Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 31, 2011

Nieuwsoverzicht

De Russische miljardair Len Blavatnik, eigenaar van het muzieklabel Warner Music, gaat volgens Britse media ook de Britse maatschappij EMI overnemen. Met die constructie zou het derde grootste muzieklabel van de wereld worden gecreëerd. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 1,5 miljard dollar. Ook Universal had lange tijd interesse om EMI, dat in handen was van de Amerikaanse bank Citigroup, over te nemen, maar haakte uiteindelijk af. Door de transactie houdt EMI, dat beroemd werd met groepen zoals The Beatles en Pink Floyd, op te bestaan als zelfstandig label. Citigroup had EMI in handen gekregen omdat toenmalig eigenaar Terra Firma er niet in slaagde om zijn leningen bij de Amerikaanse terug te betalen.


De Nederlandse groep Hema zou zich niet absoluut verzetten tegen een overname door het concern Ahold. Dat heeft Ronald van Zetten, gedelegeerd bestuurder van Hema, in een Nederlands kranteninterview gezegd. Van Zetten reageert daarmee op aanhoudende geruchten dat Ahold, het moederconcern van Albert Heijn, verregaande interesse zou hebben in Hema. Op dit ogenblik is Hema nog in handen van de investeringsgroep Lion Capital, maar die heeft de keten vorig jaar al in de etalage geplaatst. Lion Capital had Hema vier jaar geleden voor een bedrag van 1,1 miljard euro overgenomen van de investeringsgroep Kohlberg Kravis Roberts (KKR).


Het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) mag niet te lang duren. Dat heeft Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandsche Bank, gezegd tijdens een evenement van de managementschool Nyenrode. Daarmee stelt Knot zich lijnrecht op tegenover Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank. Draghi had te kennen gegeven dat het opkopen van staatsobligaties nog een relatief lange tijd zou kunnen doorgaan. Volgens de voorzitter van de Nederlandse centrale bank vormen de aankopen een financieel risico voor de balans van het eurosysteem. Als het beleid lang wordt voortgezet, is er volgens Knot sprake van een begrotingsoverdracht zonder democratische legitimatie.


Steeds meer Amerikaanse scholen beschikken niet meer over voldoende geld om vijf dagen per week les te geven. Inmiddels zouden al bijna driehonderd Amerikaanse schooldistricten wegens krappe openbare fondsen een schooldag moeten annuleren. Twee jaar geleden moesten honderdtwintig schooldistricten omwille van financiële beslommeringen naar een sluitingsdag grijpen. In totaal tellen de Verenigde Staten vijftienduizend schooldistricten. Omdat veel Amerikaanse staten met zware financiële problemen worden geconfronteerd, dreigt het probleem zich nog verder uit te breiden. Uit cijfers van de Amerikaanse overheid blijkt dat de voorbije drie jaar ongeveer 300.000 leerkrachten hun baan hebben verloren. Volgend jaar moet nog eens voor 280.000 ontslagen worden gevreesd.


India is van mening dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een grotere rol moet opnemen in de aanpak van de schuldencrisis in Europa. Dat heeft Montek Singh Ahluwalia, vicevoorzitter van de Indiase planningscommissie, gezegd. Ahluwalia voegde er aan toe dat zijn land geen verzoek heeft ontvangen om Europa financieel te ondersteunen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft tot dusver voorzien in ongeveer één derde van de steungelden voor Griekenland, Ierland en Portugal. Op de volgende top van de G-Twintig zal worden bekeken of aan het Internationale Monetair Fonds een grote rol zou kunnen worden toegewezen.


Bijna 60 procent van de Griekse bevolking staat negatief tegenover het Europese akkoord over de aanpak van de schuldencrisis. Dat blijkt uit een peiling van de Griekse krant To Vima. Uit de bevraging van To Vima blijkt nog dat 46 procent van de ondervraagden bij een referendum tegen het plan zou stemmen. Bijna 80 procent vindt dat de Griekse premier George Papandreou een bijzondere meerderheid in het parlement moet vinden om het akkoord te laten goedkeuren. De Grieken blijven wel voorstander van de euro. De peiling toonde aan dat driekwart van de ondervraagden de Europese eenheidsmunt wil behouden. Slechts 20 procent geeft de voorkeur aan een terugkeer naar de Griekse drachme.


De eurolanden moeten de beslissingen van de voorbije Europese top over de schuldencrisis snel omzetten. Dat heeft Jean-Claude Trichet, afscheidnemend voorzitter van de Europese Centrale Bank, in een Duits kranteninterview gezegd. Trichet waarschuwt daarbij dat de crisis nog niet voorbij is. Hij stelde dat een snelle en volledige omzetting van de geplande maatregelen absoluut noodzakelijk is. Trichet is naar eigen zeggen wel hoopvol dat het de betrokken Europese regeringen zal lukken om de financiële stabiliteit te herstellen. Hij voegt er wel aan toe dat de aangekondigde maatregelen enkel gerechtvaardigd zijn in het uitzonderlijke geval van een mogelijke wereldwijde crisis.


