Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 09, 2011

Nieuwsoverzicht

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi treedt af zodra in het parlement een ingrijpend pakket bezuinigingsmaatregelen heeft aangenomen. Dat heeft Berlusconie bekend gemaakt nadat gebleken is dat hij in het Italiaanse parlement niet langer op een meerderheid kon rekenen. Verwacht wordt dat het Italiaanse parlement nog deze maand zal stemmen over het pakket bezuinigingen dat Italië in opdracht van de eurozone moet doorvoeren. Daarna zou de Italiaanse president Giorgio Napolitano beginnen met de consultaties van de verschillende politieke partijen. De mediatycoon Berlusconi heeft bijna tien jaar lang Italië met tussenpozen geleid. Meer dan vijftig keer heeft hij in het Italiaanse parlement een vertrouwensstemming gewonnen.


Hefboomtycoon Raj Rajaratnam, die vorige maand in de Verenigde Staten veroordeeld werd tot elf jaar cel wegens handel met voorkennis, heeft in New York een boete opgelegd gekregen van 92,8 miljoen dollar. De boete komt er in een burgerlijke zaak die was aangespannen door de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Die maakt gewag van de hoogste boete die een persoon ooit opgelegd heeft gekregen in een dossier waarbij de beursautoriteit is betrokken. Samen met de sancties die tijdens de strafzaak werden opgelegd, moet Rajaratnam meer dan 156 miljoen dollar betalen. Rajaratnam is de oprichter van het hefboomfonds Galleon, dat op zijn hoogtepunt één van de tien grootste hefboomfondsen ter wereld was.


De Amerikaanse recensiewebsite Yelp zou voor het eerste kwartaal van volgend jaar een beursgang plannen. Dat hebben een aantal anonieme bronnen aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gemeld. De betrokken documenten zouden in de loop van de volgende weken worden ingediend. Die operatie zou het bedrijf waarderen op een bedrag van 2 miljard dollar. Het bedrijf zou eerder dit jaar een overnamebod van Google hebben afgewezen. Yelp was één van de eerste bedrijven die een uitgebreide databank opbouwde van recensies van handelszaken door klanten. De inkomsten van Yelp zijn afkomstig uit de verkoop van reclame. De website, die zeven jaar geleden werd gelanceerd, trekt maandelijks ruim 63 miljoen bezoekers.


Kredietbeoordelaar Standard & Poor's overweegt de waardering van het staalconcern ArcelorMittal te verlagen. Daarvoor wordt verwezen naar de schuldenlast van het concern. Door die verlaging blijft de kredietwaardigheid van ArcelorMittal nog net boven de junkstatus. Het staalconcern heeft ongeveer 25 miljard euro schulden. De kans is volgens het ratingbureau bijzonder groot dat ArcelorMittal er op korte termijn niet zal in slagen om die schuldenberg af te bouwen. Het bedrijf heeft te lijden onder de slechtere economische situatie. ArcelorMittal stelde recent nog somber gestemd te zijn over de ontwikkelingen op de staalmarkt. Het concern verwacht de volgende maanden minder leveringen en een grotere prijsdruk.


De bonussen op Wall Street zouden dit jaar gemiddeld 20 procent tot 30 procent lager uitvallen dan vorig jaar. Dat blijkt uit berekeningen van het consulent Johnson Associates. Bij de traders zou de daling door de gevolgen van de financiële crisis tot 45 procent oplopen. De financiële sector beleeft opnieuw moeilijke tijden, te wijten aan de wereldwijde economische groeivertraging, de schuldencrisis in Europa en de grote volatiliteit op de aandelenmarkten. Er wordt gesnoeid in personeel en andere uitgaven en dus zullen volgens de consulent ook de bonussen lager uitvallen dan vorig jaar. De gemiddelde verdiensten zouden nu ongeveer 900.000 dollar bedragen, tegenover 1,2 miljoen dollar vorig jaar.


In het Noord-Duitse Lubmin is de NordStream-pijpleiding door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Dmitri Medvedev officieel in gebruik genomen. De pijpleiding verbindt de enorme gasreserves in Rusland via de Baltische Zee met Europa. In september pompte Rusland al het eerste gas door de leiding, om de leiding onder meer op mogelijke lekken te testen. De 1.220 kilometer lange pijplijn strekt zich uit van het Russische Vyborg tot het Duitse Greifswald. De eerste pijplijn heeft een transportcapaciteit van ongeveer 27,5 miljard kubieke meter gas per jaar. Volgend jaar zal een tweede pijplijn de jaarlijkse capaciteit optrekken naar 55 miljard kubieke meter. Het gas wordt vanuit Duitsland verdeeld naar Denemarken, Nederland, België, Groot-Brittannië en Frankrijk.


Het eerste formele debat over de invoering van een taks op financiële transacties heeft vooral de verdeeldheid binnen de Europese Unie blootgelegd. Op een raad van de ministers van financiën werd het voorstel verdedigd door België, Duitsland, Frankrijk en Spanje, maar afgewezen door Groot-Brittannië en Zweden. De taks kan alleen met unanimiteit worden goedgekeurd. De onenigheid is volgens de Briste minister George Osborne een reden om het voorstel meteen af te voeren. Een verder debat is volgens hem alleen geldverspilling. Hij voerde ook aan dat de taks zal leiden tot een delokalisering van financiële activiteiten naar andere werelddelen. Op wereldschaal bestaat immers geen consensus over het idee.


