen verbaasd te zijn dat de helft van de ondervraagde dorpelingen toegaf de orang oetans te jagen en op te eten. In een aantal gevallen werd het vlees gegeten nadat de dieren waren gedood omdat ze het landbouwgebied waren binnen gedrongen, maar ook werd er rechtstreeks voor voeding gejaagd. Er wordt wel opgemerkt dat geen enkele respondent gewag maakte van een systematische jacht.

Labels: , ,

Email blijft eerste digitale activiteit van de dag

Het controleren van email betekent voor 73 procent van de consumenten de eerste digitale activiteit van de dag. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek van het bureau ExactTarget. Er wordt aan toegevoegd dat Facebook op de tweede plaats volgt met een score van 14 procent. Nog verder staan nieuwssites (5 procent), entertainmentsites (2 procent) en zoekmachines (2 procent). Wel wordt opgemerkt dat Facebook bij jongere consumenten vaker de eerste digitale activiteit van de dag vormt.

In de leeftijdscategorie tussen vijftien en zeventien jaar is Facebook voor 53 procent van de respondenten de eerste digitale activiteit van de dag. Email krijgt in die leeftijdscategorie slechts een score van 27 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 66 procent van de Britse online consumenten email bestempelen als een kanaal voor persoonlijke contacten, terwijl 44 procent het kanaal gebruiken om contact te houden met oude vrienden en bekenden die op een grote afstand leven.

Slechts 39 procent van de consumenten geeft aan email te gebruiken voor professionele doelstellingen, maar bij de werkende populatie stijgt dat tot 58 procent. Er wordt wel opgemerkt dat het gebruik van email tijdens de werkdag lager ligt (36 procent) dan voor of na de traditionele werkuren (60 procent) of tijdens de weekends en vakantiedagen (56 procent). Daarnaast wordt opgemerkt dat 93 procent van de consumenten ingeschreven zijn om minstens één email-service van een merk of een bedrijf.

Labels: ,

Groeimarkten zetten bedrijven aan tot andere strategie

Grote bedrijven hanteren bij hun strategieën voor groeimarkten een andere benadering tegenover onderzoek en ontwikkeling. Dat is de conclusie van een enquête van consulent Ernst & Young bij meer dan vijfhonderd executives van multinationale ondernemingen. Daarbij wordt opgemerkt dat 36 procent van deze bedrijven op groeimarkten zoals Brazilië, China en India hun producten, goederen en zakelijke modellen aan de lokale situatie aanpassen. Een bijkomende groep van 40 procent heeft plannen om zijn strategie in die richting aan te passen.

Er wordt opgemerkt dat 54 procent van de multinationals in snelgroeiende regio's mikt op de hogere marktsegmenten, terwijl 40 procent zich vooral toespitst op de middenklasse en 6 procent vooral aandacht besteedt aan de laagste marktcategorieën. Bij lokale bedrijven vertegenwoordigt de middenklasse 51 procent van de investeringen, gevolgd door het hogere marktsegment met 40 procent en de lagere inkomenscategorieën met 9 procent.

Verder blijkt dat gemiddeld 37 procent van de onderzoeksprojecten gericht zijn op groeilanden. Slechts 38 procent heeft echter totaal nieuwe producten gecreëerd voor die markten, terwijl 52 procent zijn prijsstructuren heeft aangepast. De onderzoekers merken op dat 67 procent van de respondenten aanvoert dat grote bedrijven met een hoofdkwartier in groeilanden het best geschikt zijn om voor de lokale middenklasse aangepaste innovatie te ontwikkelen en dus kwaliteitsproducten te leveren aan een gepaste prijs.

Labels: , ,

Consument heeft onvoldoende inzicht in waterverbruik

De consument doet belangrijke inspanningen om het dagelijkse waterverbruik van het gezin te beperken, maar heeft vaak geen inzicht achter het verborgen gebruik voor de productie van andere goederen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Melbourne. De Australische onderzoekers stellen dat de consument veel moeite doet om waterefficiënte apparaten te gebruiken, de douchetijd in te korten en waterkranen tijdig dicht te draaien, maar onvoldoende beseft dat elektriciteit, textiel en voeding in realiteit de grootste waterverbruikers zijn.

