Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, November 10, 2011

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,73 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg de winst 1,96 miljard dollar. De omzet steeg met 7,8 procent tot 36,7 miljard dollar. Het bedrijf voegt er aan toe dat de productie in Noord-Amerika het voorbije kwartaal moest worden opgedreven om aan de vraag te kunnen beantwoorden. Uit cijfers van het persbureau Bloomberg blijkt dat General Motors de voorbije twaalf maanden opnieuw de grootste autobouwer van de wereld is geworden. Tijdens die periode zou de Amerikaanse groep 6,79 miljoen wagens hebben verkocht, tegenover 6,16 miljoen exemplaren voor Volkswagen. Toyota volgt met 5,77 miljoen eenheden op de derde plaats.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell moet zich engageren om 1 miljard dollar vrij te maken om de Nigerdelta in Nigeria op te kuisen. Dat is de conclusie van een rapport van de organisatie Amnesty International. Het bedrijf erkende in augustus verantwoordelijk te zijn voor twee schadelijke olielekken in de delta drie jaar geleden, die een zware impact hadden op het leven in het vissersdorp Bodo. Nadat de lokale gemeenschap gedurende jaren tevergeefs had aangestuurd op een vergoeding en een sanering van de delta, startte ze gerechtelijke procedures in Groot-Brittannië. Amnesty International roept Shell nu op om onmiddellijk geld te storten om de aangerichte schade te herstellen. Shell zegt een aantal aanbevelingen van het rapport al uit te voren.


Als regeringen niet binnen twee decennia overschakelen naar hernieuwbare bronnen en kernenergie, wordt energie over de hele wereld verschrikkelijk duur en erg vervuilend. Dat is de conclusie van een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Voor elke dollar die dit decennium wordt niet wordt geïnvesteerd in een drastische verandering van het energiemodel, zal volgens het rapport nadien 4,3 dollar extra moeten worden geïnvesteerd om de toegenomen uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Wanneer de nucleaire centrales worden stilgelegd, zijn er volgens het agentschap de volgende vijfentwintig jaar 1.500 miljard dollar investeringen nodig om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken.


Jefferson County, een regio in de Amerikaanse staat Alabama met 650.000 inwoners, gaat het faillissement aanvragen. Het faillissement zou een omvang hebben van 3,1 miljard dollar. Het gaat om de grootste faillissementsaanvraag van een lokale Amerikaanse entiteit. Door de aanvraag hoopt Jefferson County beschermd te zijn tegen zijn schuldeisers. Jefferson County wordt al drie jaar met zware financiële moeilijkheden geconfronteerd, veroorzaakt door de financiering van de renovatie van zijn waterzuiveringssysteem. Die financiële constructie, met derivaten en een variabele rentevoet, bleek bij het uitbreken van de financiële crisis een slechte keuze te zijn geweest. Het vorige record stond op naam van Orange County, dat zeventien jaar geleden 2,2 miljard dollar schuld had opgebouwd.


Het mediaconcern RTL heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een bedrijfswinst gerealiseerd van 144 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het mediabedrijf kon naar eigen zeggen vooral profiteren van de stijgende advertentie-inkomsten in Duitsland, Frankrijk en Nederland en een inkomstenstijging bij dochteronderneming FremantleMedia, als productiehuis eigenaar van succesvolle formats zoals Idol en X-Factor. De omzet van RTL steeg met 6,6 procent tot 1,23 miljard euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzetgroei met 4,4 procent tot 3,98 miljard euro geboekt. De bedrijfswinst steeg met 4,6 procent tot 701 miljoen euro.


De Britse telecomgroep Vodafone heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,68 miljard pond. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval is volgens Vodafone te wijten aan hogere belastingen en verkoopkosten en een daling van de inkomsten uit participaties. De omzet steeg met 4,1 procent naar 23,55 miljard pond. Die groei was te danken aan een verdubbeling van de inkomsten uit dataverzending. Die groei wordt geweten aan de groeiende populariteit van het downloaden bij de telecom-consument, ten koste van toepassingen rond spraak en tekst. Vodafone stelde zijn minimale winstverwachtingen voor het hele jaar licht naar boven bij van 11 miljard pond naar 11,4 miljard pond.


De Russische marine heeft voor 6,7 miljard euro nieuw materiaal besteld. Dat heeft de Russische eerste minister Vladimir Poetin bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Severodvinsk, een stad aan de Witte Zee waar de belangrijkste scheepswerf van Rusland is gevestigd. De bestedingen zouden volgens Poetin vooral gaan naar de bouw van nieuwe onderzeeërs. Poetin inspecteerde in Severodvinsk de Alexander Nevski, een nieuwe nucleaire duikboot die binnenkort zal worden opgeleverd. Poetin benadrukte dat de Russische vloot grondig zal worden gemoderniseerd. Die inspanningen zullen dit decennium een investering van ongeveer 113 miljard euro vergen. In juni tekende Rusland nog een akkoord met Frankrijk voor de verkoop van twee Franse schepen van de Mistral-klasse.


Ook de Britse prins William is het slachtoffer geworden van de spionagepraktijken van de Britse tabloid News of the World. De krant zou privédetective Derek Webb hebben ingehuurd om meer dan negentig personen - vooral beroemdheden en politici - te volgen. Daarbij zou Webb hebben genoteerd welke kleding de betrokkenen droegen en met welke auto ze zich verplaatsten, maar vooral de personen die ze ontmoeten. Vooral tijdstippen zouden belangrijk zijn geweest. Vijf jaar geleden zou Webb daarbij ook aandacht hebben besteed aan prins William, toen die een bezoek bracht aan Gloucestershire, waar zijn vader prins Charles een landhuis heeft. Als gevolg van de afluisterschandalen is News of the World inmiddels opgedoekt.


