Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, November 04, 2011

Nieuwsoverzicht

De Griekse premier George Papandreou heeft zijn plan voor een referendum over de noodhulp aan zijn land ingetrokken. Nadat Papandreou de steun had gekregen voor de noodhulp, stelde hij bereid te zijn om af te zien van het referendum. De oppositie had zich uitgesproken tegen een referendum, dat ook op verzet binnen de eigen partij van Papandreou stuitte. De Griekse premier stelde nu met de oppositie een regering van nationale eenheid te willen vormen die het strenge bezuinigingspakket zal doorvoeren. De Griekse oppositie heeft al aangegeven voorstander te zijn van een regering van nationale eenheid, maar riep Papandreou wel op om af te treden en zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven.


De Nederlandse bankverzekeraar ING gaat in eigen land 2.000 voltijdse banen schrappen. Daarnaast worden ook nog eens 700 externe banen geschrapt. Het bedrijf voert aan dat de inkomsten onder druk komen te staan. Daarom moeten naar eigen zeggen de inspanningen worden vernieuwd om de uitgaven in de hele groep te beperken om het bedrijf aan te passen aan de moeilijke omgeving en om zijn concurrentiële positie te behouden. Er werd bevestigd dat het banenverlies alleen de divisie Retail Banking Netherlands betreft. De vakbonden reageerden met verbijstering op de aangekondigde afvloeiingen. Er wordt op gewezen dat de bank gezond is en zelfs miljarden euro winst realiseert.


De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 14,1 procent tot 303 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar steeg de nettowinst met 16,4 procent tot 653 miljoen euro. De omzet nam met 11,3 procent toe 10,08 miljard euro. Voor het hele jaar wordt een omzetgroei met 12 procent verwacht, vooral door de sterke vraag vanuit de Verenigde Staten en China. Ook volgend jaar verwacht Adidas recordresultaten. Het Europees voetbalkampioenschap in Polen en Oekraïne en de Olympische Spelen zouden voor een omzetgroei tussen 5 procent tot 9 procent moeten zorgen.


Tientallen grote Amerikaanse ondernemingen hebben de voorbije drie jaar geen belastingen betaald aan de federale overheid. Anderen profiteerden van een belastingverlaging terwijl ze comfortabele winsten boekten. Dat blijkt uit een rapport van de organisaties Citizens for Tax Justice en het Institute on Taxation and Economic Policy over de rekeningen van 280 bedrijven uit de lijst van de vijfhonderd grootste ondernemingen van het magazine Fortune. Onder meer ExxonMobil, Boeing, DuPont en Honeywell International hebben de voorbije drie jaar minstens één keer geen enkele dollar belasting moeten betalen. Bank Wells Fargo profiteerde het meest van het systeem en hield op drie jaar tijd 18 miljard dollar over aan de belastingen.


Het is niet gezegd dat Griekenland tegen elke prijs in de eurozone moet blijven. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep van eurolanden, gezegd tegen een Duitse televisiezender. Juncker stelde wel er de voorkeur aan te geven dat Griekenland in de eurozone blijft, maar voegde er aan toe dat er bekeken wordt op welke manier het land eventueel tot een exit zou kunnen overgaan zonder dat de overige eurolanden schade zouden lijden. Jean Leonetti, Frans minister van Europese zaken, benadrukte dat de eurozone het zonder Griekenland kan stellen. Griekenland vertegenwoordigt immers slechts 2 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone.


Het Londense stadsbestuur heeft aan de demonstranten van de Occupy-beweging gemeld dat ze tot begin volgend jaar bij de kathedraal Sint Paul's mogen blijven bivakkeren. Voorwaarde is wel dat de actievoerders het aantal tenten bij de kathedraal beperken, zodat de plek beter toegankelijk wordt voor de brandweer. Eerder hadden de autoriteiten gezegd dat de betogers binnen de achtenveertig uur moesten vertrekken, omdat anders juridische stappen zouden volgen. Ook de bestuurders van de kathedraal, die door de acties gedurende enkele tijd moest worden gesloten, hebben bekend gemaakt alsnog af te zien van juridische acties. Graeme Knowles, de deken van de kathedraal, had eerder al ontslag genomen wegens de kritiek op zijn houding tegenover de actievoerders.


Het verdrag van Lissabon laat niet toe dat een land de eurozone verlaat zonder dat het meteen de hele Europese Unie verlaat. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie gezegd. Toen het Lissabonverdrag twee jaar geleden werd aangenomen, werd er voor het eerst een clausule geïntroduceerd die een exit uit de Europese Unie mogelijk maakt. Bepaald werd dat een lidstaat overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen kan besluiten zich uit de Europese Unie terug te trekken. Voor de eurozone bestaat een dergelijke clausule echter niet. De woordvoerster stelde wel dat de plaats van Griekenland in de eurozone blijft. Daarvoor zijn volgens haar de nodige instrumenten beschikbaar.


