Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 15, 2011

Nieuwsoverzicht

Voortaan mogen in de Europese Unie enkel nog sigaretten worden verkocht die vanzelf uitdoven. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Op die manier wordt gehoopt het aantal sigarettenbranden gevoelig terug te dringen en jaarlijks tot vijfhonderd levens in Europa te redden. Concreet werken zelfdovende sigaretten met twee ringen van dikker papier, die de luchttoevoer naar de tabak beperkt en daarmee ook de toevoer van zuurstof voor de brandende sigaret terugdringt. Daardoor blijft de sigaret minder lang branden, waardoor het risico beperkt zou blijven dat meubels, beddengoed of andere materialen vuur zouden kunnen vatten. Jaarlijks zouden sigaretten in Europa 30.000 branden veroorzaken. Daarbij vallen duizend doden en vierduizend gewonden.


De Europese Unie zal ook de volgende twee jaar nog voedselhulp voor armen financieren. Dat hebben de ministers van landbouw van de lidstaten van de Europese Unie beslist. Daarmee wordt een oplossing gevonden voor een aanslepend dossier dat maandenlang geblokkeerd zat en waardoor onder meer de voedselbanken in problemen dreigden te komen. De Europese hulp vormt een onderdeel van het algemene landbouwbeleid en bestaat volgend jaar een kwarteeuw. In totaal heeft het programma een budget van 0,5 miljard euro. Dat moet duizenden vrijwilligersorganisatie toelaten om jaarlijks 400.000 ton voedselhulp te verstrekken aan achttien miljoen kansarmen in twintig landen. Tegenstanders vinden voedselhulp geen taak voor de Europese Unie.


Dominique Strauss-Kahn en zijn echtgenote Anne Sinclair hebben aan hun advocaten opdracht gegeven om bij het gerecht klacht in te dienen tegen mediaberichten die een inbreuk op hun privéleven zouden plegen. De procedures tegen Strauss-Kahn rond de beschuldiging van verkrachting van een kamermeisje in New York zijn stopgezet en ook een klacht van een Franse schrijfster is geseponeerd. Maar de jongste tijd wordt Strauss-Kahn ook genoemd in een prostitutieschandaal in Rijsel. Ook zou volgens bepaalde media zijn huwelijk met Anne Sinclair op springen staan. De advocaten van het echtpaar hekelen het feit dat de pers op basis van anonieme bronnen speculaties zou lanceren over de intenties of gemoedstoestand van hun cliënten.


Josef Ackermann is geen kandidaat om in mei volgend jaar voorzitter van de raad van bestuur van Deutsche Bank te worden. Ackermann, op dit ogenblik chief executive van Deutsche Bank, heeft zijn kandidatuur onverwacht ingetrokken. In plaats van Ackermann zal Paul Achleitner, topman van verzekeraar Allianz, als kandidaat-voorzitter naar voor worden geschoven. De aanstelling van Ackermann zou niet in overeenstemming zijn geweest met de Duitse code voor behoorlijk bedrijfsbestuur. Daarin wordt bepaald dat een chief executive een wachtperiode van twee jaar moet respecteren vooraleer over te stappen naar de raad van bestuur. Alleen mits een uitdrukkelijke toestemming van minstens 25 procent van de aandeelaanhouders kan van die regel worden afgeweken.


De Japanse economie heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar opnieuw een groei gekend met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee kon een einde gemaakt worden aan een periode van negen maanden recessie. Daarmee was Japan in het derde kwartaal de sterkste groeier onder de grote industrielanden. Japan dankt de verbetering van de situatie aan een stijgende uitvoer en een toenemende binnenlandse consumptie. De consumentenbestedingen waren na de aardbeving en tsunami van maart dit jaar tot een dieptepunt gezakt. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd Japan nog geconfronteerd met een inkrimping van de economie met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.


De Italiaanse grootbank UniCredit heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 10,6 miljard euro. Het verlies is vooral te wijten aan 8,7 miljard euro afschrijvingen op overnames in Oost-Europa. De bank maakte ook bekend door de uitgifte van aandelen 7 miljard euro tot 7,5 miljard euro aan kapitaal te willen ophalen. De uitgifte zal worden gebruikt om het kernkapitaal van de bank te versterken, zodat kan worden voldaan aan de nieuwe Europese bankenregels. Ook werd bekend gemaakt dat tegen het midden van het decennium 5.200 banen zullen worden geschrapt. Tevens wil UniCredit zijn handelsafdeling in Londen sluiten. De Italiaanse bank stelde verder dit jaar geen dividend te zullen uitkeren.


De Japanse K-Computer behoudt zijn eerste plaats op de lijst van de krachtigste supercomputers ter wereld. De K-Computer, actief in het Riken Instituut voor Computerwetenschap in Kobe, kent een rekensnelheid van 10,51 petaflops. Ook een half jaar geleden stond de K-Computer op de eerste plaats, maar toen was de machine nog niet volledig operationeel. De computer wordt ingeschakeld bij natuurkundig en chemisch onderzoek. Op de tweede plaats staat de Chinese Tianhe-1A met een snelheid van 2,57 petaflops. Eén jaar geleden stond de Tianhe-A1 nog op de eerste plaats. De derde plaats is voor de Jaguar-computer van het Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee. De Amerikaanse computer haalt een snelheid van 1,75 petaflops.


