Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 31, 2011

Europa wil meer transparantie in mijnbouw en bosontginning

De Europese Commissie wil dat de mijnbouw en bosontginning een grotere transparantie hanteren over hun betalingen aan landen en projecten. Die grotere transparantie moet volgens de Europese Commissie corruptie helpen bestrijden. Indien het voorstel door het Europees Parlement en de individuele lidstaten wordt goedgekeurd, zou een Europees equivalent van de Dodd-Frank Act in de Verenigde Staten worden ingevoerd. Het Europese initiatief zou echter verder gaan dan de Amerikaanse regelgeving.

"De overheid moet weten hoeveel deze bedrijven betalen en naar wie deze gelden gaan," merkt Michel Barnier, Europees Commissaris voor de interne markt, op. "Bovendien moet ook worden aangegeven waarom die betalingen gebeuren." De nieuwe regelgeving zou een impact hebben op ongeveer zeshonderd bedrijven. Bedoeling is dat de regeringen hun inkomsten uit de exploitatie van natuurlijke rijkdommen verduidelijken. De Amerikaanse regelgeving geldt enkel voor beursgenoteerde bedrijven en heeft geen betrekking op de bosontginning.

In de nieuwe transparantie-regelgeving moet ook meer informatie verstrekt worden over het gebruik van financiƫle instrumenten om aandelen in een bedrijf te verwerven. Daarbij wordt het voorbeeld genoemd van het luxebedrijf Louis Vuitton Moet Hennessy, dat in oktober bekend maakte een belang van 17,1 procent in concurrent opgebouwd te hebben door het gebruik van financiƫle instrumenten, die een korting van 50 procent zouden hebben opgeleverd.

"Op dit manier kon een belangrijk aandeel worden opgebouwd in Hermes, zonder dat deze laatste of de markt zich daarvan bewust was," wordt er opgemerkt. "Bovendien zou dat kunnen leiden tot een onjuiste marktprijs van de Hermes-aandelen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home