Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, November 07, 2011

Immobiliën Arabische emiraten nog vijf jaar in crisis

De vastgoedmarkt van Dubai maakt pas over vijf jaar kans op een prijsherstel. Dat is de conclusie van een rapport van het ratingbureau Moody's. Het emiraat zette zijn vastgoedsector negen jaar geleden open voor buitenlandse investeerders. Dat leidde tot grote prijsstijgingen. Tijdens de tweede helft van het voorbije decennium stegen de prijzen op anderhalf jaar tijd met bijna 80 procent. Het overaanbod aan nieuwbouwprojecten met vaak gigantische omvang creëerde echter een zeepbel, die bij het uitbreken van de financiële crisis uit elkaar barstte.

Talloze vastgoedprojecten in Dubai zijn opgeschort of geannuleerd, terwijl de vastgoedprijzen met bijna 60 procent zijn ingestort. "De volgende vijf jaar moet ook geen herstel worden verwacht," aldus Martin Kohlhase, analist bij Moody's, tegenover het persbureau Reuters. "De residentiële markt wordt geconfronteerd met een overaanbod, zodat er voorlopig geen nieuwe projecten moeten worden verwacht. Hetzelfde geldt ook voor de commerciële markt." Waarnemers verwachten dat de vastgoedmarkt van Dubai nog een daling met 10 procent zal kennen vooraleer er een stabilisatie zou intreden.

Volgens vastgoedconsulent Jones Lang LaSalle is de situatie in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, even dramatisch. Daarbij wordt opgemerkt dat in Abu Dhabi op korte termijn 11.000 nieuwe woningen op de markt zullen komen. Verwacht wordt dat de vastgoedprijzen in Abu Dhabi nog eens met 14 procent zullen dalen. Dan zal ook daar een terugval met 60 procent worden opgetekend tegenover de piekperiode. De huurprijzen zouden dit jaar met 14 procent dalen en ook volgend jaar nog eens met 10 procent terugvallen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home