Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 03, 2011

Tweetaligheid stimulans voor flexibiliteit babybrein

Baby's in een tweetalig gezin kunnen genieten van een langere periode waarin hun brein voldoende flexibel is om een vreemde talen aan te leren dan in huishoudens waar slechts één taal wordt gesproken. Dat is de conclusie van den Amerikaans onderzoek van de University of Washington bij Engelstalige en Spaanstalige gezinnen. Daarbij bleek dat het brein van baby's in tweetalige gezinnen flexibel bleef voor vreemde talen tot ze tien tot twaalf maanden oud waren. Bij baby's uit eentalige huishoudens duurt die periode slechts zes tot negen maanden.

"De grotere flexibiliteit van tweetalige kinderen is volgens de onderzoekers wellicht te wijten aan de grotere variëteit aan taalklanken die ze thuis opvangen," merkt het webmagazine HealthDay News op. "Bovendien wordt opgemerkt dat de hoeveelheid vreemde klanken die worden opgevangen, ook een effect heeft op de vocabulaire als peuter. Kinderen die als baby meer Spaans hebben opgevangen, zullen op een leeftijd van vijftien maanden ook meer Spaanse woorden bekken."

"Het tweetalig brein is een fascinerend gegeven, want het weerspiegelt de menselijke capaciteit op het gebied van flexibel denken," merkt onderzoeksleider Patricia Kuhl, directeur van het Institute for Learning and Brain Sciences aan de University of Washington, op. "Tweetalige baby's leren dat objecten en gebeurtenissen in de wereld twee namen hebben. De flexibele overschakeling tussen die benamingen betekent een uitstekende oefening voor de hersenen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home