Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 05, 2011

Nieuwsoverzicht

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft de vertrouwensstemming in het Griekse parlement nipt overleefd. De stemming was cruciaal voor de goedkeuring van het Europees akkoord voor de Griekse schuld en de toekomst van het land. Papandreou kreeg het vertrouwen van 153 parlementsleden. Er werden echter ook 145 tegenstemmen geteld. Of Papandreou kan aanblijven als regeringsleider blijft voorlopig echter onduidelijk. De uitkomst van de vertrouwensstemming was allerminst zeker, want ook bepaalde leden van de eigen socialistische partij Pasok van Papandreou hadden ermee gedreigd om tegen te stemmen. Papandreou wil zo snel mogelijk een brede overgangsregering vormen om de Europese noodhulp veilig te stellen.


Italië komt onder een strikter toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ermee zal op toezien dat de beloofde structurele hervormingen van de overheidsfinanciën worden uitgevoerd. Eerder al werd Italië onder curatele van de Europese Commissie geplaatst. Met het dubbele toezicht hoopt men de financiële markten ervan te kunnen overtuigen dat de beloofde hervormingen van de Italiaanse regering ernstig genomen moeten worden. Concreet zal het Internationaal Monetair Fonds vier keer per jaar een evaluatie maken van de hervormingen. Op dit ogenblik is er één inspectie per jaar voorzien. De Italiaanse regering heeft zich ertoe geëngageerd om over twee jaar een begroting in evenwicht te hebben. Het jaar daarop zou een overschot moeten worden gerealiseerd.


Het mijnbouwconcern Anglo American neemt het belang van 40 procent van de Zuid-Afrikaanse familie Oppenheimer in het diamantbedrijf De Beers over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,1 miljard dollar. Door de aankoop vergroot Anglo American zijn belang in De Beers van 45 procent tot 85 procent. De Beers heeft ongeveer 40 procent van de wereldwijde diamantproductie in handen. De overheid van Botswana bezit 15 procent van De Beers en heeft de mogelijkheid zijn portefeuille uit te breiden tot 25 procent door aandelen te kopen van de familie Oppenheimer. In dat geval zou Anglo American een belang van 75 procent in De Beers bezitten. De familie Oppenheimer is meer dan tachtig jaar aandeelhouder geweest bij De Beers.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Cyprus met twee stappen verlaagd. Het bureau verwacht dat problemen in de bankensector Cyprus zullen dwingen om steun uit het Europese noodfonds te vragen. Moody's denkt dat de Cypriotische overheid volgend jaar zijn banken zal moet helpen vanwege hun grote blootstelling aan de Griekse schuldenlast. De kredietbeoordelaar wees verder op de moeite die het de Cypriotische regering kost om economische hervormingen door te voeren. Door de verlaging staat de rating van Cyprus nu nog één niveau boven de junkstatus. Moody's waarschuwde bovendien dat de rating voor het land op korte termijn mogelijk nog verder zouden kunnen worden verlaagd.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft een niet-bindend bod uitgebracht op het Nederlandse productiehuis Endemol, dat met de format Big Brother wereldberoemd werd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Endemol is op dit ogenblik eigendom van Goldman Sachs Capital Partners, van het mediabedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi Mediaset en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte, die het kapitaal van oprichter John de Mol beheert. Het bedrijf heeft echter een schuld van ruim 2 miljard euro en is daarover al enkele maanden in onderhandeling met schuldeisers. De grootste schuldeisers van het bedrijf zijn investeringsgroepen zoals Centrebridge en Apollo en de Britse banken Royal Bank of Scotland en Barclays.


Het internetbedrijf Groupon, aanbieder van bonnen voor groepskortingen, heeft met zijn beursgang een bedrag van 700 miljoen dollar opgehaald. Daarmee realiseert Groupon de grootste beursintroductie uit de internetsector sinds het debuut van het zoekmachinebedrijf Google zeven jaar geleden. Er was heel wat interesse voor het aandeel van Groupon, ondanks het gebrek aan winstgevendheid en de relatief dure waardering in vergelijking met gelijkaardige spelers. Sommige beleggers stellen zich dan ook sceptisch op over de evolutie van het aandeel. Groupon had zijn beursdebuut al enkele keren uitgesteld. De waarde van het internetbedrijf wordt geraamd op 13 miljard dollar.


De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft een koper gevonden voor zijn verlieslatende Britse dochter British Midland (BMI). Er werd daarover een principeakkoord gesloten met International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways en Iberia. Het is de bedoeling de transactie af te ronden in het eerste kwartaal van volgend jaar, al moeten de mededingingsautoriteiten wel nog het licht op groen zetten. Dat zou volgens insiders echter een aantal problemen kunnen opleveren. Britisch Airways zou na de overname immers over meer dan de helft van de landingsrechten op de Londense luchthaven Heathrow beschikken. Lufhansa nam British Midland twee jaar geleden over, maar slaagde er niet in de maatschappij winstgevend te maken.


