Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2011

Vergrijzing ondernemers gevaar voor tewerkstelling

Er moet gevreesd worden dat de volgende periode vele bedrijven de deuren zullen sluiten. Een golf ondernemers wordt immers geconfronteerd met een naderende pensioenleeftijd. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Göteborg. De Zweedse onderzoekers wijzen erop dat deze vergrijzing in de ondernemerswereld een bijkomende druk zou kunnen creëren op de tewerkstelling. Er wordt opgemerkt dat 25 procent van de Zweedse ondernemers de volgende vijf jaar met pensioen wil gaan. In 10 procent van de gevallen zou dat tot een sluiting van de onderneming leiden.

"De Europese Unie wordt geconfronteerd met een vergrijzende bevolking, zodat steeds minder mensen zorg moeten dragen voor de ouderen," merken de onderzoekers op. "In Zweden, waar de situatie op de arbeidsmarkt al kritiek is, wordt de situatie nog versterkt door het feit dat 25 procent van de bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen de volgende vijf jaar met pensioen wil gaan. Daardoor zullen een grote groep bedrijven de deuren sluiten."

Onderzoeksleider Roland Kadefors, arbeidsdeskundige aan de universiteit van Göteborg, stelt dat de situatie in de grotere steden op langere termijn mogelijk houdbaar zal blijven, maar vooral in landelijke gebieden zal het volgens hem door een laag geboortecijfer en emigratie moeilijk zijn om nog voldoende diensten te kunnen aanbieden. Een groot gedeelte van de tewerkstelling in lokale gemeenschappen wordt volgens Kadefors gegarandeerd door kleine ondernemingen, maar binnen tien jaar zullen 40 procent van de bedrijfsleiders met pensioen zijn.

Zweden heeft één van de oude managers-populaties van Europa. In totaal zouden over een periode van tien jaar 55.000 bedrijven een andere eigenaar moeten vinden. Wanneer ook zelfstandigen worden meegerekend, gaat het om 175.000 ondernemingen. Daarmee zijn volgens de onderzoekers 700.000 banen betrokken. Wanneer 10 procent van de bedrijven zijn deuren sluit, zou de vergrijzing van het Zweedse management 70.000 banen kunnen kosten.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home