Onderzoeksleider Robert Crawford merkt op dat voor de productie van elk product, gaande van jeans tot een broodrooster, watergebruik noodzakelijk is om grondstoffen te winnen, het productieproces mogelijk te maken en de eindproducten te transporteren en verkopen. "Het indirecte waterverbruik van een gezin over een periode van vijftig jaar, komt overeen met vierenvijftig Olympische zwembaden," merkt Crawford op. "Het indirecte verbruik vertegenwoordigt 94 procent van de volledige waterconsumptie van een gezin."

"Drinken, wassen, douchen, spoelen, koken en reinigen vertegenwoordigt amper 6 procent van het totale waterverbruik," voert Crawford nog aan. "Het is uiteraard belangrijk dat gezinnen hun directe waterverbruik beperken, maar er moet ook aandacht worden besteed aan de indirecte waterconsumptie. Er is dan ook een meer holistische benadering van het waterbeheer nodig indien de maatschappij op een duurzaam waterverbruik wil overschakelen."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Voortaan mogen in de Europese Unie enkel nog sigaretten worden verkocht die vanzelf uitdoven. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Op die manier wordt gehoopt het aantal sigarettenbranden gevoelig terug te dringen en jaarlijks tot vijfhonderd levens in Europa te redden. Concreet werken zelfdovende sigaretten met twee ringen van dikker papier, die de luchttoevoer naar de tabak beperkt en daarmee ook de toevoer van zuurstof voor de brandende sigaret terugdringt. Daardoor blijft de sigaret minder lang branden, waardoor het risico beperkt zou blijven dat meubels, beddengoed of andere materialen vuur zouden kunnen vatten. Jaarlijks zouden sigaretten in Europa 30.000 branden veroorzaken. Daarbij vallen duizend doden en vierduizend gewonden.


De Europese Unie zal ook de volgende twee jaar nog voedselhulp voor armen financieren. Dat hebben de ministers van landbouw van de lidstaten van de Europese Unie beslist. Daarmee wordt een oplossing gevonden voor een aanslepend dossier dat maandenlang geblokkeerd zat en waardoor onder meer de voedselbanken in problemen dreigden te komen. De Europese hulp vormt een onderdeel van het algemene landbouwbeleid en bestaat volgend jaar een kwarteeuw. In totaal heeft het programma een budget van 0,5 miljard euro. Dat moet duizenden vrijwilligersorganisatie toelaten om jaarlijks 400.000 ton voedselhulp te verstrekken aan achttien miljoen kansarmen in twintig landen. Tegenstanders vinden voedselhulp geen taak voor de Europese Unie.


Dominique Strauss-Kahn en zijn echtgenote Anne Sinclair hebben aan hun advocaten opdracht gegeven om bij het gerecht klacht in te dienen tegen mediaberichten die een inbreuk op hun privéleven zouden plegen. De procedures tegen Strauss-Kahn rond de beschuldiging van verkrachting van een kamermeisje in New York zijn stopgezet en ook een klacht van een Franse schrijfster is geseponeerd. Maar de jongste tijd wordt Strauss-Kahn ook genoemd in een prostitutieschandaal in Rijsel. Ook zou volgens bepaalde media zijn huwelijk met Anne Sinclair op springen staan. De advocaten van het echtpaar hekelen het feit dat de pers op basis van anonieme bronnen speculaties zou lanceren over de intenties of gemoedstoestand van hun cliënten.


Josef Ackermann is geen kandidaat om in mei volgend jaar voorzitter van de raad van bestuur van Deutsche Bank te worden. Ackermann, op dit ogenblik chief executive van Deutsche Bank, heeft zijn kandidatuur onverwacht ingetrokken. In plaats van Ackermann zal Paul Achleitner, topman van verzekeraar Allianz, als kandidaat-voorzitter naar voor worden geschoven. De aanstelling van Ackermann zou niet in overeenstemming zijn geweest met de Duitse code voor behoorlijk bedrijfsbestuur. Daarin wordt bepaald dat een chief executive een wachtperiode van twee jaar moet respecteren vooraleer over te stappen naar de raad van bestuur. Alleen mits een uitdrukkelijke toestemming van minstens 25 procent van de aandeelaanhouders kan van die regel worden afgeweken.


