Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 07, 2011

Nieuwsoverzicht

Griekenland krijgt een overgangsregering van nationale eenheid om de economische en financiële problemen van het land op te lossen. Daarover heeft de Griekse premier Jorgos Papandreou een akkoord gesloten met oppositieleider Antonis Samaras. Die overgangsregering zal echter niet door Papandreou geleid worden. De overgangsregering zal de eisen van de Europese Unie voor de verstrekte noodhulp moeten implementeren. Daarna zullen er vervroegde verkiezingen worden gehouden. Papandreou had eerder gewag gemaakt van een referendum over de Europese hulp voor Griekenland. Onder grote druk moest hij dat plan echter weer intrekken, waarna hij pleitte voor een brede samenwerkingsregering die de noodzakelijke hervormingen snel zou moeten doorvoeren.


De verkoop van een belang van 60 procent van British Petroleum in het Argentijnse oliebedrijf Pan American Energy aan een Argentijns-Chinees consortium Bridas is mislukt. De verkoop had een waarde van 7,06 miljard dollar. British Petroleum wilde zijn belang in Pan American verkopen om geld op te halen na de desastreuze olieramp in de Golf van Mexico vorig jaar. Bridas is voor de helft in handen van het Argentijnse Bridas Energy Holdings. De andere helft is eigendom van China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). Oorspronkelijk was voorzien dat de overname tijdens de eerste helft van dit jaar zou worden afgerond. De verkoop zou echter stukgelopen zijn op juridische bezwaren van de Argentijnse en Chinese autoriteiten.


De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) heeft nog niet beslist toestemming te zullen geven aan de geplande overname van het Zweedse automerk Saab door twee Chinese autobedrijven. Mogelijk blokkeert de voormalige Saab-eigenaar de deal. Het concern zegt geen eigendomsverandering van Saab te kunnen ondersteunen die een negatieve impact zou hebben op de bestaande relaties van General Motors in China of de wereldwijde belangen van de Amerikaanse autobouwer. General Motors zegt nog veel onbeantwoorde vragen te hebben over de transactie. Het Amerikaanse bedrijf zou zich vooral zorgen maken dat zijn technologie door de verkoop in Chinese handen terecht zou komen. General Motors heeft nog altijd een belang in Saab en is toeleverancier van het Zweedse merk.


Diverse Duitse politici tonen zich ongerust over geruchten rond het gebruik van de Duitse goudreserves ter ondersteuning van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF). Dat voorstel zou onder meer naar voor zijn geschoven door de Franse president Nicolas Sarkozy, diens Amerikaanse collega Barack Obama en de Britse premier David Cameron. De Duitse regering onderstreept echter dat een dergelijke piste nooit op tafel heeft gelegen tijdens de G-Twintig in Cannes. Het Duitse liberale parlementslid Frank Schäffler, notoir tegenstander van de Europese reddingsplannen, stelde dat niet mag worden geraakte aan de onafhankelijkheid van de Duitse Bundesbank en op die manier de basis voor het vertrouwen in de euro zou ondermijnen.


De voortzetting van de aankoop van Italiaanse obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) hangt af van de goede uitvoering van de hervormingen die premier Silvio Berlusconi aan zijn Europese collega's beloofd heeft. Dat heeft Yves Mersch, het Luxemburgse lid van de raad van gouverneurs binnen de Europese Centrale Bank, tegenover de Italiaanse krant La Stampa gezegd. Indien de raad van de Europese Centrale Bank tot de conclusie komt dat niet langer voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden, staat het haar volgens Mersch vrij om op elk ogenblik van mening te veranderen. Het is volgens Mersch niet de taak van de Europese Centrale Bank om de fouten van de politiek op te lossen.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas stelt 100.000 gratis tickets ter beschikking aan reizigers die getroffen werden door de beslissing van het bedrijf om zijn vloot een heel weekend aan de grond te houden. Die beslissing was het gevolg van een aanslepend conflict tussen de directie en de vakbonden over lonen en herstructureringsplannen van de maatschappij. Meer dan 70.000 passagiers werden getroffen door de beslissing om de vloot aan de grond te houden. Het schrappen van de vluchten heeft Qantas naar schatting tientallen miljoenen dollars gekost. De luchtvaartmaatschappij heeft van de rechter drie weken de tijd gekregen om tot een vergelijk te komen met de vakbonden. De gratis tickets zullen Qantas ongeveer 15 miljoen euro kosten.


De vliegtuigramp begin september met een Jak-42 op de luchthaven van Jaroslavl, 240 kilometer ten noordoosten van Moskou, was te wijten aan een fout van de piloten. Dat is de conclusie van een rapport van een Russische commissie van luchtvaartdeskundigen. Bij de ramp kwamen 44 mensen om het leven, waaronder leden van het ijshockeyteam Lokomotiv. Volgens de experts heeft het onderzoek uitgewezen dat één van de piloten bij de start per ongeluk de remmen activeerde en als gevolg daarvan te scherp moest opstijgen. De tweede piloot kampte met gezondheidsproblemen en had daarvoor middelen ingenomen die in zijn functie niet zijn toegestaan. Ook dat heeft volgens de commissie bijgedragen aan de crash.


