Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 03, 2011

Auteurs dagen Amerikaanse universteiten wegens publicatie boeken

Het Amerikaanse Authors Guild, de Australian Society of Authors and de Union Des Ecrivaines et des Ecrivains Quebecois en acht individuele auteurs hebben bij een Amerikaanse rechtbank een klacht ingediend tegen vijf Amerikaanse universiteiten. Bedoeling is het stopzetten van een project waarbij de University of Michigan, University of California, University of Wisconsin, Indiana University en de Cornell University een online bibliotheek willen opbouwen met zeven miljoen boeken. De auteurs merken echter op dat de boeken door copyright zijn beschermd en zonder toelating werden gescand.

Ook auteursgroepen uit Groot-Brittannië hebben zich inmiddels bij de actie aangesloten. In september hadden de universiteiten aangekondigd een aantal digitale kopieën van zogenaamde orphan-werken, boeken waarvan de auteurs niet kunnen worden teruggevonden, ter beschikking te stellen van studenten en wetenschappelijk personeel. Volgens de auteursorganisaties kan het echter niet dat auteurs op die manier zonder hun toestemming hun werken op het internet zouden kunnen zien verschijnen.

Woordvoerders van de University of Michigan stellen echter dat het geding geen enkele zin heeft en dat de bibliotheek alleen de mogelijkheid wil creëren voor de overdracht van kennis die anders misschien definitief verloren zou gaan. De HathiTrust, een digitale bibliotheek van de University of Michigan, omvat miljoenen boeken. Om te vermijden dat daarbij nog meer inbreuken tegen het copyright zouden gebeuren, heeft het Authors Guild gevraagd om de HathiTrust in beslag te nemen. Volgens waarnemers is er echter weinig kans dat op die vraag zal worden ingegaan.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home