Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, November 02, 2011

Zweedse senioren ontwerpen stad van de toekomst

Oudere burgers kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot het ontwerp van de stad van de toekomst. Dat zeggen onderzoekers aan de universiteit van Göteborg. De Zweedse onderzoekers hebben daarom een project opgestart waarbij oudere inwoners van de stad ingeschakeld worden als onderzoeker. De consument is volgens de onderzoekers immers expert in zijn eigen dagelijkse leven. Onderzoek kan volgens hen dan ook bijzonder veel winnen door deze groep als een evenwaardige partner in de research in te schakelen.

De Zweedse onderzoekers willen de senioren inzetten om de dagelijkse problemen van het stadsleven te registreren. De resultaten van dat onderzoek moet volgens hen in de toekomst uitzicht kunnen bieden op een betere stadsplannen. Onder meer wordt opgemerkt dat de duurzame stad van de toekomst autovrij, aangenaam en aantrekkelijk voor toeristen moet zijn, maar er wordt op gewezen dat een autovrije stad in contrast staat met het verplaatsen van goederen, dat eveneens een essentieel onderdeel van het stadsleven vormt.

"Consumenten-logistiek is een vergeten aspect van stedelijke planning," voert Helene Brembeck, professor etnologie aan het Centre for Consumer Science aan de universiteit van Göteborg, aan. "Er moet dan ook gekeken worden naar een verbetering van de consumenten-logistiek voor de oudere bevolking, welke problemen daarbij aan de oppervlakte komen en welke ideeën zij aanbrengen voor mogelijke verbeteringen." In het Franse Toulouse en het Engelse Manchester lopen gelijkaardige projecten. De resultaten van het onderzoek zouden over twee jaar bekend zijn.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home