Nederland heeft het voorbije jaar 4,6 miljard kilogram verse groenten uitgevoerd. Daarmee was een bedrag gemoeid van 4,2 miljard euro. Nederland is daarmee voor het vierde jaar op rij de grootste exporteur ter wereld. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Productschap Tuinbouw. Er wordt wel opgemerkt dat het verschil met Mexico, de tweede grootste exporteur van de wereld, kleiner wordt. De Nederlandse export kende vorig jaar een stijging met 7 procent, maar in Mexico werd een groei met 15 procent opgetekend. Nederland heeft nu nog een voorsprong van 269 miljoen kilogram. Met 1,4 miljard kilogram vormen uien het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse groententeelt, gevolgd door tomaten (0,9 miljard kilogram).


De schuldencrisis in de eurozone zou kunnen leiden tot een langdurige periode van recessie en ernstige sociale onrust in Europese landen. Dat staat in een rapport van de International Labour Organization (ILO). Hoewel regeringen onder druk staan om hun schulden te verminderen, moeten ze volgens de internationale vakbondsorganisatie snel maatregelen treffen om te voorkomen dat de werkloosheid in de Europese landen nog verder stijgt. Een hoge werkloosheid leidt volgens de organisatie tot een aanzienlijke toename van de sociale onrust. Griekenland, Portugal, Spanje, Estland, Frankrijk, Slovenië en Ierland lopen volgens de organisatie de grootste kans op sociale onrust.


Zuid-Korea heeft tien fabrikanten van platte beeldschermen beboet voor het maken van prijsafspraken. Dat hebben de Zuid-Koreaanse mededingingsautoriteiten bekend gemaakt. De betrokken ondernemingen, waaronder Samsung en LG Electronics, moeten boetes betalen van in totaal 194 miljard won. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 124 miljoen euro. Gemeld wordt dat bestuurders van de gesanctioneerde bedrijven tijdens de eerste helft van het voorbije decennium ongeveer tweehonderd keer zijn samengekomen. Tijdens die ontmoetingen zouden afspraken zijn gemaakt om de prijzen van beeldschermen voor computers, laptops en televisies kunstmatig hoog te houden.


De Australian & International Pilots Association (AIPA) eist het ontslag van Alan Joyce, topman van luchtvaartmaatschappij Qantas. De eis is het gevolg van een beslissing van Joyce om alle vliegtuigen van de maatschappij aan de grond te houden wegens een slepend arbeidsconflict. De Australische pilotenvakbond zegt dat Qantas met die maatregel een mes op de keel van een hele natie te zetten. Richard Woodward, vice-voorzitter van de Australische pilotenvakbond, had het over een verbijsterend zwaar overtrokken reactie en noemde de maatregel van Joyce een chantagepoging. Joyce had eerder gedreigd dat volgend jaar bij Qantas mogelijk 17.000 banen zouden kunnen verdwijnen als de vakbonden het been blijven stijf houden.


De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar nettowinst gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Die groei is vooral gedragen door de hogere olieprijzen. De prijs van een vat olie is op één jaar tijd immers gestegen van 77 dollar naar 112 dollar. De winst was gedeeltelijk echter ook te danken aan de verkoop van een raffinaderij. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst van 3,8 miljard dollar geboekt. De omzet steeg met 26 procent tot 61,3 miljard dollar. De dagproductie bij Chevron, de tweede grootste oliemaatschappij van de Verenigde Staten, daalde van 2,74 miljoen vaten naar 2,6 miljoen vaten.


Het Duitse technoligieconcern Siemens heeft van de Europese Commissie toelating gekregen om het Nederlandse bedrijf NEM over te nemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 170 miljoen euro. NEM is een grote leverancier van stoomgenerators voor de industrie en energiecentrales. Het Nederlandse bedrijf heeft ongeveer 1.000 mensen in dienst. NEM realiseert een jaaromzet van 325 miljoen euro. De Europese Commissie stelt dat het samengaan van beide bedrijven geen verstoring zal betekenen van de concurrentie op de markt. Er wordt opgemerkt dat de twee bedrijven slechts een beperkt aandeel van de markt vertegenwoordigen en met sterke concurrenten worden geconfronteerd. Bovendien biedt de markt volgens de Europese Commissie nog veel groeiruimte.


De Duitse financiële groep Commerzbank is van plan om alle staatsobligaties uit de portefeuille te verkopen. Dat heeft Martin Blessing, bestuursvoorzitter van Commerzbank, in een interview met de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gezegd. Blessing stelde dat de bank tijdens het derde kwartaal vooral obligaties van probleemlanden verkocht te hebben, maar hij gaf aan van plan te zijn om ook ander staatspapier uit de portefeuille te verkopen. Ook Duitse obligaties zouden voor een verkoop in aanmerking komen. Blessing gaf echter toe dat er op dit ogenblik weinig interesse is in staatspapier, zodat het volgens hem niet eenvoudig zal zijn om de obligaties van de hand te doen.


De Zweedse Volvo Group, na Daimler de grootste vrachtwagenproducent ter wereld, wil de Europese productie begin volgend jaar terugschroeven. De constructeur wijst er daarbij op dat de Europese truckmarkt volgend jaar met ongeveer 10 procent zal dalen. Ook in Brazilië zou met een terugval moeten worden rekening gehouden. Noord-Amerika en Japan zouden echter nog wel groei vertonen. De vrachtwagenbouwer realiseerde tijdens het derde kwartaal van dit jaar een operationele winst van 5,8 miljard Zweedse kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 641 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 4,9 miljard kroon. De omzet steeg met 12,7 procent tot 73,3 miljard kroon.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home