Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, October 30, 2011

Offshore geneesmiddelenproductie verhoogt kwaliteitsrisico

Offshore-productievestigingen voor geneesmiddelen stellen vaker een kwaliteitsrisico, zelfs al zijn ze eigendom van de grote farmabedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Fisher College of Business aan de Ohio State University. Onderzoeksleider John Gray stelde daarbij vast dat fabrieken van grote farmabedrijven in Puerto Rico grotere kwaliteitsproblemen kennen dan vestigingen van dezelfde concerns in de Verenigde Staten.

"De resultaten tonen aan hoe moeilijk het is om kwaliteitscontrole naar een offshore-fabriek te transfereren, zelfs onder de beste omstandigheden" merkt John Gray op. "Er wordt vaak vanuit gegaan dat offshore-fabrieken geneesmiddelen kunnen produceren aan een goedkopere prijs, zonder dat daarvoor moet ingeboet worden aan kwaliteit. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit niet altijd het geval is." De kwaliteitsverschillen zijn volgens hem wellicht te wijten aan problemen met kennisoverdracht, te wijten aan culturele verschillen, taalverschillen en afwijkende normen.

De onderzoekers merken op dat de verschillen niet kunnen worden toegewezen aan de afstand tussen het hoofdkwartier en de fabriek of aan de opleiding van de lokale bevolking. "Dat laat alleen culturele en taalkundige verschillen als een mogelijke verklaring over," stipt Gray aan. Hij waarschuwt wel dat de afwijkende kwaliteit geen gevaar voor de veiligheid van de betrokken producten hoeft in te houden. Niet elk statistisch kwaliteitsprobleem leidt immers tot een gevaar voor de productveiligheid. Hij merkt wel op dat het probleem voor bedrijven zware consequenties zou kunnen hebben.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home