Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 31, 2011

Intraveneuze behandelingen zware kost voor gezondheidszorg

De gezondheidssector zou miljoenen dollars kunnen besparen indien in de ziekenhuizen orale toediening als alternatief voor intraveneuze therapieën kon worden gerealiseerd. Dat blijkt uit cijfers van het Johns Hopkins Hospital in de Amerikaanse staat Baltimore. De Amerikaanse onderzoekers stelden onder meer dat bepaalde geneesmiddelen in intraveneuze vorm ruim tweehonderd keer meer kosten dan de orale versie. Voor sommige patiënten zouden besparingen tot 680 dollar per dag kunnen worden gerealiseerd.

"In het onderzoek werd gekeken naar slechts één departement in één ziekenhuis gedurende één jaar," merkt Brandyn Lau, specialist medische informatica aan de School of Medicine van de Johns Hopkins University. "Daar werd een mogelijke besparing van meer dan 1,1 miljoen dollar geregistreerd. Indien elk Amerikaans ziekenhuis het gebruik van orale geneesmiddelen als alternatief voor intraveneuze behandelingen zou bekijken, kan er gewag gemaakt worden van een gigantische financiële impact, zonder gevaar voor de betrokken patiënten."

Volgens Lau heeft zou een overschakeling naar orale therapieën niet alleen tot een belangrijke kostenbesparing kunnen leiden, maar bovendien voor de patiënten ook een lager risico op infecties wordt gerealiseerd. Daardoor zou ook het gemiddeld verblijf in het ziekenhuis kunnen worden beperkt. Alleen al een eenvoudige herinnering aan artsen dat hun patiënten in aanmerking zouden kunnen komen voor een ander medicatie-type zou volgens de onderzoekers al belangrijke besparingen kunnen opleveren.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home