Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 14, 2011

Nieuwsoverzicht

Er zijn drie kandidaten om de Duitse winkelketen Kaufhof over te nemen. Dat heeft Eckhard Cordes, topman van het moederbedrijf Metro, gezegd. Volgens Cordes zal de transactie echter wellicht niet voor het einde van dit jaar kunnen worden afgerond. Hij stelde dat de biedingen worden onderzocht, maar er zouden nog geen onderhandelingen zijn aangeknoopt. Naast de Oostenrijkse vastgoedholding Signa en een consortium rond Wolfgang Urban, gewezen topman van KarstadtQuelle, zou ook Nicolas Berggruen, eigenaar van Karstadt interesse hebben. Vooral de aanwezigheid van die rechtstreekse concurrent zou de overnamegesprekken kunnen bemoeilijken. Berggruen zou daarvoor immers toegang moeten krijgen tot de boekhouding van Kaufhof.


Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft op de luchtvaartshow in Dubai een bestelling ondertekend voor vijftig vliegtuigen van het type B777-ER van Boeing. Met het order zou een bedrag zijn gemoeid van 18 miljard dollar. Dat is het grootste order dat de Amerikaanse constructeur ooit heeft ontvangen. Daarnaast heeft Emirates ook een koopoptie op twintig toestellen van het type B777-300 genomen. Inclusief de opties komt de waarde van het order uit op 26 miljard dollar. Emirates, de grootste luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten, heeft al 95 exemplaren van de Boeing B777 in actieve dienst en is daarmee de belangrijkste afnemer van het tweemotorige langeafstandsvliegtuig. Emirates heeft in totaal een vloot van 160 vliegtuigen.


In Nederland is 32 procent van de bevolking voorstander van een eventuele terugkeer van de gulden. Dat is gebleken uit een enquête van de Nederlandse opiniepeiler Maurice De Hond. Ook blijkt dat 43 procent van de Nederlanders zich zou kunnen vinden in een referendum over het inruilen van de euro voor de gulden, zoals door de Partij voor Vrijheid (PVV) van de rechtse politicus Geert Wilders wordt gevraagd. Bij de supporters van Wilders is 83 procent voorstander van een volksraadpleging. De opiniepeiler merkt verder op dat 47 procent van de Nederlanders eventueel steun zou verlenen aan een afzonderlijke munt voor de economische sterkere landen van Noord-Europa.


Het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) heeft ontkend bij zijn recente veiling van tienjarige obligaties eigen leningen te hebben aangekocht. Bij die veiling zou het Europese noodfonds volgens een aantal bronnen voor meer dan 100 miljoen euro aan eigen leningen hebben gekocht om een tegenvallende vraag te compenseren. De veiling leverde in totaal een bedrag van 3 miljard euro op. Volgens het Europese fonds was het bescheiden volume van de obligatieveiling het gevolg van de turbulentie op de financiële markten. Klaus Regling, directeur van het fonds, merkte eerder al op dat het door de onrustige markten moeilijker is geworden om de portefeuille op te krikken tot de beoogde 1.000 miljard euro.


Het einde voor het autobedrijf Swedish Automobile (Swan) lijkt nabij. Dat hebben woordvoerders van de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gezegd na de buitengewone aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Ook de verkoop van de merken Saab en Spyker zal de aandeelhouders volgens hen weinig baat brengen. De opbrengsten van de verkoop van Saab en Spyker zijn volgens hen niet genoeg om de schuldeisers te betalen, waardoor er uiteraard niets zou overblijven voor de aandeelhouders. Als de verkoop van Saab niet zou doorgaan, zou anderzijds een faillissement van Swedish Automobile onvermijdelijk worden. Ook een doorstart met sportwagenfabrikant Spyker zou volgens de aandeelhouders weinig hoop kunnen brengen.


Een Russische rechter heeft twee miljardenclaims tegen het Britse olieconcern British Petroleum verworpen. De zaken waren aangespannen door Renova, een consortium van minderheidsaandeelhouders van het Russische samenwerkingsverband TNK-BP vanwege de mislukte poging van de Britse groep om een joint venture aan te gaan met het Russische olieconcern Rosneft. In totaal werd een bedrag van 13 miljard dollar geëist van British Petroleum en 2,8 miljard dollar van twee directeuren van het Britse concern die in het bestuur van TNK-BP zetelen. Renova en British Petroleum hadden in TNK-BP elk een belang van 50 procent, maar Renova stelde dat de Britse groep de belangen van de joint-venture schaadde door extern een samenwerking te zoeken met de Russische groep Rosneft.


De Indiase luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines verkeert in grote moeilijkheden. Het bedrijf stapelt de verliezen op en heeft bijna geen geld meer om zijn rekeningen te betalen. Kingfisher moest eerder deze maand op één week tijd meer dan honderd vluchten annuleren wegens een tekort aan piloten. Een grote groep piloten zou zich immers ziek hebben gemeld omdat ze hun salaris voor de maand oktober nog niet hadden ontvangen. Sanjay Aggarwal, topman van Kingfisher, heeft echter benadrukt dat de levensvatbaarheid van het verlieslatende luchtvaartbedrijf niet in het geding is. Kingfisher heeft een schuldenlast van 1,3 miljard dollar. De raad van bestuur van de maatschappij zou dat bedrag proberen te halveren.