De Nederlandse winkelketen Hema heeft door een online fout aan zijn klanten gratis bosvruchten-clafoutistaarten aangeboden. Normaal kost de taart 4 euro. Het bericht over de fout verspreidde zich dankzij Twitter bijzonder snel, waardoor Hema met massale bestellingen werd geconfronteerd en de website overbelast raakte, zodat ze een tijdlang niet meer bereikbaar was. Iedereen die een bestelling heeft geplaatst, krijgt volgens Hema een email met een waardebon voor één gratis taart. Vele gegadigden hadden meerdere taarten besteld. Volgens Hema werden bestellingen voor hele bedrijven ontvangen. Er zouden zelfs bestellingen voor miljoenen taarten zijn geplaatst.


Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power (Tepco) heeft tijdens het eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 627,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 5,8 miljard euro. Het verlies heeft te maken met kosten die veroorzaakt werden door de ramp met de kerncentrale van Fukushima in maart dit jaar. Ook op het operationele vlak werden tekorten geboekt. Dat houdt verband met de rekeningen voor olie en gas om de thermische centrales te laten draaien als compensatie voor het stilleggen van de meeste nucleaire reactoren. De omzet viel met bijna 10 procent terug tot 2,4 triljoen yen door energiebesparingen bij bedrijven en particulieren.


Bill Gates, oprichter van Microsoft, heeft de leiders van de landen van de G-Twintig opgeroepen om hun budgetten voor ontwikkelingshulp in stand te houden. Hij voerde tijdens de top van de G-Twintig in Cannes aan dat besparingen niet alleen de armste mensen op de wereld treffen, maar ook innovaties op het gebied van gezondheid en landbouw ondermijnen. Gates is de eerste bedrijfsleider die werd uitgenodigd om aan een samenkomst van de G-Twintig deel te nemen. Hij was door de Franse president Nicolas Sarkozy gevraagd om advies te geven over nieuwe manieren om ontwikkelingshulp te financieren nu de begrotingen onder druk staan.


China wijst voorlopig een deelname aan het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) af. Reden daarvoor is de heersende onduidelijkheid over Griekenland. Volgens een lid van het monetaire comité bij de Chinese centrale bank zou de Chinese bijdrage aan het noodfonds tot 100 miljard dollar kunnen bedragen. Op de Europese top in Brussel werd beslist om het steunfonds op te trekken tot 1.000 miljard euro. Daarbij werd gehoopt op een bijdrage van onder meer China. Maar de Chinese overheid koppelt een aantal voorwaarden aan de steun, zoals de garantie dat het Europese fonds efficiënt werkt en effectief bijdraagt tot de stabiliteit van de eurozone.


Een Airbus A380 van de Australische vliegtuigmaatschappij Qantas heeft na motorpech een noodlanding moeten maken in Dubai. Het vliegtuig was op weg van Singapore naar Londen en had 258 passagiers aan boord. Anderhalf uur na het opstijgen dienden de piloten de vierde motor uit te schakelen na een probleem met het oliepeil en werd beslist een vroegtijdige landing te maken in Dubai. De noodlanding verliep vlot en alle passagiers konden het vliegtuig veilig verlaten. Terwijl Qantas het probleem met de motor onderzocht, konden de passagiers met vluchten van andere vliegtuigmaatschappijen naar Londen reizen. Eén jaar geleden moest een andere Airbus A380 van Qantas een noodlanding maken in Singapore.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,69 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was een winst geboekt van 239 miljoen euro. De winstgroei werd vooral gerealiseerd in de verzekeringsdivisie. Daar werd een kwartaalwinst van 561 miljoen euro gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd bij de verzekeringsactiviteiten een verlies van 274 miljoen euro geleden. Bij de bankactiviteiten liep de winst terug van 1,49 miljard euro naar 1,06 miljard euro. Het resultaat van de bank stond volgens bestuursvoorzitter Jan Hommen onder druk door de escalatie van de schuldencrisis en de tegenvallende economische ontwikkelingen.


Verzekeraar American International Group (AIG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 4,1 miljard dollar. Dat is het grootste verlies dat de verzekeraar in twee jaar tijd heeft verloren. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een verlies geleden van 2,5 miljard dollar. Onder meer moest de verzekeraar een boekhoudkundig verlies van 2,3 miljard dollar nemen op zijn belang in zijn voormalige dochter American International Assurance (AIA) uit Hongkong. De Aziatische verzekeraar werd voor twee derde naar de beurs gebracht, maar de koers van het aandeel stond onder druk van de schuldencrisis. Daarnaast viel ook de waarde van de portefeuille herverpakte kredieten met bijna 1 miljard dollar terug.


Chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) heeft bekend gemaakt 1.200 banen te zullen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand met 10 procent worden afgeslankt. De maatregel moet het bedrijf naar eigen zeggen toelaten om de kosten te drukken. Gehoopt wordt dat tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een besparing met 10 miljoen dollar zou kunnen gerealiseerd worden. Voor volgend jaar wordt een besparing met ongeveer 120 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. De herstructurering zou een eenmalige kost vergen van 105 miljoen dollar. De besparingen zouden onder meer moeten gebruikt worden voor investeringen in initiatieven die tot lagere energiekosten en een sterkere positie op groeimarkten zouden leiden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home