Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 08, 2011

Nieuwsoverzicht

De Duitse coalitieregering is het eens geworden over een belastingverlaging van 6 miljard euro. Over twee jaar wordt gestart met de trapsgewijze invoering van de verlaging, die volgens de Duitse bondskanselier voor een meer rechtvaardige verdeling van de belastingdruk moet zorgen. Volgens haar zullen werknemers met een klein inkomen het financieel iets breder krijgen. Om de zorgsector te financieren, worden de bijdragen verhoogd. Over twee jaar moet de bijdrage aan de zorgverzekering met 0,1 procent worden opgedreven, wat de overheid een extra inkomen van 1,1 miljard euro zou moeten bezorgen. Er komen ook maatregelen om meer buitenlandse deskundigen in knelpuntberoepen aan te trekken.


Een aantal grootmachten heeft eerder de voorafgaande regimes in Noord-Afrika gesteund, maar daarna ook de revoluties gesteund die tot de ondergang van die regeringen hebben geleid. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin gezegd tijdens een vergadering van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Moskou. Daarmee beaamde Poetin de verklaring van Ali Akbar Salehi, de Iraanse minister van buitenlandse zaken, die aangevoerd had dat de grootmachten verantwoordelijk zijn voor de Arabische Lente, nadat ze de onderdrukkende regimes zelf gesteund hadden. Poetin had in maart ook kritiek op de westerse operatie in Libië die tot de val van het regime van Kadhafi leidde.


De Franse regering is het eens geworden over een streng besparingsplan. Er komt onder meer een hogere vennootschapsbelasting, een hoger btw-tarief en een pensioenhervorming. De regering van premier François Fillon moest 100 miljard euro vinden om ervoor te zorgen dat Frankrijk over vijf jaar een begroting in evenwicht zou kunnen indienen. Volgend jaar moet er 500 miljoen euro worden gevonden. Het laagste btw-tarief wordt opgeschroefd van 5,5 procent naar 7 procent. De vennootschapsbelasting wordt met 5 procent verhoogd voor bedrijven die een omzet draaien van meer dan 250 miljoen euro. De pensioenhervormingen, waarbij onder meer de pensioenleeftijd wordt opgetrokken van 60 jaar tot 62 jaar, worden vervroegd doorgevoerd.


Grote opkomende economieën zoals Rusland, China, Brazilië, India en Zuid-Afrika zijn bereid om via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) financiële hulp te bieden aan de eurozone, maar willen in ruil daarvoor meer zeggenschap bij de hervorming van de instelling. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov gezegd. Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds, hoopte van Rusland een rechtstreekse bijdrage te krijgen voor het Europees Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF), maar dat heeft volgens Lavrov geen zin. Men kan volgens hem geen financiële stabiliteit en integriteit creëren door simpelweg geld uit te delen. Daarmee lost men volgens Lavrov de problemen niet op.


De zeven schilderijen van de vroegere Duitse führer Adolf Hitler die door het Zweedse schuldagentschap Kronofogden zouden worden verkocht, zijn reproducties. Dat is de conclusie van een commissie die door de Zweedse politiediensten was aangesteld. De werken stonden in een opslagruimte van de politie als onderdeel van een lopend onderzoek naar de motorgroep Hells Angels. Een voormalige leider van de motorgroep zou van mening zijn dat de schilderijen zijn eigendom zijn en werden gestolen. Origineel zouden de werken volgens het schuldagentschap ongeveer 11.000 euro per stuk waard zijn geweest. De reproducties samen zouden op ongeveer 55 euro getaxeerd.


De regering van Sri Lanka heeft vijf journalistieke websites geblokkeerd wegens kritiek op politieke leiders. Mediaverenigingen spraken van een ondemocratische maatregel. Eerder toonde de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka zich al bezorgd over de persvrijheid in het land. Politici mogen officieel bekritiseerd worden in Sri Lanka, maar de pers kan wel gerechtelijk worden vervolgd voor smaad. Volgens het ministerie van informatie en media van Sri Lanka waren op de vijf websites verhalen verschenen die neerkomen op karaktermoord en de privacy van individuele personen schenden. Het zou daarbij gaan om onder meer president Mahinda Rajapaksa. Op de sites zijn verhalen verschenen waarin de regering wordt bekritiseerd en politici van corruptie worden beschuldigd.


De Italiaanse langetermijnrente is maandag gestegen tot 6,5 procent. Dat betekent een nieuw record sinds het ontstaan van de eurozone. De tienjaarsrente steeg tot 6,543 procent, tegenover 6,371 procent op vrijdag. Ook de spread, het verschil met de rente op Duitse staatsobligaties, is tot een recordniveau gestegen. De stijgende rente getuigt van toenemend wantrouwen op de obligatiemarkten tegenover Italië. Waarnemers noemen de stijging van de Italiaans rente zorgwekkend. Ook Griekenland kwam ernstig in problemen toen de tienjaarsrente de grens van de 7 procent overschreed. Italië stemde er onlangs nog mee in om zijn begroting nauwgezet te laten controleren door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


De Italiaanse mededingingsautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar internetbank ING Direct, dochter van het Nederlandse financiële concern ING Groep. De toezichthouder onderzoekt of het Nederlandse bankconcern Europese regels heeft overtreden. Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van klachten van Italiaanse consumentenorganisaties over de marketingactiviteiten van ING Direct. Een woordvoerder van de Nederlandse groep stelde zelf nog geen klachten ontvangen te hebben over de activiteiten van ING Direct in Italië. De bank zegt te handelen met een inachtneming van het verbod op prijsleiderschap. Er wordt aan toegevoegd dat die situatie maandelijks intern en extern wordt opgevolgd.


