Nieuwsoverzicht
De Griekse oppositieleider Antonis Samaras blijft aansturen op het ontslag van premier George Papandreou. Dat heeft hij gezegd naar aanleiding van een gepland onderhoud met de Griekse president Carolos Papoulias. Samaras zegt dat er snel een overgangsregering moet komen om het jongste Europese reddingsplan uit te voeren, maar wel met uitzicht op snelle verkiezingen en het vertrek van Papandreou. Eerder had de Griekse premier nog gezegd dat hij snel de eerste contacten wou leggen voor de vorming van een samenwerkingsregering. Er wordt aan toegevoegd dat het organiseren van vervroegde verkiezingen catastrofale gevolgen zou hebben. Uit een enquête ook gebleken dat de Griekse bevolking evenmin voorstander is van vervroegde verkiezingen.
Het Amerikaanse bedrijf Motorola Mobility, producent van mobiele telefoons, heeft van een Duitse rechtbank gelijk gekregen in een patentdispuut met Apple. Het is echter nog niet duidelijk welk gevolg de beslissing zal hebben voor Apple. Het vonnis verbiedt Apple om nog langer mobiele telefoons te verkopen in Duitsland, omdat de technologie in strijd is met twee patenten van Motorola. Enkele uren na het vonnis verklaarde een woordvoerder van Apple echter dat de beslissing het bedrijf op dit moment niet verhindert producten te verkopen in Duitsland. Apple houdt vol dat het om een louter procedurele kwestie gaat. Motorola Mobility is sinds kort eigendom van Google, dat meerdere conflicten met Apple over eigendomsrecht heeft lopen.
Europa heeft een decennium nodig om zijn financiën te saneren en uit de schuldencrisis te geraken. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd in een wekelijkse videoboodschap op haar website. Het oplossen van de schuldencrisis zal volgens Merkel veel inspanningen vragen en zal volgens haar stap per stap moeten worden aangepakt. Merkel voegde er aan toe dat het noodzakelijk is dat alle landen van de eurozone hun schuldenlast beperken. De bondskanselier benadrukte dat iedereen in Europa inspanningen moet doen en zijn plichten moet vervullen. In haar podcast gaf Merkel nog aan dat de groei van Duitsland en de Duitse tewerkstelling afhankelijk zijn van Europa.
De Duitse toerismegroep TUI heeft in een brief aan de Griekse hoteluitbaters gevraagd met drachmen in plaats van met euro's te betalen als Griekenland uit de eurozone zou stappen. In het document wordt aan de hoteluitbaters gevraagd de contracten tussen beide partijen aan te passen. TUI wil op die manier profiteren van een zware devaluatie van de nieuwe drachme tegenover de euro indien Griekenland uit de eurozone zou stappen. De toerismegroep zegt zich te moeten beschermen tegen mogelijke wisselrisico's. Volgens haar is er meer dan een theoretische kans dat Griekenland de eurozone verlaat. De Griekse toeristische federatie zegt echter dat geen enkele hotelier op de vraag van TUI zal ingaan en de zaak bij het Griekse ministerie van toerisme aangekaart te hebben.
De Europese Commissie start een onderzoek naar de aanslepende patentoorlog tussen de elektronicafabrikanten Samsung en Apple. Europa wil weten of de betrokken patenten betrekking hebben op standaard-essentiële technologieën, die absoluut noodzakelijk zijn om een bepaald product te vervaardigen. Er wordt opgemerkt dat het om een standaardprocedure gaat voor antitrustzaken, die de Europese Commissie moet toelaten om de relevante feiten in een dossier te verzamelen. De Europese Commissie verzamelt momenteel informatie om te zien of een diepgaander onderzoek nodig is. Het onderzoek gaat volgens patentexperts verder dan de strijd tussen Samsung en Apple, maar gaat over het type licentieverbintenis waar de hele de technologiesector op steunt.
Het Spaanse bedrijf Nuevas Tecnologias y Energias Catala (NT-K), een kleine fabrikant van tabletcomputers, heeft een patentzaak tegen Apple, fabrikant van de iPad, gewonnen. Nuevas Tecnologias laat zijn tablets in China produceren, maar Apple had vorig jaar van een rechter toelating gekregen om de invoer van de producten in Spanje te verbieden. De producten werden door de Spaanse douane in beslag genomen. De uitspraak werd later echter door een rechter in Valencia verworpen. Het Spaanse bedrijf heeft Apple daarop aangeklaagd wegens concurrentiebeperkend gedrag en eist een schadevergoeding voor het verlies dat werd geleden door het importverbod.
Het Amerikaanse bedrijf Intel heeft 80,2 procent van de wereldwijde processormarkt in handen. Dat heeft het marktanalysebureau International Data Corp (IDC) berekend. Concurrent AMD vertegenwoordigt 19,7 procent van de markt. Naast deze twee bedrijven zijn er geen belangrijke partijen op de processormarkt, die het voorbije kwartaal een omzet realiseerde van 10,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verscheepte exemplaren steeg met 5 procent. Bij desktopcomputers heeft Intel een belang van 76 procent. Dat betekent een stijging met 5 procent. In de mobiele sector steeg het aandeel van AMD echter met 2,4 procent tot 17,6 procent.
