Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, October 31, 2011

Goud moet nieuwe inkomstenbron worden voor Soedan

De Soedanese regering heeft vijftig licenties voor goudwinning uitgereikt. Gehoopt wordt dat die exploraties voor een nieuwe inkomstenbron kunnen zorgen, nadat het land het grootste gedeelte van zijn bestaande oliereserves heeft verloren aan de nieuw opgerichte staat Zuid-Soedan. Inmiddels zijn volgens de Soedanese regering al zeven bedrijven begonnen met de goudproductie. Gehoopt wordt dat de productie dit jaar ongeveer 70 ton goud zou opleveren.

"Geraamd wordt dat Soedan door de afscheuring van Zuid-Soedan ongeveer 35 procent van zijn jaarlijks inkomen heeft verloren," aldus het persbureau Reuters. "Steeds meer wordt gehoopt dat de opbrengsten van goudproductie dat verlies zal kunnen compenseren." Abdelbaqi al-Jaylani, Soedanees minister van mijnbouw, stelt dat het verlies van inkomsten uit de oliesector in het staatsbudget een tekort van ongeveer 4 miljard dollar heeft gecreëerd. Wanneer smokkel kan worden vermeden, zou de goudsector die kloof volgens hem moeten kunnen overbruggen.

De productie van grote mijnen zou beperkt blijven tot ongeveer 7 ton. Het saldo zou moeten komen van meer dan 200.000 Soedanezen die in het land een nieuwe goldrush op gang hebben gebracht in de hoop snelle rijkdom te kunnen vinden. Vele Soedanezen zijn naar het afgelegen noordoosten van het land getrokken, waar volgens experts nog belangrijke onaangeroerde voorraden zouden kunnen worden gevonden. Het Britse mijnbedrijf Toro Gold merkt op dat Soedan één van de laatste Afrikaanse landen is waar de vermoede goudvoorraden nog niet grotendeels worden geëxploiteerd.

Begin volgend jaar hoopt de Soedanese regering een raffinaderij te kunnen bouwen die tot 150 ton goud en 30 ton zilver zou kunnen verwerken.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home