Oliemaatschappij Shell heeft een overeenkomst getekend met het Maleisische staatsolieconcern Petronas om de productie van olievelden voor de kust van het eiland Borneo op te drijven. De bedrijven tekenden twee contracten voor een gezamenlijke productie met een looptijd van dertig jaar. Het gaat om olievelden in de Baram-delta voor de kust van de deelstaat Sarawak en het kustgebied voor de noordelijker gelegen deelstaat Sabah op Borneo. Shell en Petronas hopen 50 procent van de aanwezige voorraden te kunnen exploiteren. Eerder was gewag gemaakt van 36 procent. Daardoor zou de productie met ongeveer 100.000 vaten kunnen worden opgedreven. Daarbij zou gebruik gemaakt worden van verbeterde extractietechnologieën.


De Britse vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce heeft een uitstekend derde kwartaal achter de rug. Dat heeft het Britse concern bekend gemaakt, zonder concrete cijfers te melden. John Rishton, topman van Rolls-Royce, verklaarde daarbij dat het concern nog steeds verwacht het lopende jaar met een winstgroei te kunnen afsluiten. Het bedrijf zegt een bemoedigende orderstroom op te tekenen van een brede waaier klanten. Er wordt onder meer benadrukt dat Rolls-Royce toegang heeft tot regio's waar nog altijd een belangrijke economische groei wordt verwezenlijkt. Het bedrijf verwijst verder ook naar de lancering van de Dreamliner, het nieuwe vliegtuig van Boeing dat gebruik maakt van de Trent-motoren van Rolls-Royce.


Het Nederlandse concern Telegraaf Media Groep (TMG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 22,5 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 7,3 miljoen euro. Die groei is in belangrijke mate te danken aan de participatie in het Duitse mediaconcern ProSiebenSat1, dat de Nederlandse groep 18,2 miljoen euro meer opleverde dan vorig jaar. De omzet van Telegraaf Media Groep steeg met 1,1 procent tot 141 miljoen euro. De Nederlandse mediagroep zegt te verwachten dat de winstmarges over het hele jaar duidelijk lager zullen liggen dan vorig jaar. Het bedrijf maakte verder bekend dat bij de divisie huis-aan-huisbladen 85 voltijdse banen zullen worden geschrapt.


Het internetbedrijf Yahoo heeft overeenkomsten getekend met een aantal investeringsmaatschappijen over de mogelijke verkoop van belangen tot 20 procent. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het zou onder meer gaan om de investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Texas Pacific Group (TPG). Zij zouden geheimhoudingsclausules hebben getekend met Yahoo en mogelijk willen optrekken Jerry Yang en David Filo, de mede-oprichters van Yahoo die samen 9,5 procent van de aandelen van het bedrijf bezitten. Ook andere investeringsmaatschappijen zoals Blackstone Group, Bain Capital en Providence zouden interesse hebben in een overname van Yahoo. Eerder werd nog gemeld dat Google samen met twee investeringsmaatschappijen zou werken aan een overnamebod.


Diamantproducent De Beers heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een productie van 9,305 miljoen karaat gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft moederbedrijf Anglo American gemeld. De groei is naar eigen zeggen te danken aan een een grotere productiviteit en een grotere variatie in de ontginning, ondanks vakbondsacties in Zuid-Afrika en Namibië. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werd een productieniveau gehaald van 24,839 miljoen karaat. Dat betekent een stijging met 1,5 procent tegenover de eerste drie kwartalen van vorig jaar. In totaal werd vorig jaar een productieniveau gehaald van 32,997 miljoen karaat.


Het Duitse energiebedrijf RWE heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 174 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 594 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar werd een daling met 46 procent tot 1,42 miljard euro opgetekend. Die terugval is naar eigen zeggen te wijten aan het besluit van de Duitse overheid om de sluiting van de kerncentrales versneld door te voeren. RWE zegt verder dat de geplande kapitaalversterking uitgesteld wordt vanwege de volatiliteit op de financiele markten. Wel boekte het bedrijf vooruitgang in de pogingen gascontracten met het Russische Gazprom te heronderhandelen.


Stevia, een plant uit Latijns-Amerika die als zoetmiddel wordt gebruikt, is voortaan in de Europese Unie officieel toegelaten. De plant wordt in Latijns-Amerika al eeuwen gebruikt als zoetmiddel. In Europa was het product echter nog niet toegelaten. Frankrijk liet het gebruik van het product sinds een jaar wel toe. Stevia heeft wel een hogere kostprijs, maar is vooral populair bij bio-liefhebbers. Het Europese verbod werd al langere tijd omzeild, onder meer door bestellingen op het internet. Ook werd gemeld dat enkel gebruik werd gemaakt van stevia-extracten. Stevia-thee was namelijk niet verboden. Ook in Zwitserland was het gebruik van stevia al sinds drie jaar toegelaten.


Het Amerikaanse concern Cisco Systems, de grootste fabrikant van netwerkapparatuur ter wereld, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 1,8 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekent een daling met 7,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 4,7 procent tot 11,3 miljard dollar. Er wordt opgemerkt dat vooral reorganisatiekosten op de resultaten van het concern wegen. Daarmee hebben de reorganisatiekosten vier kwartalen op rij een negatieve impact gehad op de resultaten van het Amerikaanse concern. John Chambers, topman van Cisco, merkt op dat het grootste gedeelte van de reorganisatie nu achter de rug is en het concern zich kan toespitsen op de uitwerking van zijn strategie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home