De Japanse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar opnieuw een groei gekend met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee kon een einde gemaakt worden aan een periode van negen maanden recessie. Daarmee was Japan in het derde kwartaal de sterkste groeier onder de grote industrielanden. Japan dankt de verbetering van de situatie aan een stijgende uitvoer en een toenemende binnenlandse consumptie. De consumentenbestedingen waren na de aardbeving en tsunami van maart dit jaar tot een dieptepunt gezakt. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd Japan nog geconfronteerd met een inkrimping van de economie met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Italiaanse grootbank UniCredit heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 10,6 miljard euro. Het verlies is vooral te wijten aan 8,7 miljard euro afschrijvingen op overnames in Oost-Europa. De bank maakte ook bekend door de uitgifte van aandelen 7 miljard euro tot 7,5 miljard euro aan kapitaal te willen ophalen. De uitgifte zal worden gebruikt om het kernkapitaal van de bank te versterken, zodat kan worden voldaan aan de nieuwe Europese bankenregels. Ook werd bekend gemaakt dat tegen het midden van het decennium 5.200 banen zullen worden geschrapt. Tevens wil UniCredit zijn handelsafdeling in Londen sluiten. De Italiaanse bank stelde verder dit jaar geen dividend te zullen uitkeren.


De Japanse K-Computer behoudt zijn eerste plaats op de lijst van de krachtigste supercomputers ter wereld. De K-Computer, actief in het Riken Instituut voor Computerwetenschap in Kobe, kent een rekensnelheid van 10,51 petaflops. Ook een half jaar geleden stond de K-Computer op de eerste plaats, maar toen was de machine nog niet volledig operationeel. De computer wordt ingeschakeld bij natuurkundig en chemisch onderzoek. Op de tweede plaats staat de Chinese Tianhe-1A met een snelheid van 2,57 petaflops. Eén jaar geleden stond de Tianhe-A1 nog op de eerste plaats. De derde plaats is voor de Jaguar-computer van het Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee. De Amerikaanse computer haalt een snelheid van 1,75 petaflops.


De Duitse autogroep Volkswagen verwacht volgend jaar meer dan 500.000 medewerkers in dienst te zullen hebben. Op dit ogenblik tellen de verschillende merken van het concern samen 449.000 werknemers. In een Duits kranteninterview benadrukte Martin Winterkorn, gedelegeerd bestuurder van Volkswagen, echter dat hij het personeelsbestand volgend jaar met meer dan 10 procent wil uitbreiden. Daarmee zou Volkswagen de eerste Europese autogroep zijn die meer dan een half miljoen medewerkers in dienst heeft. Bij dochterbedrijf Porsche had ook chief executive Matthias Müller gewag gemaakt van een stijging met 10 procent. Bij Audi maakte topman Rupert Stadler gewag van 10.000 extra banen tegen het einde van het decennium.


De Europese Commissie heeft duidelijke richtlijnen gelanceerd voor het gebruik van bodyscanners op de Europese luchthavens. Dat moet zorgen voor een grotere eenvormigheid op de luchthavens. Tot nu toe hanteren de Europese luchthavens heel uiteenlopende veiligheidsmaatregelen. De nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie moeten ook de rechten van de passagiers garanderen. Onder meer wordt bepaald dat de scanners de gemaakte beelden niet mogen opslaan, kopiëren of printen. Evenmin mogen ze de gezondheid van de passagiers in het gedrang brengen. Passagiers moeten ook steeds de mogelijkheid hebben om een andere vorm van controle te vragen.


