Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 08, 2011

Onregelmatig werk legt hypotheek op relatie

Werknemers die vaak nachtdienst hebben of tijdens het weekend moeten werken, lopen een groter risico op een slechtere relatie of zelfs een relatiebreuk. Dat is de conclusie van een onderzoek van Kadri Täht, socioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekster stelt dat werken buiten de normale uren meer tijd vrijmaakt die aan de kinderen kan worden besteed. Dat gaat volgens haar echter ten koste van de gezamenlijke tijd van de ouders, die daardoor een verhoogd risico lopen op een slechtere relatie en uiteindelijk zelfs een breuk.

Men zou volgens Täht kunnen verwachten dat ouders overdag hun zorgtaken zouden overdragen, zodat ze tijdens die periode zelf kunnen werken en niet buiten de traditionele werkuren nog arbeid zouden hoeven te verrichten. Toch blijken ouders die zorgtaken volgens de onderzoekster vaak niet uit handen te willen of kunnen geven. Het probleem geldt volgens Täht vooral voor koppels waarvan één partner een afwijkend werkschema heeft. Als beide partners buiten de standaarduren werken, zou het gevaar op relatieproblemen niet worden verhoogd.

Deeltijds werken is volgens de onderzoekster een mogelijke taktiek om problemen te vermijden. Dat zorgt er volgens haar immers voor dat er meer tijd met de partner kan worden doorgebracht. Anderzijds wijst ze op de gevaren van de groeiende populariteit van flexibele werkuren. Daardoor dreigen immers steeds meer groepen buiten de standaard werkuren te vallen, waardoor meer koppels met relatieproblemen geconfronteerd zouden dreigen te worden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home