Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2011

Moraal nucleaire wetenschappers Los Alamos op absoluut dieptepunt

Beleid en slecht management hebben de werking van het Amerikaanse Los Alamos National Laborotory ondermijnd en daarmee de Amerikaanse nationale veiligheid in het gedrang gebracht. Dat is de conclusie van een onderzoek van Hugh Gusterson, professor sociologie en antropologie aan de George Mason University. Gusterson, die sinds de jaren tachtig het werk van de Amerikaanse kernwapen-specialisten volgt, merkt op dat de moraal in Los Alamos tot op het laagste niveau is gedaald in de zeventigjarige geschiedenis van de instelling.

"De werking en mogelijkheden van Los Alamos zijn in belangrijke mate uitgehold," voert Hugh Gusterson aan. "Er is een verkeerd beeld gecreëerd over de zogenaamde arrogantie en onzorgvuldigheid bij de medewerkers van het nucleaire onderzoekscentrum. Daarvan heeft de politiek gebruik gemaakt om hervormingen en desastreuze management-praktijken door te drukken, waardoor de efficiëntie van Los Alamos, dat tijdens de tweede wereldoorlog onder leiding van Robert Oppenheimer aan het Amerikaanse nucleaire programma werkte, gevoelig is aangetast."

Onder meer wordt gewezen op de Chinees-Amerikaanse wetenschapper Wen Ho Lee, die twaalf jaar geleden geheime computercodes van Los Alamos ontvreemdde. "De media hebben echter een perceptie gecreëerd dat het schandaal symptomatisch was voor de cultuur van onachtzaamheid in Los Alamos," merkt Gusterson op. Hij laat uitschijnen dat het aanstellen van een bedrijfsmatig management nadien de situatie alleen nog maar versterkt heeft. De externe managers zouden immers geen enkele voeling meer hebben met de wetenschappers.

Gusterson stelt dat de wetenschappelijke productie van de wetenschappers drastisch is gedaald. "Maar die wetenschappelijke activiteit was niet belangrijk voor de evaluatie van het management door de overheid," merkt hij op. "Wetenschappers werden ontmoedigd om activiteiten te ontwikkelen die een negatieve impact zouden kunnen hebben op de bonussen van het management." Hij zegt dan ook dat niet de wetenschappers, maar het management en de structuur verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van de instelling.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home