Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2011

Nieuwsoverzicht

De overname van het Deense schoonmaakbedrijf ISS door de Britse beveiligingsgroep G4S is afgeblazen. Het Deense bedrijf zegt nu opnieuw aan een beursintroductie te zullen werken, zodra het klimaat op de financiële markten dat mogelijk maakt. De Britse beveiligingsgroep moest voor de overname de steun van 75 procent van zijn aandeelhouders krijgen. Een aantal aandeelhouders verzette zich echter omwille van de huidige koersen en het beursklimaat tegen de transactie. Onder meer het fonds Parvus Asset Management had al aangevoerd dat de overname de gezondheid van het Britse bedrijf zou bedreigen. Met de overname was een bedrag voorzien van 5,94 miljard euro.


Het Japanse bedrijf Nintendo, producent van spelcomputers, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 70,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 670 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar werd een verlies geleden van 2 miljard yen. Het uitdiepen van de verliezen zijn volgend het bedrijf te wijten aan de dure yen, die Japanse producten minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse kopers. Ook de prijsverlaging van games had volgens Nintendo een negatieve impact op de cijfers. Het bedrijf kampt al langere tijd met zware concurrentie van de PlayStation van Sony en de Xbox van Microsoft. Ook over het hele jaar wordt bij Nintendo een verlies verwacht.


Het Amerikaanse gamebedrijf Zynga wil de week voor Thanksgiving een notering op de beurs. Aanvankelijk was het bedrijf van plan om in september naar de beurs te trekken, maar die werden door de malaise op de financiële markten opgeschort. Zynga ontwikkelt games voor sociaalnetwerksites. FarmVille is veruit het populairste spel van Zynga, dat echter ook Mafia Wars, BlackJack en FrontierVille ontwikkelde. Het bedrijf hoopt met zijn beursgang een bedrag van 1 miljard dollar op te halen. De beursgang van Zynga moet ook duidelijk maken hoeveel interesse de beleggers nog hebben voor sociale netwerkbedrijven. Volgens ramingen heeft Zynga op dit ogenblik een waarde van ongeveer 12 miljard dollar.


Miao Wei, de Chinese minister van industrie, heeft zijn principiële goedkeuring gehecht aan de overname van de Zweedse autobouwer Saab door de Chinese bedrijven Pang Da Automobile en Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet voor de redding van het Zweedse automerk. De twee Chinese autogroepen hebben samen 100 miljoen euro geboden voor de noodlijdende Zweedse autofabrikant. Er moeten echter nog wel een aantal andere voorwaarden worden vervuld vooraleer de overname kan doorgaan. Onder meer General Motors, voormalig eigenaar van Saab, moet nog zijn goedkeuring geven. De Chinese overheid heeft eerder al een aantal investeringen in de autosector geblokkeerd.


Ook de staatsschuld van Ierland blijkt lager uit te vallen dan eerder was gedacht. Datzelfde is eerder ook al gebleken voor de Duitse staatsschuld. Telkens gaat het om een rekenfout. Volgens het Ierse ministerie van financiën werd een bedrag van 3,6 miljard euro per vergissing twee keer meegerekend. Na correctie bedroeg de overheidsschuld eind vorig jaar niet 148 miljard euro, maar 144,4 miljard euro en zakt de schuldgraad van 94,9 procent naar 92,6 procent van het bruto binnenlands product. De fout was het resultaat van een wijziging in de manier waarop kredieten tussen twee overheidsagentschappen in de boekhouding werden gebracht. Daardoor was sprake van een dubbelboeking.


De Zwitserse bank Crédit Suisse schrapt nog eens 1.500 banen vanwege tegenvallende resultaten in het derde kwartaal. De bank hoopt daarmee voor nog eens 1 miljard Zwitserse frank te kunnen besparen. Dat komt overeen met een besparing van 823 miljoen euro. Crédit Suisse boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 683 miljoen frank. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toch wordt er gewag gemaakt van teleurstellende resultaten. Vooral de prestaties van de investeringstak zouden onder de verwachtingen zijn gebleven. Eerder dit jaar schrapte Crédit Suisse ook al 2.000 banen wegens tegenvallende resultaten tijdens het tweede kwartaal.


De onzekerheid rond Griekenland brengt ook de Italiaanse problemen onder de aandacht. Om de markten te kalmeren belooft premier Silvio Berlusconi snel structurele hervormingen. In een telefonisch onderhoud met Duits kanselier Angela Merkel beloofde Berlusconi binnen de kortste keren maatregelen te zullen nemen. Italiaanse bedrijfsleiders hadden de regering in een dramatische oproep al gevraagd om onmiddellijk in gang te schieten. Opgemerkt werd daarbij dat de regering anders een historische verantwoordelijkheid zou dragen tegenover de Italianen en de internationale gemeenschap.De werkgevers wezen erop dat de financiële markten Italië in het vizier hebben.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas hoopt reizigers te kunnen terugwinnen door de prijzen drastisch te verlagen. Ook wil de maatschappij, die een weekend alle vluchten schrapte vanwege een arbeidsconflict, tienduizenden gestrande passagiers paaien met extra airmiles en andere vormen van compensatie. Ook zou Qantas gedupeerde reizigers in de traditioneel drukke kerstperiode tegemoet willen komen met lage tarieven en een grotere flexibiliteit bij het omboeken van tickets. Qantas zou daarbij één van de grootste reclamecampagnes uit zijn negentigjarige geschiedenis lanceren. De vluchten van de maatschappij zijn inmiddels helemaal hervat. De Australische rechter heeft de directie drie weken tijd gegeven om met de vakbonden tot een vergelijk te komen.