De Amerikaanse president Barack Obama is dit jaar opnieuw de machtigste man van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het magazine Forbes. Vorig jaar werd Obama nog van de eerste plaats verdrongen door de Chinese president Hu Jintao, die dit jaar naar de derde plaats is gezakt. Op de tweede plaats staat de Russische premier Vladimir Poetin. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bekleedt de vierde plaats, gevolgd door Bill Gates, oprichter van Microsoft. Met zijn zevenentwintig jaar is Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook, op de negende plaats de jongste persoon op de lijst. Dominique Strauss-Kahn, gewezen topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is uit de lijst verdwenen.


De helft van de Duitse bevolking ziet Angela Merkel over twee jaar liever niet terugkeren als bondskanselier. Dat blijkt uit een peiling van het Duitse weekblad Stern. Slechts 39 procent van de Duitsers is uitgesproken voorstander van een verlenging van het mandaat van Merkel. De resterende 11 procent heeft geen mening. Uit de peiling blijkt verder dat 46 procent van de Duitsers van mening is dat Merkel de eurocrisis niet goed heeft aangepakt. Volgens 42 procent heeft de bondskanselier op dat gebied wel een goed beleid gevolgd. Daarnaast blijkt dat bijna 90 procent van de Duitsers van mening was dat de crisis niet zal worden opgelost door het Europese akkoord.


Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geboekt van 27 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 252 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was nog een winst gerealiseerd van 31,1 miljard yen. De verliezen zijn volgens Sony te wijten aan de sterke yen, de overstromingen in Thailand en de vertragende verkoop in de Verenigde Staten en Europa. De omzet daalde met 9,1 procent tot 1,575 biljoen yen. Het Japanse concern zegt ook te vrezen dat er over het hele boekjaar een verlies van 90 miljard yen zal worden geleden. Eerder was nog gewag gemaakt van een nettowinst van 60 miljard yen.


Het staalconcern ArcelorMittal heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 659 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 1,53 miljard dollar. De omzet daalde met 3,7 procent tot 24,2 miljard dollar. Volgens ArcelorMittal nemen klanten vanwege de onzekere economische omstandigheden een afwachtende houding aan, waardoor de volumes onder druk staan. De staalleveringen kwamen tijdens het derde kwartaal uit op 21,1 miljoen ton, tegenover 22,2 miljoen ton het kwartaal voordien. Het bedrijf zegt ook het vierde kwartaal een verdere daling van de leveringen en een aanhoudende druk op de prijs te verwachten.


Het Duitse autoconcern BMW heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,08 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 871 miljoen euro. De omzet steeg met 3,8 procent tot 16,5 miljard euro. De verkochte volumes stegen met 9 procent tot 399.218 exemplaren. De groei werd naar eigen zeggen vooral gedragen door het succes van een aantal nieuwe modellen. Bij een aantal oudere modellen, die het einde van hun productiecyclus gaan, werd een terugval opgetekend. De autobouwer waarschuwde wel voor de impact van de Europese schuldencrisis op de resultaten voor de volgende kwartalen. Ook in China wordt een minder grote groei verwacht dan in het verleden.


In Amsterdam is een onderzoek opgestart naar een mogelijke onzorgvuldige verwerking van asbest bij de renovatie van de metrotunnel tussen de stopplaatsen Centraal Station en Amstel. Dat heeft een woordvoerder van de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer van de stad Amsterdam bevestigd. Een medewerker van de renovatiewerken aan de zogenaamde Oostlijn maakte tijdens een televisieprogramma anoniem gewag van het probleem. Volgens de klokkenluider werden minstens vijftig bouwvakkers maandenlang blootgesteld aan asbest. In de gemeenteraad van Amsterdam werd om opheldering gevraagd. De vakbonden hebben hun betrokken leden gevraagd zich te melden.


Het Franse modehuis Hermes heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 683,2 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 18,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de eigen winkels werd een groei met 19,1 procent opgetekend, hoewel daar ook vorig jaar sterke prestaties werden opgetekend. Op de Franse thuismarkt werd een stijging met 5,4 procent genoteerd, maar in de rest van Europa werd een groei met 20 procent geregistreerd, vooral dankzij twee nieuwe concessies in Moskou en nieuwe winkels in Berlijn en Rome. Ook op de Amerikaanse en Aziatische markt wordt een belangrijke groei gemeld. Over het hele jaar wordt een omzetgroei tussen 15 procent en 16 procent voorzien. Eerder was gewag gemaakt van 12 procent tot 14 procent.


In Groot-Brittannië werd journalist Jamie Pyatt van de krant The Sun, gearresteerd op verdenking van het omkopen van politieagenten. De arrestatie vormde een onderdeel van het onderzoek naar het afluisterschandaal bij kranten van het mediabedrijf News Corporation, moederbedrijf van The Sun. Een woordvoerder van News International, de Britse uitgeeftak van News Corporation, bevestigde dat een medewerker van het bedrijf werd gearresteerd en stelde dat het mediabedrijf zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek. De journalist werd in afwachting van verdere ondervragingen opnieuw vrijgelaten. News International heeft bekend gemaakt dat slachtoffers van de afluisterpraktijken zich kunnen melden voor een financiële compensatie.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home