Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 15, 2011

Jacht plaatselijke dorpelingen bedreiging voor orang oetan

Dorpelingen op het Indonesische gedeelte van Borneo doden minstens 750 orang oetans per jaar. Een aantal dieren worden gedood om de oogsten te beschermen, terwijl andere gejaagd worden om hun vlees. Dat blijkt uit een rapport van een groep natuurorganisaties, waaronder Nature Convervancy, het World Wildlife Fund en de Association of Indonesian Primate Experts and Observers. Die praktijken zijn volgens de onderzoekers een groter gevaar voor het voortbestaan van de soort dan eerder was gedacht.

De dorpelingen op Borneo jagen vaak op orang oetans om hun oogsten te beschermen. Indonesiƫ, waar ongeveer 90 procent van de totale wildpopulatie van orang oetans leeft, was minder dan vijftig jaar geleden volledig bedekt met regenwouden, maar de helft daarvan is inmiddels gerooid voor timmerhout, pulp en papier en meer recent palmolie-plantages. Dat heeft ertoe geresulteerd dat de resterende 60.000 orang oetans in een versnipperde, gedegradeerde biotoop moeten leven en daardoor vaak in conflict komen met mensen.

"Het onderzoek wijst echter ook uit dat de orang oetans ook diep in het regenwoud worden gejaagd," merken de onderzoekers op. De wetenschappers zeggen verbaasd te zijn dat de helft van de ondervraagde dorpelingen toegaf de orang oetans te jagen en op te eten. In een aantal gevallen werd het vlees gegeten nadat de dieren waren gedood omdat ze het landbouwgebied waren binnen gedrongen, maar ook werd er rechtstreeks voor voeding gejaagd. Er wordt wel opgemerkt dat geen enkele respondent gewag maakte van een systematische jacht.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home