Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 09, 2011

Gedichten dragen bij tot vorming identiteit

Het woordelijk instuderen van gedichten geeft mensen een goed gevoel en versterkt de identiteit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Reading en de Oxford University. De Britse onderzoekers merken op dat deze manier van studeren in de educatieve theorieën wordt veroordeeld omdat het niet als een creatief leerproces wordt bestempeld, maar ze merken op dat deze gedichten in het verdere verloop van het leven een belangrijke emotionele waarde krijgen.

"Het onderzoek toont aan dat in poëzie therapeutische mogelijkheden schuilgaan," merkt Abigail Williams, docente Engels aan de Oxford University. "Alzheimer-patiënten vergeten vaak de namen van mensen uit hun omgeving, maar vaak kunnen ze flarden van gedichten citeren die ze geleerd hebben toen ze amper tien jaar oud waren. Bovendien worden deze gedichten vaak gelinkt aan gelukkige herinneringen, die op hun beurt tot een positieve stemming kunnen leiden."

Clare Rathbone, professor aan de School of Psychology and Clinical Language Sciences van de University of Reading, wijst erop dat mensen zich vaak gebeurtenissen herinneren uit hun periode als jonge volwassenen, een periode waarin men vaak zijn favoriete films, boeken en songs heeft ontdekt. Deze elementen hebben volgens Rathborne geholpen bij de vorming van de identiteit. Dat geldt volgens haar ook voor de gedichten ze hebben ingestudeerd.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home