Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 11, 2011

Nieuwsoverzicht

De European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,751 miljard euro. Dat betekent een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst daalde met 15 procent tot 322 miljoen euro. De nettowinst steeg van 13 miljoen euro tot 312 miljoen euro. Hans Peter Ring, financieel directeur van het Europese defensiebedrijf, stelde alle vertrouwen te hebben in een duurzame groei de volgende jaren, ondanks een verzwakking van de macro-economische omgeving en de zwakte van de Europese economieën. Hij wees erop dat 50 procent van de orders voor Airbus uit groeimarkten komen.


De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,3 miljard Deense kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 440,5 miljoen euro. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar moest een winstdaling met 21 procent worden opgetekend. De omzet daalde met 2 procent tot 17,4 miljard kroon. Het productievolume daalde met 3 procent. In Rusland moest Carlsberg, de vierde grootste brouwer van de wereld, een terugval met 9 procent optekenen, wat niet kon worden goedgemaakt door een groei met 11 procent op de Aziatische markt. Carlsberg is de eigenaar van de grootste Russische brouwer. Er wordt ook opgemerkt dat de productiekosten met gemiddeld 9 procent zijn toegenomen.


De Franse financiële groep Crédit Agricole heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 258 miljoen euro. Dat betekent een daling met 65 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groep nam een last van 905 miljoen euro op zijn portfolio Griekse overheidsoblifaties. Dat komt neer op een afwaardering van 60 procent. Crédit Agricole, de derde grootste bank van Frankrijk, wordt bovendien ook in Italië met grotere verliezen geconfronteerd. Na Frankrijk vormt Italië de grootste markt voor Crédit Agricole, dat daardoor bijzonder gevoelig is voor de komende besparingsmaatregelen en de stijgende Italiaanse rente. De omzet van Crédit Agricole steeg met 6,2 procent tot 5,3 miljard euro.


De Europese vliegtuigbouwer Airbus zal de eerste exemplaren van zijn nieuw model A350 pas over tweeënhalf jaar kunnen leveren. Dat is een half jaar later dan aanvankelijk was voorzien. Dat heeft het Europese defensiebedrijf EADS, het moederbedrijf van Airbus, bekend gemaakt. De hele productie van de Airbus A350 heeft blijkbaar vertragingen opgelopen. De bouw van het eerste exemplaar van de A350, het nieuwe toestel van Airbus voor vluchten op lange afstand, zou tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar voorzien zijn. Oorspronkelijk was aangekondigd dat tegen het einde van dit jaar met de productie zou worden gestart. EADS heeft als gevolg van de vertraging een voorziening van 200 miljoen euro in de boeken opgenomen.


Nog dit jaar zal de Italiaan Lorenzo Bini Smaghi zijn zetel in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) ter beschikking stellen. Smaghi stond al langer onder druk om zijn functie neer te leggen sinds de aanstelling van zijn landgenoot Mario Draghi als president van de Europese Centrale Bank. Smaghi zou plaats moeten maken voor een Frans bestuurslid. Dat was een voorwaarde van Frankrijk om de benoeming van Draghi te steunen. Het is een ongeschreven regel dat geen enkel land tegelijkertijd twee zetels in de raad van bestuur van de financiële instelling inneemt. De termijn van Smaghi liep nog ruim anderhalf jaar. Hij heeft echter een functie aanvaard bij de Harvard University.


De econoom Lukas Papademos (64) is benoemd tot interim-premier van Griekenland. Papademos moet een tijdelijke regering van nationale eenheid vormen. Hij waarschuwde de Griekse bevolking meteen dat het niet gemakkelijk zal zijn om het land uit de crisis te halen. Papademos merkte op dat Griekenland voor een cruciaal kruispunt staat en een moeilijke weg voor de boeg heeft. De problemen zullen volgens de interim-premier echter sneller worden opgelost wanneer er met eensgezindheid, samenwerking en wijsheid kan worden opgetreden. Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, verwelkomden de benoeming van Papademos.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft foutief aan enkele klanten laten weten dat de kredietwaardigheid van Frankrijk was verlaagd. Het bureau haastte zich te verklaren dat Frankrijk nog steeds de hoogste kredietnotering heeft en dat daar niets aan is veranderd. Standard & Poor's merkte op dat de foutieve boodschap door een technische fout werd verspreid onder enkele abonnees van een dienst van het ratingbureau. Frankrijk heeft geëist dat er een onderzoek komt naar de oorzaken en de gevolgen van de fout. Het ratingbureau beloofde verslag te zullen uitbrengen over het incident. Vorige maand waarschuwde het ratingbureau Moody's dat de financiële kracht van Frankrijk is afgenomen. Frankrijk zou tot de zwakste landen behoren die de hoogste kredietwaardigheid genieten.


De Britse autoconstructeur Jaguar-Landrover wil meer dan duizend banen creëren in zijn fabriek in Solihull in het midden van Engeland. De maatregel kadert in de strategie van Jaguar-Landrover, eigendom van het Indiase concern Tata Motors, om de volgende jaren een belangrijke productvernieuwing door te voeren. De Britse autobouwer wil naar eigen zeggen de volgende vijf jaar veertig nieuwe producten lanceren. Door de aanwervingen zal Jaguar-Landrover in Groot-Brittannië meer dan 21.000 werknemers in dienst hebben. Jaguar-Landrover werd drie jaar geleden door Tata Motors overgenomen van de Amerikaanse autogroep Ford. De Britse constructeur heeft sindsdien een belangrijke groei gekend, dankzij een grote vraag op groeimarkten.