De Duitse autogroep Volkswagen verwacht volgend jaar meer dan 500.000 medewerkers in dienst te zullen hebben. Op dit ogenblik tellen de verschillende merken van het concern samen 449.000 werknemers. In een Duits kranteninterview benadrukte Martin Winterkorn, gedelegeerd bestuurder van Volkswagen, echter dat hij het personeelsbestand volgend jaar met meer dan 10 procent wil uitbreiden. Daarmee zou Volkswagen de eerste Europese autogroep zijn die meer dan een half miljoen medewerkers in dienst heeft. Bij dochterbedrijf Porsche had ook chief executive Matthias Müller gewag gemaakt van een stijging met 10 procent. Bij Audi maakte topman Rupert Stadler gewag van 10.000 extra banen tegen het einde van het decennium.


De Europese Commissie heeft duidelijke richtlijnen gelanceerd voor het gebruik van bodyscanners op de Europese luchthavens. Dat moet zorgen voor een grotere eenvormigheid op de luchthavens. Tot nu toe hanteren de Europese luchthavens heel uiteenlopende veiligheidsmaatregelen. De nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie moeten ook de rechten van de passagiers garanderen. Onder meer wordt bepaald dat de scanners de gemaakte beelden niet mogen opslaan, kopiëren of printen. Evenmin mogen ze de gezondheid van de passagiers in het gedrang brengen. Passagiers moeten ook steeds de mogelijkheid hebben om een andere vorm van controle te vragen.


Honderden politieagenten hebben het kamp van Occupy Oakland in de Amerikaanse deelstaat Californië ontmanteld. Daarbij werden verschillende demonstranten opgepakt. Volgens de overheid verliep de operatie zonder belangrijke incidenten, hoewel een aantal manifestanten gewag maakt van politiegeweld. Oakland staat bekend voor het hevige protest tegen de financiële wereld van Wall Street. Begin november werden er meer dan tachtig mensen opgepakt tijdens een betoging die uit de hand liep. Er vielen daarnaast acht gewonden tijdens confrontaties tussen betogers en de ordetroepen. De beweging tegen de banksector voert sinds half september actie in het financiële district van New York. De actie kreeg navolging op tal van andere plaatsen.


Wereldwijd dreigen tegen volgend jaar 23 miljoen mensen extra in de armoede te belanden als gevolg van een economische crisis in de rijke landen. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens de berekeningen van de instelling zou een recessie zware gevolgen hebben voor de armoede. Vooral in Afrika en Azië zouden volgens het rapport slachtoffers vallen. De instelling wijst er op dat de arme landen ook twee jaar geleden zwaar werden getroffen door een terugval in de wereldwijde handel. Omdat de vraag naar hun producten daalde, kenden hun inkomsten een zware terugval. Volgend jaar zouden de arme landen volgens het rapport mogelijk 27 miljard dollar extra steun moeten krijgen.


De holding Berkshire Hathaway van belegger Warren Buffett heeft sinds maart van dit jaar in het technologieconcern IBM een bedrag van 10,7 miljard geïnvesteerd. Dat heeft Buffett in een Amerikaans televisie-interview gezegd. Berkshire Hathaway zou daardoor een belang van 5,6 procent hebben opgebouwd in concern. Daarmee zou IBM de grootste investering in de technologiesector uit de geschiedenis van Berkshire Hathaway vormen. Buffett stond in het verleden relatief terughoudend tegen de sector, die volgens hem een grote volatiliteit kende en moeilijk toeliet om te voorspellen welke bedrijven dominante posities zouden kunnen innemen.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens een congres van haar partij in Leipzig gepleit voor de invoering van minimumsalarissen die door de sociale partners in elke sector in Duitsland onderhandeld worden. Van een algemeen minimumloon wil Merkel echter niet weten. Na enkele weken van dispuut moeten de afgevaardigden van CDU zich tijdens het congres uitspreken over de eventuele invoering van een minimumloon. Duitsland heeft momenteel geen veralgemeend minimumloon, maar de sociale partners hebben de mogelijkheid om daarover afspraken te maken per regio en per sector. Bepaalde sectoren kennen echter geen minimumloon en bepaalde Duitse werknemers worden minder dan 5 euro bruto per uur betaald.


De industriële productie in de eurozone is in september met 2 procent gedaald tegenover de maand voordien. In de hele Europese Unie gaat het om een daling met 1,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Tijdens de maand augustus was in de eurozone nog een groei met 1,4 procent opgetekend tegenover de maand voordien. Eerder had Eurostat nog gewag gemaakt van een groei met 1,6 procent. Tegenover dezelfde maand vorig jaar werd in september in de eurozone nog een groei met 2,2 procent opgetekend. Dat is het laagste cijfer in twee jaar tijd. Voor de hele Europese Unie werd eveneens een groei met 2,2 procent opgetekend.


Bank of America verkoopt het grootste gedeelte van zijn belang in de China Construction Bank (CCB). Daarmee wil de Amerikaanse groep zijn financiële buffers verstevigen. De verkoop levert Bank of America naar eigen zeggen een boekwinst op van ongeveer 1,8 miljard dollar. In augustus kondigde de Amerikaanse bank al de verkoop aan van ongeveer de helft van zijn belang van 10 procent in de Chinese bankgroep. Met die transactie was een bedrag gemoeid van ongeveer 8,3 miljard dollar. Bank of America heeft nu nog 1 procent van de aandelen van de China Construction Bank in handen. De Amerikaanse groep staat onder druk om bedrijfsonderdelen af te stoten om te kunnen voldoen aan de strengere kapitaaleisen voor banken.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home