Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2011

Kathmandu loopt grootste kans op vernieling door aardbeving

De Nepalese hoofdstad Kathmandu loopt een groot risico om getroffen te worden door een bijzonder zware aardbeving die tienduizenden slachtoffers zou eisen en de overlevenden zou afsluiten van internationale hulp. Dat zegt de Britse geoloog Dave Petley, wetenschapper aan het Institute of Hazard, Risk and Resilience aan de Durham University. Volgens Petley is Kathmandu compleet onvoorbereid op een grote aardbeving. Bij een aardbeving in Nepal in september van dit jaar werden honderden woningen vernield en vielen negen slachtoffers.

"In Kathmandu wonen twee miljoen mensen, maar de stad is met de buitenwereld slechts verbonden met drie wegen en een luchthaven met één startbaan," voerde Petley tegenover het persbureau AFP aan. Nepal bevindt zich in een bijzonder kwetsbaar gebied en ligt boven op de raaklijn tussen de Indiase en Euraziatische continentale platen die de Himalaya vormden. De voorbije eeuwen werd Kathmandu Valley ongeveer elke vijfenzeventig jaar door een grote aardbeving getroffen.

Driekwart eeuw geleden vernielde een aardbeving een kwart van alle woningen in Kathmandu. De stad bestaat uit kleine en kronkelende straten tussen huizen van hout, klei en allerlei andere bouwmaterialen. "De bouwstructuur is niet tegen aardbevingen bestand, zodat een zware aardbeving een groot gedeelte van de woningen zou vernielen," merkt Petley nog op. "Door het gebrek aan infrastructuur en armoede is Kathmandu Valley onvoorbereid op een grote aardbeving."

Wetenschappers voeren aan dat ook bijna nooit normen worden opgelegd voor gebouwen. "Evenmin worden er rampenoefeningen gehouden. Het feit dat Kathmandu aan de rand van een prehistorisch meer met zacht sediment ligt, maakt de dreiging nog groter," voeren ze aan. "Bij een grote aardbeving zouden wellicht ook de luchthaven en de drie toegangswegen tot de stad worden vernield, waardoor ze helemaal geïsoleerd zou raken." Een kind in Kathmandu loopt vierhonderd keer meer kans om bij een aardbeving te sterven dan een leeftijdsgenoot in Tokio.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home