Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse senatoren hebben het pakket besparingen goedgekeurd dat aan Europa was beloofd. De maatregelen moeten het mogelijk maken de overheidsschuld te verminderen en de economische groei aan te zwengelen. Het pakket moet nu nog worden voorgelegd aan de volksvertegenwoordigers. Wanneer de maatregelen ook daar worden goedgekeurd, zou de Italiaanse premier Silvio Berlusconi aftreden. De Partito Democratico en de centrum-rechtse oppositie Terzo Polo was wel aanwezig in de aula, maar namen niet deel aan de stemming. De besparingen hebben onder meer betrekking op de verkoop van overheidsactiva, de hervorming van de beroepgsgilden, de verhoging van de pensioenleeftijd, administratieve vereenvoudiging en maatregelen voor tewerkstelling van jongeren en vrouwen.


De financiële verantwoordelijken van de Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) dringen er bij de Europese leiders op aan meer inspanningen te doen om de schuldencrisis op te lossen. Daarbij mag Europa niet schromen grootschalige financiële hulp in te zetten teneinde de markten te overtuigen. Na afloop van een Apec-vergadering in Honolulu verklaarde Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van financiën dat de euroregio een reddingsplan moet uitdokteren met de snelheid die de markten vereisen en met voldoende kracht om het vertrouwen te herstellen. De Europese crisis is volgens Geithner de centrale uitdaging voor de groei van de wereldeconomie. Cesar Purisima, minister van financiën van de Filipijnen, meent dat Europa de financiële crisis niet krachtdadig genoeg bestrijdt.


In Nederland heeft de Partij voor de Vrijheid (PVV) van de rechtse politicus Geert Wilders een internationaal bureau aangesteld om de opportuniteit naar een terugkeer van de gulden te onderzoeken. Het bureau moet uitmaken of een vertrek uit de eurozone op langere termijn economische beter uitdraait voor Nederland. Indien de resultaten van het onderzoek positief zijn, wil Wilders een referendum houden over het vertrek van Nederland uit de eurozone. Wilders zegt dat de Nederlandse bevolking door de regering bang wordt gemaakt voor een vertrek uit de eurozone, dat volgens het kabinet zware financiële gevolgen zou kunnen hebben. Het is volgens Wilders echter niet zeker dat die woorden met de realiteit stroken.


Het Duitse chemiebedrijf Lanxess heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Lanxess zegt daarmee de grootste kwartaalomzet uit zijn geschiedenis gerealiseerd te hebben. De bedrijfskasstroom steeg met 27 procent tot 311 miljoen euro. Lanxess dankt die sterke groei naar eigen zeggen aan een aanhoudend sterke vraag naar synthetisch rubber en hoogwaardige kunststoffen. Lanxess besliste dan ook om het budget voor een extra bonus voor het personeel met 20 procent op te trekken tot 100 miljoen euro. Het pakket wordt verdeeld tussen alle personeelsleden die participeren in een systeem met variabele beloning.


Het milieubedrijf Veolia Environnement heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,25 miljard euro. Dat betekent een daling met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 3,7 procent tot 23,96 miljard euro. Vooral de activiteiten in het zuiden van Europa werden tijdens de voorbije periode zwaar getroffen, maar dat geldt ook voor de wateractiviteiten in Frankrijk. In het algemeen vreest de groep dat de vertraging van de economische activiteit, die sinds augustus heel Europa in zijn greep heeft, gevolgen heeft voor de hoeveelheden afval die worden voortgebracht en die de basis vormen voor de activiteiten van het milieubedrijf.


De Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut heeft tijdens het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 259 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 284,9 miljoen dollar. Tegenover het jaar voordien werd een winstgroei met 9 procent opgetekend. De omzet steeg met 0,7 procent tot 4,5 miljard frank. De groei werd naar eigen zeggen gedragen door een grotere vraag naar speciale producten. Dochtermerk Gourmet liet bijzonder sterke prestaties optekenen in Asia-Pacific en Europa. Het verkochte volume steeg met 7,2 procent tot 1,3 miljoen ton. Barry Callebaut verwacht dat de wereldwijde snoepgoedmarkt volgend jaar slechts met 1 procent tot 2 procent zal aantrekken.


De rente op tienjarige Sloveense staatsobligaties is opgelopen tot 7 procent. De Sloveense minister van financiën Franc Krizanic benadrukte echter dat het land geen financieringsproblemen heeft. Volgens een bestuurder van de Sloveense centrale bank is de stijging gedeeltelijk te wijten aan de crisis in buurland Italië. Experts gaan er in de regel van uit dat een rendementsniveau op staatspapier boven de 6 procent op de lange termijn onhoudbaar is voor landen waarvan de economie traag groeit. Eerder moesten Griekenland, Ierland en Portugal aankloppen bij de Europese Unie voor hulp toen hun rente dat niveau benaderde. In september kwam in Slovenië de centrumlinkse regering van premier Borut Pahor ten val. In december zijn er vervroegde verkiezingen.


