Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, November 01, 2011

Nieuwsoverzicht

China is wel degelijk bereid om actieve bijstand te verlenen aan Europa in de strijd tegen de schuldencrisis. Dat heeft de Chinese minister van handel Chen Deming gezegd ter gelegenheid van een bezoek van de Chinese president aan Oostenrijk. Deming stelde dat alle landen met dezelfde uitdaging worden geconfronteerd. Een samenwerking is volgens de Chinese minister nodig opdat Europa zou kunnen herstellen. Deming beloofde reële steun. De Chinese president Hu Jintao had voordien gezegd ervan overtuigd te zijn dat Europa de crisis zal kunnen overwinnen. Maar hij sprak niet over concrete steun. De voorzitter van het Europese Financiële Stabilisatiefonds had eerder in China gepleit voor investeringen in Europees staatspapier.


De Unesco heeft een omstreden verzoek om lidmaatschap van het Palestijnse volk goedgekeurd. In totaal stemden 107 landen voor het lidmaatschap, waaronder Brazilië, Rusland, China, India, Zuid-Afrika, Frankrijk en België. Er waren echter ook veertien tegenstemmen, waaronder de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Ruim veertig landen, waaronder Groot-Brittannië, onhielden zich. Volgens tegenstanders kan de beslissing het vredesproces met Israël schade toebrengen. De Verenigde Staten hebben ermee gedreigd mogelijk de financiële steun voor de Unesco stop te zetten. Het budget van de Unesco bestaat voor 22 procent uit Amerikaanse ondersteuning. De Verenigde Staten eisen bilaterale onderhandelingen met Israël.


De Algerijnse hoofdstad Algiers heeft officieel zijn metro in dienst genomen. Aan de bouw van de metro, die geregeld het doelwit was van aanslagen, werd bijna dertig jaar gewerkt. Algiers is daarmee de eerste stad in de Maghreb-regio die over een metrosysteem beschikt. In heel Afrika had tot nu toe alleen de Egyptische hoofdstad Caïro een metro. De uitbating van de Algerijnse metro werd toegewezen aan het bedrijf Ratp-El Djazaïr, dat twee jaar geleden door de Franse vervoersmaatschappij Ratp werd opgericht. Voor de veiligheid is een team van ongeveer vierhonderd agenten voorzien. Het traject is 8,5 kilometer lang en strekt zich uit tussen de Grande Poste in het centrum en de wijk Hai El Badr Kouba.


De Thaise regering werkt aan een wederopbouwprogramma na de zware overstromingen die het land hebben getroffen. Volgens bepaalde bronnen zou voor de wederopbouw een budget van 900 miljard bath worden voorzien. Dat komt overeen met een bedrag van 21 miljard euro. De Thaise regeringsleider Yingluck Shinawatra wilde dat bedrag niet bevestigen, maar stelde wel dat alles zal gedaan worden om de getroffenen weer op de been te brengen en het hoogwatermanagement zo te verbeteren dat dergelijke rampen niet meer kunnen gebeuren. Zuidoost-Azië heeft een bijzonder zwaar moessonseizoen achter de rug. Volgens deskundigen zijn echter ook verouderde afwateringssystemen en slechte planning medeschuldig aan de overstromingen.


Antonio Fazio, gewezen gouverneur van de Italiaanse centrale bank, is in Milaan veroordeeld tot een celstraf van drie en een half jaar. Hij moest zich verantwoorden voor zijn rol in het Italiaanse bankenschandaal van zes jaar geleden. Toen kwamen onregelmatigheden aan het licht die zich hadden voorgedaan bij pogingen tot overname van Banca Antonveneta door Banca Popolare Italiana (BPI) en van Banca Nazionale del Lavoro (BNL) door de verzekeraar Unipol. De bedoeling was een overname door Nederlandse en Spaanse financiële groepen af te blokken. Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat Fazio telkens de voorkeur gaf aan de Italiaanse kandidaat-koper. Als gevolg van het bankenschandaal moest Fazio aftreden als gouverneur. Hij werd vervangen door Mario Draghi.


Griekenland heeft het voorbije decennium tot 8 miljard euro uitbetaald aan valse pensioenen. Een gedeelte daarvan ging naar honderdjarigen die eigenlijk al overleden waren. Het cijfer is volgens waarnemers symptomatisch voor de vele fraude die in Griekenland gepleegd wordt en die mee geleid heeft tot de zware tekorten op de Griekse overheidsfinanciën. Rovertos Spyropoulos, directeur van het Griekse sociale zekerheidsinstituut, bevestigde de frauduleuze praktijken. Volgens Griekse kranten zijn het vaak familieleden van de overledene die het geld innen. In andere gevallen staat het gewoon op bankrekeningen die niet langer actief zijn. Spyropoulos stelde dat het geld tot de laatste euro zal worden teruggevorderd.


De wereldeconomie staat op de rand van een nieuwe banencrisis die ernstiger is dan de vorige. Dat heeft het Internationaal Arbeidsbureau gezegd. De organisatie waarschuwt voor oplaaiende sociale onrust. De meest recente gegevens tonen volgens de organisatie dat bijna twee derde van de geavanceerde economieën en de helft van de groeimarkten en ontwikkelingslanden een vertraging kennen op vlak van werkgelegenheid. Volgens de arbeidsorganisatie moeten de volgende twee jaar 80 miljoen banen gecreëerd worden om te blijven aankopen met de werkgelegenheidscijfers van voor de crisis. De recente groeivertraging voedt echter de vrees dat de wereldeconomie maar de helft van dat aantal zal kunnen halen.


