Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 03, 2011

Nieuwsoverzicht

Griekenland zal pas beroep kunnen doen op een volgende schijf financiële hulp als het land alle onderdelen aanvaardt van het reddingsplan dat door de Europese Unie is goedgekeurd. Dat hebben de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Het gaat om een steun van 8 miljard euro die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vorige maand hebben goedgekeurd. Aanleiding voor het ultimatum is het onverwachte besluit van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te organiseren over het Europees reddingspakket, dat is totaal een omvang heeft van 130 miljard euro. Als het referendum het reddingsplan zou afwijzen, zou een faillissement van Griekenland heel waarschijnlijk worden.


Het Duitse detailhandelconcern Metro heeft een bod ontvangen voor zijn winkelformules Kaufhof. De Griekse miljardair George Economou zou een bedrag van 2,4 miljard euro willen betalen voor Kaufhof. Economou, eigenaar van rederij DryShips, zou de keten willen overnemen via de Oostenrijkse vastgoedonderneming Signa. Metro bevestigde in september nog open te staan voor gesprekken over de verkoop van Kaufhof, dat ook de keten Galeria Inno omvat. Ook Nicolas Berggruen, eigenaar van concurrent Karstadt, zou interesse in Kaufhof hebben getoond. Een woordvoerder van Metro beklemtoonde dat er met verschillende investeerders wordt gesproken, waaronder Signa en Berggruen. Er werd echter aan toegevoegd dat er geen sprake is van concrete verkoopgesprekken.


Rusland heeft de laatste obstakels voor een lidmaatschap van de World Trade Organization (WTO) uit de weg geruimd. Over het lidmaatschap van Rusland is achttien jaar onderhandeld. Door een akkoord met Georgië kunnen deze onderhandelingen nu worden afgerond. De overeenkomst tussen Rusland en Georgië kwam tot stand door een bemiddeling van Zwitserland. De Zwitserse president Micheline Calmy-Rey slaagde erin een doorbraak te bereiken in een douanegeschil tussen beide landen. Dat was nog een erfenis van een gewapend conflict tussen beide landen drie jaar geleden. Rusland is nu akkoord gegaan met onafhankelijke controles aan zijn grenzen met de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.


De Duitse autobouwer Opel voert voor 6.700 werknemers in zijn fabriek in het Spaanse Zaragoza tijdelijke werkloosheid in. De betrokkenen moeten in november en december in totaal drie weken thuis blijven. De Spaanse staat zal de werknemers gedeeltelijk vergoeden voor het loonverlies. Ook voor volgend jaar ziet de situatie er weinig rooskleurig uit. Daarbij zal de productie volgens een woordvoerder waarschijnlijk naar 33.000 exemplaren teruggeschroefd. Dat is een daling met 4.000 exemplaren tegenover het huidige niveau. De Spaanse fabriek heeft een capaciteit van 46.000 exemplaren per jaar. Opel sluit niet uit dat ook in andere fabrieken de productie zal worden teruggeschroefd.


De Amerikaanse economie zal dit jaar een groei kennen van 1,6 procent tot 1,7 procent. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Amerikaanse Federal Reserve. Eerder had de Amerikaanse centrale bank nog gewag gemaakt van een economische groei tussen 2,7 procent en 2,9 procent. Ook voor volgend jaar wordt een groei tussen 2,5 procent en 2,9 procent voorzien, terwijl eerder geraamd werd op een cijfer tussen 3,3 procent en 3,7 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de werkloosheid op minstens 8,5 procent zal blijven, terwijl eerder gerekend werd op een cijfer van 7,8 procent. De Amerikaanse inflatie zou volgend jaar wel beperkt blijven tot een niveau tussen 1,4 procent en 2 procent.


Een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou veel schadelijker zijn dan een faillissement. Dat zeggen onder meer experts van het ratingbureau Fitch. Een uitstap uit de eurozone zou betekenen dat de Griekse schulden met een zwaar gedevalueerde drachme zou moeten worden terugbetaald. Dat zou een negatieve impact hebben op de koopkracht van de bevolking en zou leiden tot een nieuwe recessie en verder stijgende rentevoeten en een hoge inflatie. Ook de Griekse banken, die al zwaar getroffen zijn door de crisis, nog verder voor problemen stellen, waardoor nog meer nationaliseringen nodig zouden zijn. Ook zouden speculanten de kredietwaardigheid van een aantal andere zwakke landen gaan uittesten, wat zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van de monetaire unie.


Het Europees Financieel Stabilisatiefonds (EFSF) heeft besloten om de uitgifte van 3 miljard euro aan obligaties uit te stellen. Die moesten dienen om de beloofde lening aan Ierland te financieren. Volgens het fonds is de situatie op de markten echter te gespannen. De uitgifte van de obligaties was al langer gepland, maar werd uitgesteld als gevolg van het vooropgestelde referendum in Griekenland. Dat heeft voor te veel onrust gezorgd. De praktische consequenties blijven relatief beperkt, want Ierland heeft duidelijk vooruitgang geboekt in de oplossing van zijn schuldenproblematiek. Wel is het uitstel negatief voor het imago van het Europese reddingsfonds.


Pierre Cointreau, de erevoorzitter van de drankengroep Rémy Cointreau, is op negentigjarige leeftijd overleden. Pierre Cointreau nam in de eerste helft van de jaren zestig de leiding over het bedrijf in handen. Hij bleef tot in de tweede helft van de jaren negentig op post en zetelde tot voor kort nog in de raad van toezicht. Het drankenbedrijf Cointreau werd in het midden van de jaren negentig door de gebroers Adolphe en Edouard-Jean Cointreau opgericht. Het was echter Pierre Cointreau die het bedrijf leidde naar een fusie met cognac-producent Rémy Martin. Daardoor ontstond twintig jaar geleden de groep Rémy Cointreau, één van de belangrijkste Franse drankenconcerns.