Honderden politieagenten hebben het kamp van Occupy Oakland in de Amerikaanse deelstaat Californië ontmanteld. Daarbij werden verschillende demonstranten opgepakt. Volgens de overheid verliep de operatie zonder belangrijke incidenten, hoewel een aantal manifestanten gewag maakt van politiegeweld. Oakland staat bekend voor het hevige protest tegen de financiële wereld van Wall Street. Begin november werden er meer dan tachtig mensen opgepakt tijdens een betoging die uit de hand liep. Er vielen daarnaast acht gewonden tijdens confrontaties tussen betogers en de ordetroepen. De beweging tegen de banksector voert sinds half september actie in het financiële district van New York. De actie kreeg navolging op tal van andere plaatsen.


Wereldwijd dreigen tegen volgend jaar 23 miljoen mensen extra in de armoede te belanden als gevolg van een economische crisis in de rijke landen. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens de berekeningen van de instelling zou een recessie zware gevolgen hebben voor de armoede. Vooral in Afrika en Azië zouden volgens het rapport slachtoffers vallen. De instelling wijst er op dat de arme landen ook twee jaar geleden zwaar werden getroffen door een terugval in de wereldwijde handel. Omdat de vraag naar hun producten daalde, kenden hun inkomsten een zware terugval. Volgend jaar zouden de arme landen volgens het rapport mogelijk 27 miljard dollar extra steun moeten krijgen.


De holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett heeft sinds maart van dit jaar in het technologieconcern IBM een bedrag van 10,7 miljard geïnvesteerd. Dat heeft Buffett in een Amerikaans televisie-interview gezegd. Berkshire Hathaway zou daardoor een belang van 5,6 procent hebben opgebouwd in concern. Daarmee zou IBM de grootste investering in de technologiesector uit de geschiedenis van Berkshire Hathaway vormen. Buffett stond in het verleden relatief terughoudend tegen de sector, die volgens hem een grote volatiliteit kende en moeilijk toeliet om te voorspellen welke bedrijven dominante posities zouden kunnen innemen.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een congres van haar partij in Leipzig gepleit voor de invoering van minimumsalarissen die door de sociale partners in elke sector in Duitsland onderhandeld worden. Van een algemeen minimumloon wil Merkel echter niet weten. Na enkele weken van dispuut moeten de afgevaardigden van CDU zich tijdens het congres uitspreken over de eventuele invoering van een minimumloon. Duitsland heeft momenteel geen veralgemeend minimumloon, maar de sociale partners hebben de mogelijkheid om daarover afspraken te maken per regio en per sector. Bepaalde sectoren kennen echter geen minimumloon en bepaalde Duitse werknemers worden minder dan 5 euro bruto per uur betaald.


De industriële productie in de eurozone is in september met 2 procent gedaald tegenover de maand voordien. In de hele Europese Unie gaat het om een daling met 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Tijdens de maand augustus was in de eurozone nog een groei met 1,4 procent opgetekend tegenover de maand voordien. Eerder had Eurostat nog gewag gemaakt van een groei met 1,6 procent. Tegenover dezelfde maand vorig jaar werd in september in de eurozone nog een groei met 2,2 procent opgetekend. Dat is het laagste cijfer in twee jaar tijd. Voor de hele Europese Unie werd eveneens een groei met 2,2 procent opgetekend.


Bank of America verkoopt het grootste gedeelte van zijn belang in de China Construction Bank (CCB). Daarmee wil de Amerikaanse groep zijn financiële buffers verstevigen. De verkoop levert Bank of America naar eigen zeggen een boekwinst op van ongeveer 1,8 miljard dollar. In augustus kondigde de Amerikaanse bank al de verkoop aan van ongeveer de helft van zijn belang van 10 procent in de Chinese bankgroep. Met die transactie was een bedrag gemoeid van ongeveer 8,3 miljard dollar. Bank of America heeft nu nog 1 procent van de aandelen van de China Construction Bank in handen. De Amerikaanse groep staat onder druk om bedrijfsonderdelen af te stoten om te kunnen voldoen aan de strengere kapitaaleisen voor banken.


