Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, November 13, 2011

Binnenlandse situatie doorslaggevend voor Russische banken

Het ratingbureau Moody's stelt dat de kredietwaardigheid van de Russische banksector mogelijk naar beneden zal moeten worden bijgesteld. Daarbij wordt vooral gewezen naar een mogelijke besmetting door problemen in de rest van de wereld. Anderen stellen echter dat de Russische banksector op dit ogenblik veel beter gewapend is tegen een crisis dan drie jaar geleden en de toekomst vooral zal worden bepaald door beslissingen en gebeurtenissen op de lokale markt.

"Moody's verwijst voor zijn waarschuwing naar de slechte prestaties van de wereldeconomie, in combinatie met de negatieve gevolgen van de Europese schuldencrisis, een inkrimping van de liquiditeit, de trage groei van de kredietverlening en de druk op de kwaliteit van de activa," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Het ratingbureau merkt op dat de Russische banken zijn blootgesteld aan een besmetting door de wereldwijd markten, het lage vertrouwen van de deposanten, een slechte bedrijfsvoering en wettelijke tekortkomingen."

Andere experts merken echter op dat het Russische banksysteem in een veel sterkere positie verkeren dan drie jaar geleden. "De banken zijn veel rustiger," voert Anatoly Aksakov, voorzitter van de Russische vereniging van regionale banken, aan. "Er is de voorbije jaren de nodige expertise opgebouwd en de sector is klaar om eventuele problemen aan te pakken." Volgens Richard Hainsworth, directeur van het onafhankelijke ratingbureau RusRating, zullen de banken niet door de wereldwijde recessie, maar mogelijk door binnenlandse Russische beslissingen eventueel worden getroffen.

"Ook drie jaar geleden werden de problemen niet veroorzaakt door de mondiale gebeurtenissen, maar wel door de korte oorlog met Georgiƫ," aldus Hainsworth. "Ook vandaag zullen binnenlandse beslissingen van doorslaggevend belang zijn. Er is een probleem in de wereld, maar dat zal geen invloed hebben op Rusland, tenzij Rusland die onzekerheid zou katalyseren."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home