Het Zweedse energieconcern Vattenfall gaat een rechtszaak aanspannen tegen de Duitse regering, waarbij het miljarden compensatie zal vragen voor de Duitse kernuitstap. Het bedrijf bezit zelf kerncentrales in Duitsland die het noodgedwongen moest sluiten. De zaak zou nog voor het einde van het jaar worden ingediend bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) in Washington. Juristen menen dat het bedrijf een goede kans maakt op compensatie, in het kader van een internationaal energiecharter. De Duitse regering heeft beslist dat alle kerncentrales ten laatste over elf jaar moeten worden gesloten. Vattenfall zegt de voorbije jaren 700 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in de centrales.


De Franse premier François Fillon heeft een oproep gelanceerd naar de grootste Franse banken om hun bonussen voor dit jaar significant te laten dalen. Hij verwees naar de context waarbij de banken op zoek moeten naar extra kapitaal. Fillon stelde aan de gouverneur van de Franse nationale bank gevraagd te hebben om bijzonder waakzaam te zijn. De gouverneur moet volgens Fillon de voorziene enveloppes controleren en eventueel de macht gebruiken waarover hij beschikt. De Franse premier wees erop dat het versterken van de balans bij de banken de absolute prioriteit moet krijgen. In het Europese reddingsplan is overeengekomen dat de banken tegen midden volgend jaar een kernkapitaalratio moeten hebben van minstens 9 procent.


Tijdens de maand oktober zijn er in Duitsland 10.000 werklozen bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesagentur für Arbeit. Het gaat om de eerste toename in meer dan twee jaar. Gedurende zevenentwintig maanden op rij kon een daling van de werkloosheid worden opgetekend. In totaal telt Duitsland nu 2,94 miljoen werklozen. De cijfers worden gezien als een teken dat ook Duitsland niet ontsnapt aan de gevolgen van de schuldencrisis in de eurozone. De Duitse werkloosheidsgraad is tijdens de maand oktober opgelopen tot 7 procent. Tijdens de maand september bedroeg de werkloosheid 6,9 procent. Analisten hadden verwacht dat de Duitse werkloosheid verder zou dalen.


De Amerikaanse televisiezender CBS hoeft geen boete te betalen voor het tonen van de ontblote borst van zangeres Janet Jackson tijdens een optreden zeven jaar geleden op de Super Bowl. Dat heeft het hof van beroep van Philadelphia beslist. De Amerikaanse Federale Communicatie Commissie had CBS een boete van 550.000 dollar opgelegd. Ruim twee jaar geleden werd die boete echter door het hof van beroep van Philladelphia geannuleerd. Opgemerkt werd dat de zender niet verantwoordelijk gesteld kon worden voor het gedrag van Janet Jackson. Die beslissing werd door het Hooggerechtshof echter herroepen, waardoor het dossier opnieuw moest worden behandeld.


In één van de reactoren van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Dai-Ichi is radioactief xenon gemeten. De kerncentrale, die in maart van dit jaar zwaar werd beschadigd door een aardbeving en een tsunami, staat hiermee mogelijk voor een nieuw probleem. De aanwezigheid van xenon-gas is vaak een bijproduct van een kernsplitsing. Tepco, de uitbater van de kerncentrale, liet echter verstaan dat er geen verhoogde temperatuur of druk in de reactor in kwestie is gemeten. Voorlopig is de toestand van de reactor dus stabiel. Het bedrijf blijft de situatie wel op de voet volgen. Uit voorzorg is door de koelleidingen wel een mengsel geïnjecteerd van zeewater en boorzuur. Hiermee kunnen nucleaire reacties worden geneutraliseerd.


Julian Assange, de oprichter van WiliLeaks, moet aan Zweden worden uitgeleverd. Dat heeft het hooggerechtshof in Londen beslist. Het Zweedse gerecht wil Assange ondervragen over de vermeende verkrachting van een vrouw en de aanranding van een andere vrouw in Stockholm vorig jaar. Assange kan eventueel zijn uitlevering nog in hoger beroep aanvechten. Eerder had ook een arrondisementele rechtbank beslist dat Assange moest worden uitgeleverd, waarop de Australiër naar het hooggerechtshof stapte. Daar werd echter opgemerkt dat het uitgevaardigde Europees arrestatiebevel niet buitenproportioneel is. Bovendien wordt erop gewezen dat het om ernstige seksuele misdrijven gaat.


Een Amerikaanse rechtbank heeft de voormalige Russische officier Viktor Bout schuldig bevonden aan wapenhandel en samenzwering tot moord. Bout riskeert een levenslange gevangenisstraf. De jury achtte de wapenhandelaar schuldig aan het samenzweren met als doel Amerikanen te doden, het leveren van luchtafweerraketten en het helpen van een terreurorganisatie. Bout zou geprobeerd hebben om een miljoenendeal te sluiten met de FARC-rebellen in Colombia. Bout zou twee decennia lang legers, rebellen en terroristen over de hele wereld met wapens bevoorraad hebben. Vooral in Afrika, waar Bout tijdens Sovjet-tijden gestationeerd was, zou hij veel wapens hebben verkocht. Drie jaar geleden werd hij tijdens een vermeende wapendeal door Amerikaanse agenten in Thailand opgepakt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home