Meer Nieuws

Monday, November 14, 2011

Britse ondernemingen ver achter in robot-technologie

Britse voedingsbedrijven hebben vijf tot tien jaar tijd om over te schakelen op robot-technologie. Anders dreigt een onherroepelijke teloorgang. Dat heeft Mike Wilson, directeur van de Britse Automation Advisory Service, gezegd. Volgens Wilson hebben Britse voedingsbedrijven op het gebied van robot-technologie een belangrijke achterstand tegenover andere lidstaten van de Europese Unie, zoals Duitsland, Italië, Frankrijk en België. Er wordt opgemerkt dat Duitsland Europees marktleider is met 127 robots per 10.000 werknemers. Groot-Brittannië komt slechts aan 25 robots.

"Groot-Brittannië zet uitstekende prestaties neer voor de ontwikkeling van nieuwe producten," merkt Mike Wilson op. "Groot-Brittannië is ook goed in het ontwikkelen van verbeterde productie-processen, maar heeft een belangrijke achterstand opgelopen op het gebied van technologie-innovatie, zoals het inschakelen van robots." De oorzaak moet daarbij volgens Wilson vooral worden gezocht bij een denken op korte termijn en in een aantal gevallen ook een gebrek aan budgetten.

"In Duitsland, Zweden en andere landen wordt gedacht aan een return-on-investment op drie jaar tijd," voert Wilson aan. "In Groot-Brittannië wordt echter gemikt op zes maanden, ook al heeft de infrastructuur een levensduur van tien tot twaalf jaar." Er wordt in Groot-Brittannië een project opgezet om bedrijven te ondersteunen bij de invoering van automatisatie-processen. Daarbij wordt vooral gemikt op kleine en middelgrote ondernemingen, maar ook grotere concerns met een beperkte kennis en expertise op het gebied van automatisatie, komen daarvoor in aanmerking.

Labels:

Nieuwsgierigheid belangrijke eigenschap voor student

Nieuwsgierigheid is een goede eigenschap voor een student. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Edinburgh. De onderzoekers merken op dat nieuwsgierigheid een belangrijke pijler vormt van academische prestaties. Er wordt aan toegevoegd dat karaktertrekken zoals nieuwsgierigheid bijna even belangrijk zijn als intelligentie om te bepalen hoe succesvol een student op school zal zijn. Volgens de onderzoekers staat nieuwsgierigheid gelijk met een honger naar exploratie.

"Intelligentie is een belangrijke factor in het onderwijs, maar er zijn nog andere elementen die bepalend zijn voor het succes van opleiding," merkt onderzoeksleider Sophie von Stumm op. "Iedereen kent een briljant kind dat toch mislukt is op school, terwijl matige talenten door hard werken toch bleken te slagen. Plichtsbesef, zoals de neiging om naar de les te gaan en huiswerk te maken, is daarbij een belangrijke factor. Een individu met een groot plichtsbesef heeft een grotere kans om op school te slagen."

Von Stumm merkt op dat nieuwsgierige studenten boeken zullen lezen, naar het buitenland zullen reizen en verschillende voedingssoorten zullen uitproberen. "Al die elementen kunnen helpen om op school betere prestaties te leveren," merkt ze op. Volgens von Stumm heeft nieuwsgierigheid op de schoolprestaties een even grote impact als plichtsbesef. Wanneer beide elementen samen komen, is het effect volgens haar even groot als intelligentie. Er ligt volgens haar een grote mogelijkheid voor leerkrachten om nieuwsgierigheid te stimuleren.

Labels: ,

Kleuters beseffen gevaar van huiselijk geweld

Kleuters begrijpen het gevaar van huiselijk geweld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. De onderzoekers merken op dat kinderen van vier en vijf jaar heel goed kunnen antwoorden op uitspraken over het conflict tussen hun ouders. Naarmate kinderen vaker getuige zijn van partnerconflict, wordt de kans groter dat ze ook zichzelf bedreigd voelen. Ook blijkt dat meisjes vaker zichzelf de schuld van de conflicten geven dan jongens.

De onderzoekers merken op dat de interventies bij kinderen zich zouden moeten richten op de perceptie over de eigen betrokkenheid in het conflict en maatregelen die hen een groter gevoel van veiligheid zouden kunnen bezorgen. De onderzoekers merken verder op dat de ondervraagde vrouwen gemiddeld gewag maken van 88 gevallen van psychologische agressie, 50 gevallen van fysiek geweld en 24 gevallen van seksuele agressie per jaar.