De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble (CDU) wist mogelijk al langer dan wordt aangegeven van de rekenfout van 55,5 miljard euro bij de Duitse staatsbank Hypo Real Estate (HRE). Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Het gaat om een fout in de boeken van FMS Wertmanagement, de zogenaamde badbank die werd opgericht uit de insolvabele delen van de bank Hypo Real Estate (HRE) die twee jaar werd genationaliseerd. Volgens een woordvoerder van Schäuble werd de minister pas begin oktober op de hoogte gebracht van de rekenfout. Volgens een aantal bronnen had op zijn minst een Duitse staatssecretaris al voor midden september kennis van de rekenfout. Dat is volgens de oppositie een teken dat het Duitse ministerie van financiën niet goed wordt beheerd.


De Griekse bevolking moet kunnen stemmen over het Europese noodplan. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gezegd. De volksraadpleging moet volgens hem ook bindend zijn. De boodschap over een Grieks referendum kwam totaal onverwacht en dreigt het afgesproken reddingsplan onderuit te halen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy lanceerden na een telefonisch spoedoverleg een communiqué waarin ze benadrukten dat het reddingsplan meer dan ooit nodig is en ze vastberaden zijn het zonder vertraging te doen uitvoeren. Economen vrezen dat een afwijzing van het noodplan tot een wild Grieks faillissement zou leiden, waardoor het land niet langer tot de eurozone zou blijven.


Europeanen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar meer gespaard dan tijdens het kwartaal voordien. De spaarquote, het deel van het netto-inkomen dat opzij wordt gezet, steeg in de Europese Unie van 11,9 procent tot 12,6 procent. In de voorgaande vijf kwartalen op rij werd in de landen van de Europese Unie nog een daling van de spaarquote genoteerd. In de zeventien landen van de eurozone ging de spaarquote van het eerste naar het tweede kwartaal omhoog van 13,6 procent tot 13,9 procent. De hoogste spaarquote in de Europese Unie werden tijdens het tweede kwartaal van 2009 opgetekend (14,3 procent). In de eurozone werd tijdens het eerste kwartaal van dat jaar een record bereikt (15,8 procent).


Het informaticabedrijf Microsoft is verkozen tot beste werkgever van de wereld. Dat blijkt uit een enquête van het Great Place to Work Institute. De top wordt met SAS en NetApp volledig gevormd door bedrijven uit de informaticasector. Ook Google behoort als vierde tot dezelfde industrie. De vijfde plaats is voor het Amerikaanse vervoerbedrijf FedEx. Volgens een aantal waarnemers worden bedrijven bij het personeel vooral populair wanneer ze de medewerker een gevoel van belangrijkheid bezorgen. De topbedrijven werden volgens hen allemaal gekenmerkt door een groot vertrouwen van het personeel in het management, trots in het bedrijf en een groot collegiaal gevoel onder de medewerkers.


Het Zwitserse farmabedrijf Novartis gaat ongeveer 2000 arbeidsplaatsen schrappen. Er zouden banen verdwijnen in de Verenigde Staten en Zwitserland. Vorig jaar had het bedrijf al bekend gemaakt 1.400 Amerikaanse banen te zullen schrappen, onder meer omdat enkele patenten op geneesmiddelen waren verlopen. Daardoor konden een aantal goedkope gekopieerde versies van producten van Novartis op de markt komen. Novartis boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van ruim 2,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 18 procent tot 10,6 miljard euro. Met de herstructurering hoopt Novartis de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.


De olieproductie in Libië bereikt mogelijk sneller dan verwacht zijn normale niveau. Dat heeft Nouri Berrouin, topman van de Libische National Oil Corporation (NOC) in een interview met het persbureau Reuters laten uitschijnen. Berrouin gaf aan dat er momenteel 567.000 vaten per dag uit de bodem worden gehaald, mede dankzij productiehervattingen door het Italiaanse ENI en het Spaanse Repsol. Door de burgeroorlog was de Libische olieproductie grotendeels stilgevallen. Voor het uitbreken van de onlusten werden in Libië 1,6 miljoen vaten per dag geproduceerd. Dat niveau zou volgens Berrouin midden volgend jaar opnieuw kunnen worden gehaald. In augustus zei een lid van de Libische Nationale Overgangsraad dat het land daarvoor ongeveer één jaar nodig zou hebben.


Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,74 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 866 miljoen dollar. De groei is onder meer te danken aan een boekwinst van 1,3 miljard dollar op de verkoop van een dochterbedrijf. De omzet steeg met 7,5 procent tot 17,2 miljard dollar. De omzet kreeg onder meer steun van gunstige wisselkoerseffecten. Het Amerikaanse bedrijf stelde te verwachten dat de winst dit jaar hoger zal uitkomen dan eerder was voorzien. Voor volgend jaar wordt een status-quo tegenover het huidige niveau in het vooruitzicht gesteld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home