De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft zijn Amerikaanse klanten per brief gewaarschuwd voor een eventuele fiscale procedure naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek naar zwartspaarders. De bank raadt zijn klanten aan een advocaat te nemen en een contactpersoon in Zwitserland aan te stellen. De bank is verplicht om informatie over Amerikaanse klanten aan de Zwitserse federale belastingadministratie over te maken. De Amerikaanse belastingadministratie vroeg haar Zwitserse evenknie namelijk om rechtshulp in een onderzoek naar zwartspaarders. Volgens Crédit Suisse hangt het af van de Zwitserse overheid of de informatie al dan niet aan de Verenigde Staten overgemaakt wordt en of de klant daartegen beroep kan aantekenen.


De Franse bank Société Générale heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 622 miljoen euro. Dat betekent een daling met 31 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winstdaling is gedeeltelijk te wijten aan de blootstelling van de bank aan de Griekse staatsschuld. Société Générale schreef namelijk 60 procent van zijn Griekse staatsobligaties af voor een totaalbedrag van 333 miljoen euro. Dat is in lijn met het akkoord dat de overheden van de eurozone en privé-geldschieters in oktober sloten. Société Générale maakte bekend dit jaar geen dividend te zullen uitbetalen. De bank wil immers eerst zijn kapitaal versterken om aan de eisen van de Europese bankautoriteiten te voldoen


Het Japanse bedrijf Olympus, producent van camera's, heeft toegegeven jarenlang verliezen te hebben gecamoufleerd. Sinds de jaren negentig zijn zware verliezen als gevolg van financiële investeringen weggemoffeld door te overfactureren bij overnames. Volgens chief executive Shuichi Takayama zijn drie toplui van Olympus betrokken geweest bij de operaties. Het gaat onder meer over voormalig voorzitter Tsuyoshi Kikukawa, die inmiddels is opgestapt. Ook ondervoorzitter Hisashi Mori zou aan de praktijken hebben deelgenomen en werd ontslagen. De problemen kwamen aan het licht nadat voormalig chief executive Michael Woodford door Kikukawa was ontslagen. Dat was volgens Woodford gebeurd omdat hij vragen had gesteld over een aantal onregelmatigheden bij Olympus.


De Japanse automaker Toyota heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 81,6 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 760 miljoen euro. Tegenover dezelfde periode vorig boekjaar viel de winst met 71,8 procent terug. De omzet viel met 17,2 procent terug tot 8,02 biljoen yen. De massale terugroepacties en de aardbeving en tsunami in maart confronteerden Toyota met zware problemen bij de productie en distributie van wagens. Sindsdien was de situatie wel genormaliseerd, maar intussen wegen de overstromingen in Thailand alweer op de productie van de Japanse autobouwer.


Japan heeft voor 300 miljoen euro aan obligaties gekocht van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF). Dat heeft de Japanse overheid bekend gemaakt. Japan nam 10 procent van het totale uitgiftebedrag van een nieuwe veiling op. Bij eerdere veilingen van het Europese noodfonds vertegenwoordigde Japan nog 20 procent van de totale uitgifte. Japan kocht dit jaar al voor bijna 3 miljard euro aan obligaties van het Europese noodfonds. Japan is erg bezorgd over de schuldencrisis in Europa. Op de voorbije top van de G-Twintig waarschuwde de Japanse premier Yoshihiko Noda nog dat een kettingreactie voorkomen moet worden. Er mag volgens hem ook niet worden toegestaan dat de financiële sector instort.


Het lijkt er sterk op dat Iran de afgelopen jaren aan een kernwapen heeft gewerkt en het is mogelijk dat nog steeds onderzoek verricht wordt. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA). Het atoomagentschap merkt daarbij op dat Iran computermodellen heeft getest die alleen maar voor een nucleaire bom kunnen worden gebruikt en zegt zeer bezorgd te zijn over mogelijke militaire toepassingen van het kernprogramma. Ook zou Iran geprobeerd hebben informatie te bemachtigen over het ontwikkelen van nucleaire wapens. Tevens heeft Iran volgens het rapport inspanningen geleverd om nucleair materiaal in de toekomst ongemerkt te kunnen produceren. Ook zou Iran niet goed hebben meegewerkt aan de inspecties.


De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een leugenaar genoemd. Dat zouden journalisten door openstaande microfoons in hun koptelefoons hebben opgevangen voor het begin van een gezamenlijke persconferentie van Sarkozy en zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Daarbij zou Sarkozy aan Obama hebben gezegd dat hij Netanyahu niet meer wilde zien. Obama zou erop gereageerd hebben dat hijzelf elke dag met Netanyahu moet omgaan. De journalisten zouden ook gehoord hebben dat Obama aan Sarkozy verweet niet vooraf op de hoogte te zijn gebracht dat Frankrijk voor de toetreding van de Palestijnen tot de Unesco zou stemmen.


De Zweedse overheid zegt de bezwaren van het Amerikaanse General Motors (GM) tegen de overname van Saab door twee Chinese bedrijven te betreuren. Annie Loeoef, Zweeds minister voor het bedrijfsleven, stelde dat de mededeling van General Motors teleurstellend was. Daarmee reageerde de Zweedse minister op een bericht van General Motors dat de autobouwer nog niet zeker was zijn toestemming te geven voor de geplande overname van Saab door de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da. General Motors is nog altijd aandeelhouder van Saab en zou zich vooral argwanend opstellen omdat zijn technologie door de verkoop in Chinese handen zou komen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home