De foutieve berichtgeving van het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's over een verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk is een bijzonder ernstig incident. Dat heeft Europees Commissaris voor de interne markt Michel Barnier gezegd. Het ratingbureau had in een bericht aan een aantal klanten gemeld dat Frankrijk niet langer van de hoogste kredietwaardigheid kon genieten. Het foutieve bericht werd weliswaar snel herroepen en Standard & Poor's stelde dat het probleem was veroorzaakt door een technische fout, maar inmiddels was er op de financiële markten al heftig gereageerd. De Europese Commissie brengt binnenkort nieuwe regels voor ratingbureaus naar buiten.


Het Spaanse telecom-concern Telefonica heeft tijdens de eerste negen maanden een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard euro. Dat betekent een daling met 69,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5,4 procent naar 46,7 miljard euro. De terugval van de winst is volgens het bedrijf te wijten aan belangrijke herstructureringskosten in Spanje. Het bedrijf moest immers 2,7 miljard euro betalen voor een sanering, waarbij 6.500 worden geschrapt om op lange termijn concurrentiëler te kunnen worden. De omzetgroei was te danken aan de verdere uitbreiding in Latijns-Amerika, dat inmiddels 46 procent van de omzet van het Spaanse bedrijf vertegenwoordigt. De omzet in Latijns-Amerika steeg met 18 procent.


De groei van de Spaanse economie is tijdens het derde trimester van dit jaar compleet stilgevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek. Tegenover het tweede kwartaal werd er geen economische groei meer opgetekend. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een groei met 0,8 procent opgetekend. Dat blijft echter ver verwijderd van de groei met 1,3 procent die door de regering voor dit jaar werd vooropgesteld. De Spaanse nationale bank verwacht dat de economie dit jaar een groei met 0,8 procent zal realiseren. Enkel de uitvoer en het toerisme laten nog een relatief gezonde groei optekenen. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar kende de Spaanse economie nog een groei met 0,2 procent.


De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 258 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar boekte Allianz, het grootste verzekeringsconcern van Europa, nog een winst van 1,3 miljard euro. De winst werd gedrukt door bijzondere afschrijvingsposten van in totaal 931 miljoen euro, vooral gerelateerd aan verliezen op beleggingen in Grieks staatspapier. Ook andere beleggingsverliezen in de financiële sector drukten op de resultaten. De omzet van de verzekeraar daalde met 1,8 procent tot 24,1 miljard euro. Door de tegenvallers van de voorbije periode zal de jaarwinst volgens Allianz gevoelig lager liggen dan vorig jaar.


Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney Company heeft tijdens zijn voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 4,8 miljard euro. Dat betekent een stijging met ruim 20 procent tegenover het vorige boekjaar. De omzet steeg met 7 procent tot bijna 41 miljard dollar. Walt Disney zegt dat zowel winst als omzet een nieuwe recordhoogte hebben bereikt. Die recordresultaten bewijzen volgens topman Robert Iger de sterkte van de merken en activiteiten van het concern. Er wordt opgemerkt dat zowel de televisie-activiteiten als de themaparken een belangrijke groei lieten optekenen. Ook de verkoop van Disney-producten kenden een toename. Alleen bij de filmstudio werd een terugval van de winst en de omzet geregistreerd.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft telefonische gesprekken gevoerd met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Dat heeft het Witte Huis bekend gemaakt. Tijdens het gesprek met Napolitano zou Obama benadrukt hebben dat hij vertrouwen heeft in het leiderschap van de Italiaanse president om een overgangsregering tot stand te brengen die een offensief hervormingsprogramma zal uitvoeren en het vertrouwen van de markten zal herstellen. In de gesprekken met Sarkozy en Merkel werd volgens het bericht het nauwe overleg over de Europese financiële crisis verder gezet. Meer details werden niet vrijgegeven.


De Amerikaanse vliegtuigconstructeur Airbus stopt met de productie van het model A340 vanwege tegenvallende orders. De Airbus A340 maakte bijna twintig jaar geleden zijn eerste vlucht en mikte vooral op bestemmingen op lange afstand. Met het viermotorige toestel wou Airbus vooral een concurrent inzetten tegen de B747 en later B777 van de Amerikaanse constructeur Boeing. De Airbus A340 haalde met zijn vluchten op lange afstand verscheidene records. Achttien jaar geleden vloog het toestel rechtstreeks van Parijs naar Auckland in Nieuw-Zeeland. In totaal werden van het model, dat ongeveer 191 miljoen euro kostte, echter slechts 380 exemplaren verkocht. De voorbije twee jaar werd bijna geen enkele order voor het toestel ontvangen.


Het Duitse telecomconcern Deutsche Telekom heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,07 miljard euro. Dat betekent een stijging met 14,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij belangrijke kostenbesparingen. De omzet daalde met 4,1 procent tot 11 miljard euro. Bij de Griekse dochtermaatschappij OTE werd wel een omzetdaling met 5 procent tot 900 miljoen euro opgetekend. De winst van het Griekse filiaal daalde met 7,2 procent tot 350 miljoen euro. Met de Griekse vakbonden werden afspraken gemaakt voor een arbeidsduurverkorting en een verlaging van de salarissen. De omzet op de Duitse thuismarkt viel met 5 procent terug tot 6 miljard dollar.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home