Opel-voorzitter Karl-Friedrich Stracke (55) wordt volgend jaar de nieuwe topman van General Motors Europe. In die nieuwe functie wordt Stracke de opvolger van Nick Reilly (61), die volgend jaar met pensioen gaat. Eerder was Stracke ook al de opvolger van Reilly geworden als topman van de Duitse autobouwer Opel, dochter van General Motors. Stracke behoudt echter ook zijn vroegere functie. Hij zal vanaf begin volgend jaar een dubbelfunctie bij Opel en General Motors Europe bekleden. Nick Reilly was bij General Motors Europe verantwoordelijk voor de zware besparingen die leidden tot de sluiting van de Opel-fabriek in Antwerpen en ook in andere Europese vestigingen voor belangrijke afvloeiingen zorgden.


Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,712 miljard euro. Dat betekent een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 20 procent tot 543,5 miljoen euro, ondanks een stijging van de brandstofprijzen met 37 procent. De maatschappij voert aan geen problemen te ondervinden van het dalende consumentenvertrouwen. Ryanair stelt daarbij dat prijsbewuste consumenten immers voor budgetmaatschappijen kiezen. De maatschappij zegt over het hele jaar een omzetgroei met 14 procent te verwachten. Eerder was gewag gemaakt van een stijging met 12 procent. De winstverwachting wordt van 400 miljoen euro naar 440 miljoen euro verhoogd.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor 9,5 miljard euro obligaties opgekocht. Dat is ruim een verdubbeling in vergelijking met de week voordien, toen voor 4 miljard euro obligaties werden aangekocht. De stijging is te verklaren door de storm waarin het Italiaanse waardepapier zich bevindt. Het bedrag van 9,5 miljard euro is het hoogste op weekbasis sinds midden september en brengt het totale bestedingspakket van de Europese Centrale Bank aan het opkoopprogramma op 183,5 miljard euro. Mario Draghi, de nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet eerder verstaan dat het opkopen van obligaties slechts een tijdelijke maatregel is.


De Japanse brouwer Kirin Holdings is erin geslaagd de Braziliaanse bierproducent Schincariol helemaal over te nemen. In augustus had Kirin al een meerderheidsbelang van 50,45 procent genomen in Schincariol, maar slaagde er nu ook in om de andere aandeelhouders van het Braziliaanse bedrijf overtuigen hun belang te verkopen. De transactie kostte Kirin in totaal een bedrag van 2,6 miljard euro. Omdat Kirin op de Japanse markt nagenoeg alle groeimogelijkheden heeft uitgeput, is het bedrijf al enkele tijd op zoek naar buitenlandse opportuniteiten. Schincariol is eigenaar van merken zoals Nova Schin en Glacial en is na AB InBev de tweede grootste brouwer van Brazilië.


Het investeringsbedrijf Berkshire Hathaway van de Amerikaanse belegger Warren Buffett heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat betekent een daling met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de derivatenmarkt leverden de financiële speculaties van Buffett een verlies van 1,5 miljard dollar op, maar de winsten van de dochterbedrijven van Berkshire Hathaway stegen met 37 procent tot 3,8 miljard dollar. Het investeringsbedrijf kocht het voorbije kwartaal voor 18 miljoen dollar eigen aandelen in. Het is voor de eerste keer dat Berkshire Hathaway eigen aandelen heeft aangekocht.


De vorming van een regering van nationale eenheid zal Griekenland toelaten om de besparingsbeloftes te respecteren. Dat heeft de Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos gezegd. De Europese Commissie had Griekenland aangespoord meer uitleg te verschaffen over de politieke en economische situatie in het land vooraleer een nieuwe schijf financiële steun wordt vrijgemaakt. Volgens Venizelos heerst er nu echter een nieuw politiek kader in Griekenland. De vorming van een regering van nationale eenheid is volgens hem het bewijs van het Griekse engagement en de Griekse nationale capaciteit om het programma uit te voeren en het land herop te bouwen.


De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zou op punt gestaan hebben af te treden, maar zijn dochters zouden hem overtuigd hebben nog niet op te geven. Dat hebben een aantal bronnen gezegd, maar Berlusconi zelf ontkent de geruchten met klem. De druk op de regering van Berlusconi is ondertussen echter immens groot geworden en na het overlopen van enkele partijleden naar de oppositie is de kans groot dat de Italiaanse premier een vertrouwensstemming over zijn besparingsplan niet overleeft. Onder meer Gabriella Carlucci, die al sinds het midden van de jaren negentig een trouwe bondgenote van Berlusconi is gebleven, besloot nu over te stappen naar de oppositie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home