De Duitse regering richt zich niet op de verkleining van de eurozone. Al het beleid blijft gericht op het stabiliseren van de muntunie als één geheel. Bedoeling is de problemen aan de basis aan te pakken. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel benadrukt. Merkel voegde er aan toe te geloven dat de eurozone in staat is om zijn geloofwaardigheid terug te winnen. Daarmee reageerde Merkel op berichten dat Duitse en Franse ambtenaren de mogelijkheden zouden hebben besproken van een verdere economische integratie. Die samenwerking zou volgens de berichten mogelijk binnen een kleinere groep plaatsvinden dan de huidige eurozone van zeventien landen.


Gewezen Europees Commissaris Mario Monti (68) wordt steeds meer naar voor geschoven als nieuwe premier van Italië om Silvio Berlusconi op te volgen. Mario Monti werd door de Italiaanse president Giorgio Napolitano tot senator voor het leven benoemd. Met deze eretitel zou de president Monti ertoe willen overhalen om het Italiaanse premierschap te aanvaarden. Mario Monti was tijdens de tweede helft van de jaren negentig Europees Commissaris voor de interne markt. Tijdens de eerste helft van het voorbije decennium was hij verantwoordelijk voor het Europees mededingingsbeleid. Tijdens die periode voerde hij onder meer strijd tegen de machtige Duitse regionale banken en het monopolie van het softwareconcern Microsoft, dat een boete van 0,5 miljard euro kreeg opgelegd.


Het voorzichtige economische herstel in Europa is tot stilstand gekomen. Tegen de achtergrond van de diepe schuldencrisis waarschuwt de Europese Commissie in zijn nieuwe economische prognoses voor het risico op een nieuwe recessie. Olli Rehen, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, vroeg niet op de boodschapper te schieten, maar stelde dat Europese het gevaar loopt om met een nieuwe recessie geconfronteerd te worden. Hij waarschuwde dat de Europese economie tijdens het vierde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent zou krimpen. Voor het daaropvolgende kwartaal wordt een stagnatie verwacht. De Europese economie zou volgend jaar nog een groei kennen van 0,5 procent, terwijl eerder was geraamd op een cijfer van 1,8 procent.


De Griekse werkloosheidsgraad is tijdens de maand augustus gestegen tot 18,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Griekse bureau voor de statistiek El.Stat. Tijdens de maand juli bedroeg het Griekse werkloosheidsniveau nog 16,5 procent. In augustus vorig jaar bedroeg het werkloosheidscijfer in Griekenland 12,2 procent. In totaal kende Griekenland tijdens de maand augustus 907.953 werklozen en 4,4 miljoen inactieven, tegenover iets meer dan 4 miljoen werkenden. Twee jaar geleden kende Griekenland een werkloosheid van ongeveer 10 procent, maar dat cijfer begon daarna snel te stijgen. In de leeftijdsgroep tussen vijftien en vierentwintig jaar is 43,5 procent van de Grieken werkloos.


De Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, schort haar programma's op tot het einde van dit jaar. Dat heeft Irina Bokova, directeur-generaal van de Unesco, aangekondigd. Oorzaak van de maatregel is de beslissing van de Verenigde Staten om de financiële steun aan de organisatie stop te zetten. Het opschorten van de programma's zou een bedrag van 35 miljoen dollar vrijmaken. Zonder de ingreep zou het kastekort van de organisatie volgens Bokova te ver oplopen. In oktober had Unesco de toetreding van Palestina goedgekeurd. De Verenigde Staten hadden zich echter tegen die toetreding verzet en kondigden daarop aan hun ondersteuning van de organisatie stop te zetten. De Verenigde Staten dragen ruim 20 procent van het budget van de Unesco.


Mijnbouwer Anglo American heeft een belang van 24,5 procent in zijn Chileense dochterbedrijf Anglo American Sur (AAS) verkocht aan het Japanse conglomeraat Mitsubishi. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,4 miljard dollar. Door de verkoop behoudt Anglo American nog een belang van 75,5 procent in het Chileense bedrijf. Door de verkoop dreigt Anglo American wel een conflict te creëren met het Chileense mijnconcern Codelco. Het Chileense staatsbedrijf had immers verregaande plannen om een optie op een belang van 49 procent in Anglo American Sur uit te oefenen. Codelco heeft aangekondigd zich te beraden over juridische stappen tegen Anglo American.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,2 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 396 miljoen euro. De omzet steeg met 5 procent tot 20,4 miljard euro. Over het hele jaar werd een nettowinst van 6,3 miljard euro geboekt. Dat betekent een stijging met 55 procent tegenover het boekjaar voordien. De omzet steeg met 7 procent tot 73,5 miljard euro. Op middellange termijn verwacht het bedrijf een omzet van meer dan 100 miljard euro te zullen boeken. Voor volgend jaar wordt een lichte omzetgroei in het vooruitzicht gesteld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home