"Het fysiek geweld leidde bovendien tot gemiddeld 14 verwondingen," merken de onderzoekers op. Er wordt aan toegevoegd dat 82 procent van de respondenten gewag maakt van minstens één verwonding per jaar door huiselijk geweld. Bovendien stelden de onderzoekers vast dat jonge moeders vaker gewag maken van geweld in het algemeen. Ook bleken er bij de slachtoffers hoge niveaus van depressies te worden opgetekend.

Labels:

Ook Aziatische consument probeert te besparen op uitgaven

De omzet van consumptiegoederen in de regio Asia-Pacific hebben tijdens het tweede kwartaal nog wel een groei gekend van 14,3 procent, maar vele consumenten schakelen over op nieuwe winkelgewoontes in een poging om geld te sparen. Daarbij wordt gezocht naar een meerwaarde die niet prijsgebonden is. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Nielsen. Opgemerkt wordt dat de vier kwartalen voordien een constant groeiritme van ongeveer 12 procent werd opgetekend.

"Consumenten worden bij nagenoeg alle retailers met eenzelfde prijsniveau geconfronteerd en proberen hun winkelervaring te maximaliseren door andere factoren die een bijkomende waarde te bieden hebben," voeren de onderzoekers aan. Nielsen voegt er aan toe dat 59 procent van de consument waarde als een belangrijke factor bestempelen in hun keuzes over retailers en aankopen. Op de tweede plaats staat de locatie van de retailer met 57 procent, gevolgd door beschikbaarheid van de producten (50 procent) en een gevarieerd assortiment (48 procent).

Er wordt opgemerkt dat het prijsniveau in Indonesië (69 procent) en Maleisië (63 procent) als belangrijkste factor naar voor werd geschoven. Daarentegen is de beschikbaarheid van de producten de belangrijkste factor in Australië (60 procent) en Nieuw-Zeeland (55 procent). Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent van de respondenten producten met kortingen koopt. Het hoogste niveau wordt opgetekend in Maleisië (78 procent), gevolgd door Nieuw-Zeeland en Vietnam (74 procent).

Labels: ,

Fastfood-restaurants bereiken piek bij gemiddeld inkomen

Fastfood-restaurants worden populairder naarmate het gezinsinkomen van een laag tot een middelmatig niveau stijgt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of California bij het klantenbestand van Amerikaanse fastfood-restaurants. Er wordt opgemerkt dat het bezoek aan fastfood-restaurants een piek realiseert bij een jaarinkomen van 60.000 dollar. Daarna neemt het bezoek echter opnieuw terug af. Bij de zogenaamde fullservice-restaurants blijft het bezoek daarentegen toenemen naargelang ook het inkomen blijft stijgen.

De onderzoekers merken op dat de resultaten van de studie aanwijzen dat de link tussen obesitas bij de armere bevolkingsklasse en fastfood moet gerelativeerd worden. "De aanwezigheid van dat verband kan niet worden ontkend, maar dat kan niet volledig worden geweten aan de restaurantkeuze," merkt onderzoeksleider Paul Leigh, professor openbare gezondheid aan de University of California, op. "Fastfood vormt de populairste restaurant-sector bij de middenklasse, die veel minder gevoelig is voor obesitas."

Leigh voegt er aan toe dat de fastfood-restaurants de middenklasse vooral aantrekt door locaties langs verkeersaders in gebieden met een gemiddeld inkomen en een productaanbod dat een groot gedeelte van de bevolking aanspreekt. "Lage prijzen, gebruiksgemak en gratis speelgoed spreken ook de middenklasse, vooral wanneer het om budgetbewuste consumenten gaat, bijzonder veel aan," stipt de onderzoeker aan. Uit het onderzoek blijkt dat ook rokers een voorkeur hebben voor fastfood-restaurants.

Fullservice-restaurants spreken daarentegen consumenten aan met een hoger inkomen. Mannen en mensen met een drukke werkagenda hebben de neiging om in het algemeen meer op restaurant te gaan.

Labels: ,