Het merendeel van de gokkers van het Britse wedkantoor William Hill heeft voor de eerste keer ingezet op een vertrek van Griekenland uit de eurozone tegen eind volgend jaar. Dat heeft Graham Sharpe, woordvoerder van de bookmaker, bekendgemaakt. Volgens de gokkers is voorlopig het vertrek uit de eurozone het meest waarschijnlijke scenario. Die noteringen volgden op de verrassende aankondiging van de Griekse eerste minister Giorgios Papandreou om een referendum te houden over het Europese hulpplan, met paniek op de markten en verbijsterde partners in de eurozone tot gevolg. De Britse gokkantoren richten zich niet alleen op sportwedstrijden, maar ook om een brede waaier andere onderwerpen.


Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, willen dat Griekenland in de euro blijft. Dat hebben Van Rompuy en Barroso in een communiqué medegedeeld. Daarin drukken beiden hun steun voor Griekenland uit. Omwille van de dramatische binnenlandse politieke en sociale situatie is nationale en politieke eenheid in Griekenland volgens hen essentieel zodat de Griekse bevolking hoop kan krijgen op een betere toekomst. Barroso en Van Rompuy zeggen te vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Grieken. Met de afgesloten akkoorden moet de huidige onrust volgens Van Rompuy en Barroso kunnen worden overwonnen.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben gewaarschuwd dat Griekenland op zijn daden beoordeeld zal worden. Het belangrijkste is volgens Merkel dat er snel een Grieks akkoord komt voor de aangekondigde maatregelen van de eurozone voor de redding van Griekenland. Merkel herhaalde ook dat de zesde schijf van de noodlening niet zal worden uitbetaald als Griekenland het Europese plan niet toepast. Sarkozy verwelkomde op zijn beurt de Griekse politici die zich boven de partijbelangen hebben opgesteld. Hij was in het bijzonder te spreken over de interventie van de Griekse oppositieleider, die opgeroepen heeft tot een overgangsregering te vormen om het Europese noodplan goed te keuren.


Het uitwerken van een oplossing voor de Europese schuldencrisis moet de belangrijkste opdracht zijn van de samenkomst van de G-Twintig in Cannes. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd bij zijn aankomst in Cannes. De Europese Unie heeft volgens Obama al belangrijke stappen gezet in de richting van een omvattende oplossing voor de crisis, maar op de G-Twintig zullen er volgens hem meer details moeten worden ingevuld. Sarkozy verheugde zich op de steun van de Amerikaanse president en zei het leiderschap van Obama en de solidariteit van de Verenigde Staten nodig te hebben. Obama prees ook de Duitse kanselier Angela Merkel, die volgens hem tijdens de eurocrisis praktisch gezond verstand en het leiderschap heeft getoond.


De Europese Centrale Bank heeft zijn belangrijkste rente met 0,25 procentpunt verlaagd tot 1,25 procent. De meeste analisten hadden voorspeld dat de rente ongemoeid zou blijven. Het ging om de eerste rentebeslissing onder leiding van Mario Draghi, de nieuwe topman van de Europese Centrale Bank. Dit jaar paste de instelling al twee keer de rente aan. In april en juli werd er telkens een verhoging met 0,25 procentpunt doorgevoerd. De beslissing van de Europese instelling kreeg een positieve reactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die verwijst naar de verslechterende conjunctuur in de eurozone en de dalende inflatiedruk.


Ongeveer achtduizend demonstranten van de Occupy-beweging hebben in de Verenigde Staten de haven van Oakland bezet gehouden. De actie begon vreedzaam, maar liep na een ingrijpen van de politie uit op een aantal gewelddadige confrontaties. Oakland is één van de grootste containerhavens van de Verenigde Staten. De betogers blokkeerden verschillende toegangswegen tot het havengebied. Bij een confrontatie tussen de betogers en de politie raakten acht mensen gewond. Meer dan honderd demonstranten werden gearresteerd. Leiders van de Occupy-beweging spraken hun spijt uit dat het protest uit de hand was gelopen. Zij benadrukken dat de actie vreedzaam had moeten verlopen.


De Duitse krant Bild heeft tevergeefs opgeroepen tot een referendum in Duitsland over het Europese steunplan. De populaire krant haalde in het verleden al vaker uit naar Griekenland. Volgens Bild zijn enkele Duitse politici voorstander van een referendum. Daarbij werd onder meer de naam genoemd van Thomas Silberhorn, een partijgenoot van Merkel. Ook Alexander Dobrindt van de CSU, de zusterpartij van de kanselier, zou een voorstander zijn van een referendum. Er werd wel opgemerkt dat er zowel in de regering als in de oppositie onvoldoende voorstanders konden worden gevonden voor een volksraadpleging. Bovendien maakt de federale structuur van Duitsland de organisatie van een nationaal referendum nagenoeg onmogelijk.


Portugal zal in geen geval een volksraadpleging te organiseren over zijn hulppakket van 78 miljard euro. Dat heeft de Portugese premier Pedro Passos Coelho gezegd. Coelho benadrukte dat Portugal niet verward wil worden met de gebeurtenissen in Griekenland. Hij benadrukte ook dat Portugal verenigd moet blijven en zijn economische programma zonder fouten moet uitvoeren. Hij gaf ook te kennen dat Portugal mogelijk meer flexibele voorwaarden zal vragen voor het besparingsplan dat het overeenkwam met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarbij zou niet gevraagd worden naar extra financiële middelen, maar wel zouden er maatregelen gevraagd worden om ook de financiering van bedrijven te waarborgen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home