Manifestanten van de beweging Occupy London Stock Exchange hebben een twintigtal tenten neergeplant op Trafalgar Square, in het centrum van Londen. De tenten van de manifestanten stonden opgesteld rond de beroemde Nelson's Column. Met de actie werd volgens Occupy gemanifesteerd tegen de Britse regering, die volgens de demonstranten gecorrumpeerd is en wordt bevoorraad door het geld van de bankiers. De beweging bezet sinds midden oktober al het plein aan St Paul's Cathedral, in de financiële wijk van de Britse hoofdstad. De bezetting van Trafalgar Square, één van de belangrijkste toeristische plaatsen in Londen, gebeurde onaangekondigd.


Als gevolg van de schuldencrisis zal de economische groei in Duitsland volgend jaar sterk vertragen. Dat heeft een panel van onafhankelijke economische adviseurs gezegd. Dit jaar zal de Duitse economie nog een groei kennen van 3 procent, maar dat zou volgens het panel volgend jaar terugvallen tot 0,9 procent. De Duitse regering gaat ervan uit dat er volgend jaar een groei met 1 procent zal worden gerealiseerd, tegenover een toename van 2,9 procent dit jaar. Het panel voegt er aan toe dat de risico's voor de Duitse economie toenemen, waarbij de eurozone zich volgens de adviseurs in een vicieuze cirkel van schuldencrisis en bankencrisis zou bevinden. Het Europese noodfonds zal volgens hen enkel een tijdelijke oplossing bieden.


Mark Zuckerberg, oprichter van het sociale netwerk Facebook, heeft van wijlen Apple-topman Steve Jobs advies gekregen over het leiden van een bedrijf. Dat heeft Zuckerberg tijdens een Amerikaans televisie-interview gezegd. Onder meer zouden Jobs en Zuckerberg het hebben gehad over de samenstelling van een team dat erin slaagt over de kwaliteit te waken. Ook zou er gesproken zijn over de esthetiek van bedrijfsvoering. Zuckerberg stelt dat Jobs nooit heeft voorgesteld om Facebook over te nemen. In de biografie over Steve Jobs blijkt dat de topman van Apple bewondering had voor Zuckerberg omdat die zijn bedrijf zomaar niet in de uitverkoop wenste te plaatsen. Inmiddels is Facebook volgens Zuckerberg te groot geworden voor een overname door een ander bedrijf.


Het mediabedrijf Endemol en zijn geldschieters zouden niet ingaan op overnamebiedingen die onlangs werden gedaan. Dat hebben een aantal bronnen gemeld aan de Britse zakenkrant Financial Times. Er wordt aan toegevoegd dat het televisiebedrijf zou streven naar een overeenkomst die de schulden van Endemol zou verlagen in ruil voor een belang in de onderneming. Onlangs raakte bekend dat het Amerikaanse mediaconcern Time Warner een niet-bindend bod heeft uitgebracht op Endemol. Op dit ogenblik is Endemol eigendom van de investeringsgroepen Goldman Sachs Capital Partners en Cyrte en het Italiaanse mediabedrijf Mediaset van Silvio Berlusconi. Endemol heeft echter een schuld opgebouwd van ruim 2 miljard euro.


De wereld dreigt terecht te komen in een neerwaartse spiraal van financiële instabiliteit. Dat heeft Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gezegd op het International Finance Forum in Peking ter gelegenheid van een tweedaags bezoek aan China. Daarbij wees Lagarde er op dat ook Azië niet immuun is voor de problemen in de eurozone. Volgens haar kan er alleen met een gezamenlijke inspanning een antwoord worden gegeven. Anders dreigt er volgens haar een verloren decennium met weinig of geen groei. In de steeds meer verbonden wereld kan volgens Lagarde geen enkel land of geen enkele regio een oplossing voor zichzelf uitwerken.


Rusland en Georgië hebben in het Zwitserse Genève een akkoord getekend over de grenscontroles aan de separatistische gebieden Zuid-Ossetië en Abchazië. Door die overeenkomst is de laatste hinderpaal voor de toetreding van Rusland tot de World Trade Organization (WTO) weggewerkt. De overeenkomst is de eerste diplomatieke doorbraak tussen Rusland en Georgië sinds de onderlinge oorlog van drie jaar geleden. Rusland erkent de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië, die zich van Georgië hebben afgescheurd. Georgië is sinds tien jaar lid van de Wereldhandelsorganisatie en stelde door het conflict zijn veto tegen een Russische toetreding. In het compromis is voorzien dat de grenscontroles zullen worden uitgevoerd door een neutraal Zwitsers bedrijf.


De Italiaanse rente op staatspapier met een looptijd van tien jaar is tot een nieuw record van 7,4 procent gestegen. Dat is ver boven het alarmpeil van 7 procent. De Europese Commissie toont zich uiterst ongerust over de spectaculaire Italiaanse rente-evolutie. Bij een renteniveau van 7 procent werden landen zoals Ierland, Portugal en vooral Griekenland immers gedwongen om internationale steun aan te vragen. Daardoor lijkt de situatie volgens een aantal waarnemers onhoudbaar geworden. Als Italië die hulp nodig heeft, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. De mogelijkheden van het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) zijn niet groot genoeg om een Italiaans faillissement te kunnen dragen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home