De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwt voor een economische vertraging in de zeventien eurolanden. In een rapport voorspelt de organisatie dat verschillende landen van de eurozone volgend jaar waarschijnlijk met een milde negatieve groei zullen worden geconfronteerd. Voor de hele eurozone wordt nog gewag gemaakt van een groei met 0,3 procent. Dit jaar komt de groei volgens de organisatie nog uit op 1,6 procent. De organisatie vindt dat de Europese Unie de anti-crisismaatregelen moet verduidelijken. Daarmee moet volgens de OESO voorkomen worden dat een crisis net als drie jaar geleden economieën over de gehele wereld zou treffen.


De werkloosheidsgraad in de eurozone is opgelopen tot 10,2 procent van de actieve bevolking in september. Dat betekent een historisch hoogtepunt. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het recordniveau werd volgens Eurostat ook al in juni vorig jaar bereikt. De werkloosheidsgraad zakt al vijf maanden op rij niet meer onder de 10 procent. Volgens Eurostat waren er tijdens de maand september in de eurozone 16,198 miljoen burgers werkloos. Tegenover de maand augustus zouden er 188.000 werklozen zijn bijgekomen. Met een werkloosheid van 22,6 procent blijft Spanje het zwaarst getroffen. Oostenrijk kent de laagste werkloosheid (3,9 procent), gevolgd door Nederland (4,5 procent).


De Japanse elektronicagroep TDK gaat wereldwijd ongeveer 11.000 banen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand met 12 procent worden afgebouwd. De maatregel is volgens de Japanse groep noodzakelijk om de rentabiliteit te verhogen. Momenteel werken er nog ongeveer 87.800 mensen voor de Japanse groep. TDK wil naar eigen zeggen zijn productie optimaliseren, maatregelen nemen rond zijn activiteiten en producten die niet winstgevend zijn en de kosten verlagen. Het Japanse bedrijf werd zwaar getroffen door de overstromingen in Thailand. In vier fabrieken moest de productie worden stilgelegd. TDK werd destijds vooral bekend met cassettes en videobanden en richtte zich nadien ook op de productie van cd-rom, dvd en usb-sticks.


De Japanse autobouwer Honda heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 60,4 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 543 miljoen euro. Tegenover dezelfde periode van vorig boekjaar viel de nettowinst met 55,5 procent terug. Dat is het gevolg van de sterke notering van de yen en de aardbeving en tsunami die Japan in maart van dit jaar hebben getroffen. De omzet daalde met 16,3 procent tot 1.890 miljard yen. Door de overstromingen in Thailand heeft Honda de winstverwachting voor het hele jaar ingetrokken. De overstromingen hebben de productie in Thailand, waar Honda vorig jaar 170.000 exemplaren produceerde, immers verstoord.


De Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da zijn van plan om de volgende jaren minstens 600 miljoen euro te investeren in het Zweedse automerk Saab. Die investeringen zouden het bedrijf moeten toelaten om over drie jaar opnieuw winstgevend te worden. Dat is gebleken uit documenten die de aan de Zweedse rechtbank werden bezorgd. De twee Chinese bedrijven sloten eerder een overeenkomst met Swedish Automobile om Saab over te nemen. In het licht van die overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders en andere belanghebbenden, voorzien de Chinese bedrijven Swedish Automobile van een overbruggingskrediet van 50 miljoen euro.


Megafraudeur Bernard Madoff hoeft niet te rekenen op vergeving van zijn naaste familie. Dat hebben zijn vrouw Ruth en zoon Andrew in een Amerikaans televisieprogramma gezegd. Bernard Madoff werd twee jaar geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar wegens het verduisteren van miljarden dollars van beleggers. Zijn zoon Mark pleegde nadien zelfmoord. Dat drama wordt Bernard Madoff door zijn familie niet vergeven. Ruth Madoff zegt inmiddels alle contact met haar man verbroken te hebben. Het koppel is officieel nog wel gehuwd. Ook Andrew Madoff zegt geen begrip te kunnen opbrengen voor zijn vader. Andrew Madoff noemt het ook onbegrijpelijk wat zijn vader duizenden andere mensen heeft aangedaan.


Het beursbedrijf MF Global Holdings heeft bij het Amerikaanse gerecht bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. MF Global Holdings is gespecialiseerd in de handel in aandelen, obligaties, derivaten en grondstoffen. Het beursbedrijf werd echter het slachtoffer van speculaties met Europese staatsobligaties. Het beursbedrijf had voor ongeveer 6,3 miljard dollar in Europese obligaties belegd. Door de schuldencrisis was de waarde van die portefeuille echter gevoelig gedaald. MF Global Holdings 39,7 miljard dollar schulden hebben. Daartegenover stonden slechts 41 miljard dollar activa. Door het gerechtelijk akkoord kan MF Global Holdings zijn activiteiten verder zetten. Bij het beursbedrijf werken 2.900 mensen.


In de Russische hoofdstad Moskou heeft het wereldberoemde Bolsjoi-theater zijn deuren opnieuw geopend voor het publiek. Het iconische gebouw stond door een zware verwaarlozing op instorten, maar zes jaar geleden werd gestart met een ingrijpende renovatie. Daarbij werd ernaar gestreefd om het theater opnieuw in zijn oorspronkelijke negentiende eeuwse stijl te herstellen. Tijdens die periode beleefde het theater zijn grootste bloeiperiode. De renovatie moesten er ook voor zorgen dat alle herinneringen aan de Sovjet-periode, zoals de hamer en sikkel op de gevel, werden verwijderd. Ook werd er gewerkt aan een verbetering van de akoestiek en de zitruimte en een grotere veiligheid.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home