Italië is niet ten prooi gevallen aan een crisis. De restaurants zitten vol en ook op vliegtuigen is het moeilijk een lege zetel te vinden. De Italiaanse vakantiegebieden zijn volgeboekt. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi gezegd tijdens de samenkomst van de G-Twintig in Cannes. Berlusconi beschuldigde de media ervan obsessief over de Italiaanse economische moeilijkheden te schrijven. Hij wierp ook op dat de euro de bevolking armer heeft gemaakt. Berlusconi bevestigde wel dat de Italiaanse structurele hervormingen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen worden opgevolgd. Italië kampt met een overheidsschuld van 120 procent op het bruto binnenlandse product.
Groot-Brittannië heeft plannen klaar voor het geval de euro toch zou verdwijnen. Dat heeft George Osborne, de Britse minister van financiën, in de marge van de samenkomst van de G-Twintig in het Franse Cannes gezegd. Osborne stelde dat men op alles voorbereid moet zijn. Hij voegde er aan toe dat Groot-Brittannië zijn eigen situatie en eigen schulden beheert, maar zich ook voorbereid op maatregelen die door de eurozone worden opgelegd. Osborne riep de landen van de eurozone wel op hun verantwoordelijkheid te nemen. Dat kan volgens hem niemand in hun plaats doen. Volgens de minister moet de rest van de wereld dan weer het internationale economische systeem recht houden, onder meer via het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Ierland gaat 3,8 miljard euro bezuinigen door belastingen te verhogen en de overheidsuitgaven in te perken. De Ierse regering wil daarmee voldoen aan de voorwaarden die de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben gesteld voor de toekenning van een noodlening. De belastingverhoging moet 1,6 miljard euro opleveren en aan de uitgavenkant moet 2,2 miljard worden bespaard. Volgens de Ierse minister van financiën Michael Noonan zijn de maatregelen noodzakelijk om tegen het midden van het decennium het begrotingstekort terug te brengen tot onder de maximaal toegestane 3 procent. De bezuinigingen zijn ingrijpender dan eerder werd aangenomen omdat Ierland de verwacht groei naar beneden heeft moeten bijstellen.
De Amerikaanse president Barack Obama communiceert slecht en heeft enkele strategische blunders gemaakt. Dat heeft gewezen president Bill Clinton in zijn nieuwe boek 'Bak to Work' geschreven. Onder meer het optreden van Barack Obama tijdens de crisis rond de Amerikaanse overheidsschuld wordt door Clinton op de korrel genomen. Clinton geeft wel toe dat een gedeelte van de Amerikaanse problemen te wijten zijn aan de afkeer van de conservatieven van overheidsinmenging en hun voorkeur voor lage belastingen, maar hij bekritiseert ook Barack Obama en de democratische partij omdat het crisisbeleid niet beter werd verdedigd. Volgens Clinton hebben de democraten geen eensluidende boodschap om tegen de republikeinen in te gaan.
Frankrijk, Italië, de Europese Commissie en de Verenigde Staten hebben er op de G-Twintig in Cannes voor gepleit dat de Europese Centrale Bank (ECB) meer bevoegdheden krijgt om de schuldencrisis op te lossen. Daarbij zou de instelling de mogelijk moeten krijgen om, net zoals de Amerikaanse Federal Reserve, overheidsobligaties op te kopen op de primaire markt. Duitsland verzet zich echter tegen het voorstel, waarbij gewezen wordt op het risico van een inflatiegolf. Duitsland stelt daarbij dat de Europese Centrale Bank niet mag worden vergeleken met de Federal Reserve en de Bank of England. Er wordt aan toegevoegd dat Europa niet met Amerikaanse methodes mag handelen.
De G-Twintig wil de slagkracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vergroten. Er is echter geen overeenkomst over de manier waarop dat in praktijk zal moeten worden doorgevoerd. Aangegeven werd dat de ministers van financiën tegen hun volgende vergadering moeten uitzoeken op welke manier het Internationaal Monetair Fonds meer armslag kan worden bezorgd. De staatshoofden benadrukten dat de instelling zijn systematische rol kan blijven spelen voor al zijn leden. Europees president Herman Van Rompuy verduidelijkte dat de extra middelen niet alleen voor de eurozone bedoeld zullen zijn, maar voor de hele wereldgemeenschap.
China heeft zich op de G-Twintig akkoord verklaard om de flexibiliteit van de yuan te verhogen. De aankondiging werd positief ontvangen door de Amerikaanse president Barack Obama. De Amerikaanse president benadrukte dat er al lange tijd gevraagd wordt naar een grotere flexibiliteit van de yuan. De maatregel is volgens Obama een cruciale stap om groei te stimuleren. China wordt door de Verenigde Staten al lang verweten dat er geweigerd wordt om de yuan te opwaarderen. Door een kunstmatig lage koers van de yuan zou China een exportvoorsprong willen behouden, aangezien Chinese producten daardoor op de internationale markten tot 30 procent goedkoper zouden zijn dan de Amerikaanse concurrentie.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home